Verdens første selvkjørende rutebuss er nå i trafikk i Kongsberg. Snart kan selvkjørende busser også bli en realitet i Drammen og flere turist-kommuner i Viken, forteller Viken fylkeskommune i en pressemelding.

Den lille gule bussen, som har trafikkert strekningen Kongsberg knutepunkt – Teknologiparken siden 2018 med fører (operatør) om bord, skal frem til sommerferien gå i trafikk uten fører om bord på deler av strekningen.

«Årets gründer»

Tilstede på markeringen var blant andre teknologiselskapet og tilrettelegger av automatisert transport, Applied Autonomy AS, transportselskapene Brakar og Vy, Kongsberg kommune og Viken fylkeskommune, som har samarbeidet om prosjektet.

– Vi er stolte over å gjennomføre denne verdensnyheten i Kongsberg, sammen med våre gode samarbeidspartnere Brakar, Vy og Testarena Kongsberg By&Lab, sier daglig leder i Applied Autonomy AS, Olav Madland.

Applied Autonomy AS ble for øvrig kåret til årets gründer i Buskerud i 2019.

– Dere er rollemodeller

– Det har dere vært lenge, og nå ser vi fruktene av arbeidet. Og dette er bare starten, sier fylkesordfører Roger Ryberg (Ap) i sin tale.

– En vinn-vinn

– Dette er en vinn-vinn for alle. Dette vil bidra til bedret fremkommelighet, økt trafikksikkerhet og redusere utslipp, samtidig som det gir økt næringsutvikling og skaper arbeidsplasser – lokalt, regionalt og nasjonalt.

Fylkesordfører Roger Ryberg klipper snoren. Til venstre ser vi ordfører i Kongsberg kommune, Kari Anne Sand, og til høyre ser vi adm. dir. i Brakar, Terje Sundfjord.
Foto: ANDRÉ STRAND / VIKEN FYLKESKOMMUNE

– Om få år tror jeg det vil være vanlig å se selvkjørende busser i vår region og i resten av landet, særlig i områder der det ikke er passasjergrunnlag for større busser, sier fylkesordføreren.

Også i Drammen til høsten

Til høsten starter Brakar testkjøring av selvkjørende buss i Drammen sentrum, og snart kan også flere turist-kommuner i Viken oppleve det samme.

Bidrar også internasjonalt

Prosjektet kan også bidra til at det kommer selvkjørende busser i andre europeiske land. Kunnskap og erfaringer fra prosjektet skal nemlig deles med flere andre europeiske byer, som Hamburg (Tyskland), Hasselt (Belgia), Helmond (Nederland) og Ricany (Tsjekkia).

– Jeg er så stolt over hva teknologibyen Kongsberg har fått til, og dere som bor her. Og jeg synes at det er ekstra morsomt å se at tre av ungdommene som i deltok på arrangementet i Brussel i 2019, for å koble sammen ungdom og industri i Europa med ungdom og industri i den gang Buskerud, og som jobbet hardt for å legge til rette for etableringen av ungdommens fylkesråd i Viken, nå har lykkes med dette arbeidet, sier Ryberg.

F. v. : Terje Sundfjord, Kari Anne Sand, Roger Ryberg, Olav Madland og konserndirektør i VY, Gro Bakstad.
Foto: ANDRÉ STRAND 7 VIKEN FYLKESKOMMUNE

5G har gjort det mulig

I 2018 åpnet Telenor Skandinavias første 5G-pilot i Kongsberg. Dette har vært avgjørende for at prosjektet kunne realiseres. I 2019 ble tjenestetilbudet utvidet med enda en buss på strekningen.

Og selvfølgelig: Bærekraft

FNs bærekraftsmål ligger til grunn for all politikk i Viken fylkeskommune. Prosjektet med selvkjørende busser bidrar ifølge fylkeskommunen til oppnåelse av følgende bærekraftsmål:

God helse og livskvalitet,
industri, innovasjon og infrastruktur, og
bærekraftige byer og lokalsamfunn.

2021-05024


LES OGSÅ:
Selvkjørende buss i kongsberg skaper internasjonal oppmerksomhet
LES OGSÅ:
Fjernstyrt feiing av fortau i Kongsberg