– Beslutningen fremstår litt underlig. Vi har vært samarbeidspartner i over 20 år, og nettopp deltatt på en økonomisk redningsaksjon som følge av korona og fjorårets avlyste festival, sier Ronny Lie, kommunikasjonssjef i Kongsberg Gruppen (KOG) til Laagendalsposten.
Saken er gitt fyldig omtale i Laagendalsposten i dag.
Hevder artister og teknikere uteblir hvis avtalen fortsetter
Styreleder i Kongsberg Jazzfestival, Juel Helge Rye, begrunner styrets beslutning med at både artister og teknikere velger å avstå fra å ta oppdrag hos festivalen som inntil 31. desember hadde KOG som hovedsponsor. Det startet som en radikal protestbevegelse mot sponsorsamabeidet, og har nå fått sterkt fotfeste i store deler av kulturlivet er omkvedet.
– Både artister og teknikere velger å avstå fra å ta oppdrag hos oss, som følge av at festivalen mottar frie profileringsmidler som del av hovedsponsoratet. Dette har medført at det for Kongsberg jazzfestival etter hvert har blitt svært vanskelig å levere vårt kjerneprodukt, som er Norges beste musikk- og jazzopplevelser, sier Rye i en kommentar til Laagendalsposten.

Foto: KOG
KOG uttaler seg svært forsiktig
Ronny Lie sier at Kongsberg Gruppens utgangspunkt er at de er svært stolte over det de driver med.
– Vi opererer under et av verdens strengeste regelverk, og våre dyktige ansatte går på jobb hver dag for å utgjøre en forskjell innenfor områder som nasjonal sikkerhet, grønn omstilling og digitalisering, fortsetter kommunikasjonssjefen.
«Sponses av krig og drap»
Allerede i 2018 – om ikke enda tidligere ble musikklivet benyttet politisk mot KOG, som i denne Twittermeldingen fra musikeren Olav Abildgaard fra Bærum som hevder at festivalen «sponses direkte av krig og drap»:
Hei folkens, her kan dere hjelpe et stort musikkmiljø OG gjøre verden et bedre sted: https://t.co/t0JGvdBC3e
Kongsberg Jazzfestival sponses av våpen som selges til grusomme konflikter. Musikken sponses direkte av krig og drap.
— Olav (@OlavAbildgaard) July 18, 2018
Sterke reaksjoner på Facebook
På sosiale medier, deriblant på Facebooksiden «Kongsberg i våre hjerter» ble meldingen om bruddet lagt ut for bare et par timer siden, men reaksjonene er allerede mange og til dels krasse i både form og innhold.
Trådstarter «Geir» er klar i sin tale når saken introduseres for følgerne av Facebooksiden:
– Bør ikke lenger ha «Kongsberg» i navnet
«Jazzfestivalen bør ikke få lov til å benytte navnet Kongsberg Jazzfestival lenger. De bør nå kun hete Jazzfestivalen. Ledelsen ønsker likevel at KOG kan støtte de, med å kjøpe en drøss med billetter eller slikt, men bare ikke snakke om det…»
– Handler om byens røtter
Spørsmål som «Kjenner overhodet Ledelsen ved Jazzfestivalen til byens historie? Hvor viktig KV eller KOG har vært og fortsatt er for Kongsberg? » – er også med.
En annen kommentar fortsetter i samme gate med følgende: «Må si meg enig Geir (trådstarter, red.anm.), men hva med å kaste styret i festivalen å få inn Kongsbergfolk som vet hvor røttene til byen vår hører hjemme og er stolte av det?»

Foto: WWF
– En «takk for sist» etter redningspakken
Flere beskriver det også som manglende respekt for en samarbeidspartner gjennom 20 år etter at KOG bidro med en økonomisk redningspakke da festivalen i 2020 måtte avlyses på grunn av koronapandemien, og deretter ble strøket som samarbeidspartner og hovedsponsor.
Heller ikke samarbeidet med en annen av Kongsbergs hjørnesteinsbedrifter, TechnipFMC, går upåaktet hen i kommentarfeltet. Siden det også fins artister som gir uttrykk for at de ikke ønsker å spille på festivaler som er støttet av olje-relatert industri.
Generalsponsor Technip FMC
At oljebransjen også er blant sponsorene er ikke et tema nå hevder festivalens styreleder.
– Vi har konsentrert oss om det vi nå har bestemt oss for, sier Juel Helge Rye i en kommentar når nettopp avtalen med generalsponsor Tecnip FMC kommer på banen.
Hovedsponsoren GKN Aerospace
Hvordan det videre vil forholde seg med en av dagens to hovedsponsorer, GKN Aerospace – tidligere Volvo Aero – som blant annet leverer deler til jagerflyene F-16, F-35 og andre militære fly, sies det så langt ikke noe om.
Men at disse sponsorene, som igjen er med på den verdiskapning befolkningen i Kongsberg og omegn – deriblant KJF – nyter godt av, kan selvfølgelig også bli et tema før eller senere.
Har i følge egne opplysninger 7 688 ansatte i mer enn 40 land. Hovedkvarteret ligger i Kongsberg. Består av Kongsberg Maritime, Kongsberg Defence & Aerospace og Kongsberg Digital.
Technip FMC – generalsponsor
Technip Norge AS har rundt 800 ansatte. Selskapet arbeider med utbygging av undervannsfelt for olje- og gassproduksjon.
GKN Aerospace – en av to hovedsponsorer
GKN Aerospace Norway AS har 500 ansatte og ligger på Kongsberg. Morselskapet er GKN Aerospace Sweden. Leverer deler til jagerflyene F-16 og F-35 i tillegg til Kommersielle fly.
Kilde: Wikipedia