Allerede 2. juledag vil de første dosene av koronavaksinen fra Pfizer-Biontech, som nettopp har blitt godkjent av EUs legemiddeltilsyn EMA (european Medicines Agency) være på plass i 27 land samtidig, deriblant Norge.

Det er det belgiske logistikkselskapet H. Essers, som har spesialisert seg på bl.a. transport av sensitive farmasøytiske produkter, som utfører transporten.

Transport i minus 78 grader

Selskapet har en flåte på hele 600 vogntog som er spesialutrustet for transport av gods som krever ekstremt lave temperaturer. Noe som også er en betilngelse, da vaksinen krever en temperatur på minus 78 grader under transport.

– Vi er svært glade for at vi kan bruke vår know-how, slik at vi kan ta del i en historisk hendelse som denne, uttaler administrerende direktør i H. Essers, Gert Bervoets i en pressemelding.

I Oslo på lørdag

Allerede lørdag morgen vil altså de første 10 000 dosene av vaksinen fra Pfizer-Biontech være på plass i Oslo, og vil deretter bli fordelt på syv østlandskommuner, kan NTB fortelle.

LES OGSÅ:
Øvre Eiker kommune stenger skoler og barnehager

Ifølge FHI vil beboere på sykehjem i syv østlandskommuner være de første som får vaksinen etter et program som starter i romjula. Deretter vil vaksinasjonsprogrammet gå slag i slag.

Seks kommuner nær hovedstaden

Dette er kommunene som tilbyr de første vaksinedosene:

  • Stange
  • Hamar
  • Ringsaker
  • Sarpsborg
  • Fredrikstad
  • Hvaler
  • Oslo

De første dosene kommer fra Belgia til Oslo-området allerede lørdag 26. desember. Det ble tidligere klart at Oslo kunne starte vaksineringen allerede i romjula.

Nærhet til hovedstaden

– De seks andre kommunene ble valgt fordi de er i nærheten av hovedstaden og fordi de i likhet med Oslo har hatt et stort smittetrykk, sier smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet.

40 000 doser hver uke

I romjula mottar Norge ytterligere 35 000 doser fra Pfizer-Biontech, og deretter vil det komme rundt 40.000 doser ukentlig fra denne vaksineprodusenten. Også disse vaksinedosene vil bli distribuert jevnt etter folketall. De vil bli sendt til de regionale lagringsstedene rundt om i landet, og vaksinene vil blir distribuert derfra videre til kommunene.

LES OGSÅ:
YS-leder Erik Kollerud: - Selvsagt skal vi si ja til vaksinepass

Vaksinasjon i to doser

Vaksinen vil bli gitt i to doser med minst tre ukers mellomrom. Den første uken etter nyttår vil vaksinasjon starte i de kommunene som er klare for det, og deretter vil Folkehelseinstituttet levere vaksiner ukentlig.

Også andre vaksineprodusenter er aktuelle

I tillegg til vaksinen fra Pfizer-Biontech vil det etter alle solemerker komme vaksiner også fra andre produsenter, men de vaksinene er ennå ikke godkjent i Europa. Neste vaksinesøknad, fra legemiddelfirmaet Moderna, skal behandles av det europeiske legemiddelverket, European Medicines Agency (EMA) den 6. januar.

2020-12049