Sist søndag kunne en av de mer enn 900 følgerne på Facebooksiden «Fiskum» fortelle om funnet av bur med døde dyr i et skogholt på stedet. Blant annet en grisunge, et lam, ei høne og to andre bur med for henne ukjent innhold.

Kraftig respons

Trådstarter var trolig ikke klar over hvilken respons et slik innlegg med beskrivende bilder ville avstedkomme.

Hennes forklaring til Eikerposten da vi tok kontakt, var at hun kun hadde publisert teksten og bildene for å få svar på hvorfor alle kadavrene lå spredt rundt i skogen, og ikke av noen annen grunn.

Blant de døde dyrene på stedet, fant melder også ei død høne i et bur med steiner over.
Foto: PRIVAT

Siden det ikke var tydelig å se om dyrene var døde da de ble lagt i burene, eller om de hadde dødd på stedet, lot da heller ikke kommentarene vente på seg fra de mange hundre som følger siden fast.

Her er noen av kommentarene på innlegget:

Burene med døde dyr lå spredt utover i skogbunnen.
Foto: PRIVAT

«Må være noen syke mennesker der ute.»

«Hva i all verden er dette? Grusomt å komme over noe sånt. Må vel melde fra til politiet. De kan jo ikke ligge der å råtne.»

«Så forferdelig. Du må melde til politiet med en gang.»

«Politianmeld dette hvis du ikke alt har gjort det. Triste greier.»

«Er det en spesiell form for kunst?»

«Dette var utrolig trist. Glad vi ikke var ute og gikk tur med sønnen vår på 3 år.»

«Kanskje tipse en avis om dette også. Dette er ganske horribelt. I og med at det er tunge steiner på burene, kan det tyde på at dyrene har vært i live da de ble satt ut. Kunst er det ikke.»

Også Jaktoppsynet tok kontakt

Blant de som kommenterte med direkte adresse til melder, var to representanter fra Jaktoppsynet som ønsket å få vite hvor dyrene lå, slik at de kunne undersøke nærmere.

Avdramatiserte hendelsen

I et forsøk på å avdramatisere det hele, kom det til slutt en kommentar fra en person med tilknytning til Buskerud Folkehøgskole som kunne fortelle:

«Vil tro det er NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, red.anm.) på Ås som har lagt det ut, som de har gjort i 27 år tidligere. De kommer til Buskerud Folkehøgskole neste uke. Dette er en del av deres undervisningsopplegg.»

Trådstarter slettet innlegget

Da Eikerposten tok kontakt med melder / trådstarter ble kommentarfeltet til innlegget først slettet, og siden forsvant alt, både tekst og bilder uten noen forklaring.

NMBU bekrefter

Og riktig nok. Da Eikerposten tok kontakt med NMBU, kunne Tone Birkemo, som er professor ved fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning fortelle følgende:

– Dette er del av undervisningen på kurset «Insekter og edderkoppdyr» som NMBU holder på Buskerud folkehøgskole hvert år. Vi har informasjonsskriv som skal henges opp, men akkurat i år ble de ved en feiltagelse ikke hengt opp ved siden av de døde dyra. Men folk som går på tur i området vil finne informasjonsskriv ved siden av mange insekts-feller som vi har hengt opp.

Om insekter og nedbrytning

– Målet med denne undersøkelsen er at studentene skal lære seg betydning av insekter for nedbrytning av åtsler. Av den grunn ligger noen dyr i nettingposer, og andre ligger åpent. Burene må vi ha for å hindre grevling/rev å stikke av med åtslene.

Informasjonsskriv er på plass nå

Hun kan videre fortelle at informasjonsskriv som forteller hva det dreier seg om, ble plassert ut ved de døde dyra umiddelbart etter at universitetet ble gjort oppmerksom på fadesen.

– Dyra som er lagt ut er ikke tatt liv av for disse eksperimentene. De stammer fra fjøsene på NMBU og er enten selvdøde eller er overskudd fra annen undervisning på dyr, legger hun til.

Også politiet kan ha nytte av dette

Birkemo hadde selvfølgelig merket seg at flere som hadde kommentert på Facebook mente at politiet burde varsles, og la som en fotnote i e-posten til Eikerposten til følgende kommentar.

– Med tanke på politi er det interessant i seg selv: politiet bruker jo insekter for å kunne si noe om tid siden død og om lik har vært flyttet. Faktisk er rettsentomologi et eget fagfelt. Og våre studenter lærer det grunnleggende om hvordan insekter kan brukes i denne sammenhengen – nettopp  ved hjelp av disse eksperimentene.

Rektor ved Buskerud Folkehøgskole, Mariann Aaland kan på sin side fortelle at hun er glad for at samarbeidet skolen har hatt med NMBU i 27 år nå kan fortsette, og ser frem til et videre samarbeid.

Verdsetter samarbeidet med NMBU

– De har vært hos oss i 27 år – så vidt jeg kan regne meg fram til, og vi håper på mange år til. Uten dem hadde vi nok ikke vært klar over hvor mye spennende som lever i nærområdet vårt.

2021-05023


LES OGSÅ:
Forfatter Jan Kristoffer Dale besøker Buskerud Folkehøgskole
LES OGSÅ:
En av kandidatene til Årets stålkonstruksjon