Alt ser nå ut til at spaden snart kan settes i jorda for en ny og bedre E18-løsning for strekningen Lysaker-Ramstadsletta mot MDG og SV sitt ønske. Samtidig sikres finansieringen av den mye omtalte Fornebubanen.

Fornebubanen er avhengig av E18

– Jeg er glad for vi etter så mange år med diskusjoner og ulike vedtak lander E18-saken og sikrer finansieringen av Fornebubanen. Nå kan spaden endelig settes i jorda for disse to viktige prosjektene som gir bedre fremkommelighet og mange arbeidsplasser, sier fylkesrådsleder Tonje Brenna (Ap) i en pressemelding.

– Fylkesrådet i Viken består heretter av Ap og Sp, sier Brenna.

– Arbeiderpartiet svikter når det gjelder. De svikter alle som er opptatt av klimakutt, kollektivsatsing og moderne samferdsel. Det er både trist og frustrende, sier tidligere fylkesrås for Viken, Kristoffer Robin Haug (MDG) til VG. Han kaller beslutningen «direkte uansvarlig».

– Grå løsninger fra forrige århundre

– Vi står midt i en klima- og naturkrise, men Arbeiderpartiet nekter å ta det innover seg. De lover bedre klima- og miljøpolitikk, men fortsetter å presse gjennom grå løsninger fra forrige århundre, legger han til.

LES OGSÅ:
Linda Lavik fra Fiskum ny fylkesleder for Sykepleierforbundet i Viken

– Det har lenge vært kjent hva SV og MDG mener om E18. I plattformen ble vi enige om å jobbe for et E18-prosjekt med bedre kollektivløsning, lavere veikapasitet, lavere pris for prosjektet og realisere Fornebubanen. Det har vi nå oppnådd. Plattformen sa aldri nei til E18. Likevel har jeg respekt for avgjørelsen SV og MDG har tatt, sier Brenna.

– Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil fortsette å ta ansvar

– Jeg vil takke for samarbeidet i fylkesrådet til nå og ser fram til å fortsette å samarbeide med SV og MDG i fylkestinget om mange viktige saker for folk i Viken. Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil fortsette å ta ansvar for en trygg og god styring av Viken videre i fylkesråd, sier Brenna.

Brenna er klar på at det nå er riktig å stille med lånegarantien for E18-utbyggingen på strekningen Lysaker-Ramstadsletta. I februar vedtok fylkestinget å trekke denne lånegarantien, og siden den gang har partene i saken jobbet med å utbedre prosjektet.

LES OGSÅ:
Kommer Vikens nye fylkesvåpen fra Nedre Eiker?

– Det er kort fortalt slik, at uten at E18 bygges, kan vi ikke bygge Fornebubanen. Fordi vi har ikke finansieringen.

2,2 milliarder i grunneierbidrag

Vi ville ikke hatt de 2,2 milliardene i grunneierbidrag som da ville bortfalt. Og vi ville ikke hatt de 1-2 milliardene det ville koste å bygge den såkalte «Vestre lenke», altså veien som kobler Fornebu til E18. Og der går grensa for mitt vedkommende.

– Jeg kan ikke – og jeg vil ikke – risikere Fornebubanen. Viken har ansvar for best mulig løsninger for folk i Viken.

Det ansvaret tar vi, sier Brenna. Et syn hun åpenbart ikke deler med MDG og SV