Når regjeringens Gjeldsregister innføres fra nyttår vil alle kredittkort – også de som ikke brukes – bli registrert som gjeld. Ekspertrådet er derfor at du kvitter deg med ubrukte kredittkort før du søker om lån.

Har du to-tre ekstra kredittkort liggende hjemme eller i lommeboka, vil disse dukke opp neste gang når banken skal vurdere din lånesøknad, selv om du ikke har brukt en krone av kreditten du har på disse kortene. Dette kan i verste fall koste deg lånet – og i neste omgang drømmehuset.

– Nå blir det nemlig enda viktigere enn før å kvitte seg med de kredittkortene man ikke bruker, sier administrerende direktør Ådne Skjelstad i refinansieringsselskapet Lendo.

Gjeldsregisteret innføres fra nyttår

Til neste år innføres Gjeldsregisteret, et register som regjeringen står bak og som skal gjøre det lettere å få oversikt over samlet kreditt- og forbruksgjeld til hver enkelt forbruker.
Her vil også samlet kredittramme være oppført, og ikke bare hvor mye du faktisk har lånt, slik ordningen har vært hittil.

LES OGSÅ:
Vestlandshus: - Skal færre familier få eie egen bolig?
Ådne Skjelstad, administrerende direktør Lendo AS.

Det betyr at om du har et par-tre kredittkort liggende med en kredittramme på 25.000 kroner hver, vil bankene se at du har en tilgjengelig kreditt på 50.000 liggende. Dette vil de ta inn i vurderingen når du søker om lån til for eksempel hus eller leilighet, og kan redusere sjansen for at du får det lånet du ønsker.

– På denne måten kan man si at den ubrukte kredittrammen man sitter på, vil dukke opp som en bombe når gjeldsregisteret kommer til neste år, sier Skjelstad.

Hvis du ønsker å unngå å stå registrert med lånerammen på kredittkortgjeld som lån, er det selvfølgelig ikke nok å bare klippe kortet i to. Her er det viktig at du kontakter kortutsteder for å få kortet slettet fra deres register, for først da vil det også bli slettet fra Gjeldsregisteret. Og kanskje er tiden samtidig inne, til å refinansiere kostbar kredittkortgjeld.

114 milliarder i ubrukt kreditt

Det er omtrent 6,6 millioner kredittkort i Norge, hvor hvert kort i snitt har en estimert kredittramme på 25.000 kroner. Det betyr at vi har en kredittramme på 165 milliarder kroner. 51 milliarder kroner er benyttet kreditt og er rentebærende. Det vil si at det er 114 milliarder kroner i ubrukt kreditt, som nå vil komme ut i lyset med gjeldsregisteret.

LES OGSÅ:
Stoppet pirater som tjente millioner på oppkjøring i Notodden

– Gjeldsregisteret betyr at norske forbrukere må bli mer bevisst rundt kredittkortvaner- og bruk. I tillegg til å kvitte seg med de kortene man ikke bruker, bør man sette seg ned og se gjennom hvilke vilkår og hvor mye man egentlig betaler i renter og gebyrer, sier Skjelstad.

Om Gjeldsregisteret:

  • Det er Regjeringen som står bak forslaget om å innføre et gjeldsregister, for å sikre forbrukere mot uforsvarlig låneopptak.
  • Pr i dag eksisterer det ingen ordning hvor man får full oversikt over forbrukernes låneopptak.
  • Gjeldsregistrene skal gjøre det mulig for finansforetak å sjekke hvor mye kredittkort og forbruksgjeld forbrukere har.
  • Det er Evry, Experian og Finans Norge som gjennom egne selskap har fått konsesjon til å drive gjeldsregister i Norge.
  • All usikret gjeld skal inn i registeret.
  • Sikret gjeld er gjeld som har pant i bolig eller i bil, dette får finansforetakene informasjon om gjennom Kartverkets grunnbok og løsøreregisteret.