Til tross for trange kår for sosialt samvær, hadde både Drammen- og Øvre Eiker kommuner likevel valgt å markere 75-årsjubileet for frigjøringen og veterandagen på dagen 8. mai.

SE OGSÅ: Fotogalleri (13 bilder) lenger nede på siden.

Allerede klokka 12.00 var en liten gruppe på rundt ti personer samlet med behørig avstand mellom seg, for å ta del talen ordføreren i Drammen holdt for første gang ved monumentet over de 21 falne fra Nedre Eiker under andre verdenskrig.

Bauta over 21 falne ved Nedre Eiker kirke

Foran kirken som fremdeles bærer den tidligere kommunens navn, Nedre Eiker kirke, holdt ordfører Monica Myrvold Berg (Ap) sin tale med fokus på både sist krig, dagens kamp mot en usynlig fiende i form av et virus. I det hun understreket at såvel da som nå er det samhold som er løsningen.

Her sto en ung dame, Eirin Solli Skinnemoen fo det kulturelle innslaget, med sangen «The ballad of the soldiers wife» før kransenedleggelsen og «Til ungdommen» som en avslutning på arrangementet.

LES OGSÅ:
Drammen kommune vil stenge Visjon Norge
Eirin Sollia Skinnemoen sto for det musikalske innslaget ved Nedre Eiker kirke
Foto: BJØRN ERIK NEBELL

Mjøndalen stasjon og «Osvald-gruppa»

Allerede en time senere var tiden inne for nok en kransenedleggelse. Denne gangen foran Mjøndalen stasjon, hvor minnesteinen for de fem som ble henrettet etter at «Osvald-gruppa» sprengte en tysk troppetransport ved Ryghkollen i 1943 er å finne.

Her som foran Nedre Eiker kirke, ble hver og en av de som ga sitt liv behørig presentert av Ståle Berdal fra Eiker Historielag, før han la ned krans på stedet.

Haug kirke og Vestfossen Mannskor

Også i Øvre Eiker ble både frigjøringen og veteranene viet oppmerksomhet av ordføreren. Også her var det av naturlige grunner tynt i rekkene foran monumentet ved Haug kirke, hvor NVIO (Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner) avdeling Øvre Eiker, representert ved blant andre Ronny Steen.

– Forsvaret har vært både forsømt og lavt prioritert

I sin tale ved monumentet kom ordfører Knut kvale blant annet inn på beredskap og forsvar, der han blant annet viste til at vi som et av verdens rikeste land burde ta oss råd til å holde oss med et fornuftig forsvar. Noe som har vært både forsømt og lavt prioritert de siste årene uttalte han, og viste også til NATO som en viktig brikke i en internasjonal maktbalanse.

LES OGSÅ:
I høst blir 106 unge konfirmert i Øvre Eikers fire kirker - se oversikten her

Heimevernet

Ved monumentet var også flaggvakter fra HV-03, innsatsstyrke Gunnerside fra Heistadmoen representert, i tillegg til at Vestfossen Mannskor sto for det musikalske innslaget.

Og hva var da vel mer naturlig enn «Ja, vi elsker» ble spilt etter at ordføreren hadde lagt på kransen ved monumentet som hedret de 12 falne fra distriktet under andre verdenskrig?

Bakke kirke

Som en avslutning på markeringen av frigjøringen av Eikerbygdene på dagen for 75 år siden, sto til slutt Bakke kirke ved Skotselv for tur. Noen få trofaste tilskuere hadde også her funnet veien til bautaen over de fire som mistet livet under krigen.

Kaptein Ronny Steen fra NVIO Eiker, leste først opp navnene på de fire sammen med en kortfatet biografi, før ordfører Kvale la ned krans.


 

LES OGSÅ:
HOKKSUND:
Kranglete øltyv ble bortvist i 24 timer