Mye tyder nå på at det som er igjen av meteoren som gikk inn i jordatmosfæren natt til søndag, i form av en eller flere meteoritter, befinner seg et sted i Finnemarka mellom Modum og Lier.
Dette forteller Vegard Lundby fra Norsk Meteorittnettverk til NRK nå på søndag.
Prøver å finne nedslagsstedet
Nettverket jobber ifølge Lundby på spreng for å finne helt presist hvor meteoritten eller meteorittene har landet.
Synlig fra Kristiansand til Trondheim
Norsk meteornettverk har bilder som viser at den var synlig fra Kristiansand til Trondheim. I tillegg til hele Sør-Norge var den også synlig i Sverige.
– Den var nok synlig i et område på rundt 600 kilometer, sier Lundby.
Hendelsen inntraff noen minutter over klokka et natt til søndag.
Solobservatoriet på Harestua
Nettverkets nettsider drives på frivillig basis som et samarbeid mellom Norsk meteornettverk og Solobservatoriet på Harestua/Tycho Brahe-instituttet og har finansiell støtte fra Sparebankstiftelsen DNB.
– Det ekstremt kraftige lyset som ble sett over Østlandet nettopp, etterfulgt av buldring og et røykspor, var sannsynligvis en diger meteor, skrev astrofysikeren Eirik Newth på Twitter klokka 01.22. Han beskriver hendelsen som «Himmelfyrverkeri på sitt beste».
Også observasjoner i Sverige
Newth forteller videre at han har fått melding om observasjoner av kraftig meteor i Sverige, noe han forklarer med at det kan ha vært en del av en meteorsverm.
– Som når fly bryter lydmuren
Han forteller videre at det drønnet som ble observert flere steder i det meteoren passerte kan sammenlignes med at et jetfly bryter lydmuren.

Skråfoto: GOOGLE EARTH
En meteor er den synlige banen til en meteoroide som trer inn i en planets atmosfære. På populærspråk blir meteorer ofte kalt stjerneskudd. Hvis de er svært kraftige kalles de gjerne ildkuler.
En meteroide består oftest av små partikler på størrelse med sandkorn, som reiser gjennom rommet med hastigheter opptil 72 km/s. Den synlige lysstrålen skyldes at den voldsomme oppbremsingen gjør at molekylene meteroiden passerer, blir ioniserte.
De fleste meteroider fordamper før de kommer ned til jorden. Hvis meteoroiden overlever oppbremsingen uten å fordampe, og lander nede på planetens overflate, kalles den en meteoritt.
Meteorer som treffer planeter eller andre himmellegemer lager ofte et krater.
Kilde: Wikipedia
2021-07012