Hvis du ønsker å se nordlyset, så er mulighetene gode på mandag kveld. Hvis skydekket blir som varslet – delvis skyet – bør du finne deg et utsiktspunkt så langt fra gatelys og andre lyskilder som mulig, og sette kameraet klart på stativet.

Nettsiden Norway lights kan fortelle om gunstige forhold allerede mandag 1. februar fra klokken 21 og frem til midnatt.

Slik er prognosen for nordlys over Kongsberg mandag kveld.
Skjermdump: NORWAY-LIGHTS.COM

Eneste forbeholdet er selvfølgelig at ikke skydekket blir for tett, men så langt har Meteororologisk institutt varslet lettskyet vær med flau vind og omkring 15 kuldegrader frem til midnatt.

Her kan du for øvrig følge varselet for de kommende tre døgn – fra time til time:

Hva er egentlig aurora polaris / aurora borealis eller nordlyset?

Aurora polaris (norsk: polarlys) er et fysisk fenomen som forekommer når solvinden er kraftigere enn normalt, med store elektriske utladninger som slynger elektriske ladete partikler mot jorden. Partiklene er elektroner og protoner som danner lys når de kolliderer med gassene i jordas atmosfære.

LES OGSÅ:
Nytt Røkke-hotell på Kongsberg i 2021

Elektronene i gassene eksiteres, og gir ut energi i form av elektromagnetisk stråling. Polarlyset befinner seg i en høyde på mellom 90 og over 500 km over bakken. Fenomenet kan observeres på nattehimmelen i et belte rundt de magnetiske polene. Polarlys viser seg som et bølgende lys som varierer både i form, farge og styrke, fra mørkeblå innom grønn og gul, til rød og oransje.

Polarlyset, eller aurora polaris som finner sted på den nordlige halvkule kalles aurora borealis («morgenrøden i nord») eller nordlys, mens det på den sørlige halvkule kalles aurora australis eller sørlys.

Hvordan får jeg de beste bildene av nordlyset?

  1. Kamerastativ
    Bruk et kamerastativ for å sikre stabilitet. Nordlyset er i konstant bevegelse. Et stativ gjør at du kan ta skarpe bilder med lengre eksponeringstid.
  2. Høy ISO
    Innstill kamera til høy ISO verdi for så rask lukkerhastighet som mulig. Men det finnes ingen ideell ISO for nordlys, siden lyset varierer i lysstyrke og bevegelse. Test hvor høyt du kan sette ISO og sjekk hvilket resultat du får.
  3. Lang lukkertid
    Hvilken lukkertid er best? En enkel regel er at hvis nordlyset du ser er klart og aktivt, kan du prøve en lukkertid på 5 til 10 sekunder. Hvis nordlyset beveger seg sakte, sett lukkertid på 12 til 20 sekunder eller 20 til 25 sekunder hvis nordlyset er svakt.
  4. Stor blenderåpning
    Når man tar bilder i mørket, må kameraobjektivet være så åpent som mulig. For best resultat, sett blenderen (f-stop) på minst f4 for at nok lys skal slippe inn. Har blenderen f2.8, benytt den i stedet.
  5. Manuell fokus
    For å fange nordlyset må du justere fokuseringen. Mange kameraobjektiver gir mulighet for uendelig-fokus ∞. Har du uendelig-symbolet – ∞ – på ditt objektiv, er sjansen for et vellykket resultat stor.
  6. Manuell fokus på uendelig – ∞ –
    Sett kamera på manuelt fokus og deretter sett på uendelig – ∞ -. Test deg deretter fram til et resultat du blir fornøyd med.
LES OGSÅ:
KONGSBERG:
Brann i industribygg i Bonnevies gate

Bildet øverst,på siden

Bildet øverst på siden er for øvrig tatt med et Nikon D750 med et objektiv med 15 mm brennvidde (vidvinkel), ISO 3200, eksponeringstid 5 sekunder og blender f/3,5.

Hvis du er fornøyd med resultatet, er det ingen ting i veien for at vi publiserer de i Eikerposten. Send de i så fall til redaksjonen@eikerposten.no, eller gå inn på vår kontaktside der du kan legge inn bildefilene.

2021-01079