Avtalen går over fem år for levering av fjernstyrte våpenstasjoner til den svimlende sum av opptil 15.500.000.000 kroner til den amerikanske hæren.

–Dette er en viktig milepæl og Kongsberg Gruppen (KOG) er stolt over å bli valgt som leverandør til det amerikanske CROWS-programmet de neste fem årene.

– Vi viderefører og utvider vårt samarbeid med U.S. Army som strekker seg tilbake til 2007, noe som gjør at Kongsberg sammen med kunden kan gi soldatene den beste operative løsningen som finnes på markedet, sier Eirik Lie, administrerende direktør i Kongsberg Defence & Aerospace i en pressemelding.

Soldater fra Iowa Army National Guard lader et Browning 12.7mm maskingevær montert på en CROWS.
Foto: SPC ZACHARY ZIPPE / U:S. ARMY NATONAL GUARD

«Felles Fjernstyrt Våpenstasjon»

CROWS står for Common Remotely Operated Weapon Station eller Felles Fjernstyrt Våpenstasjon.

– Konseptet er det samme som vi lagde for over 20 år siden, men det er selvsagt videreutviklet og blitt mye mer avansert, forteller Kjetil Grongstad til Laagendalsposten.

Også kjent som Protector

Han er i dag leder for testutvikling av systemet, som er mest kjent som Protector. Grongstad har vært med på hele eventyret siden den første starten.

LES OGSÅ:
Ærlige tanker - fra en politibetjent ved Kongsberg politistasjon

– Det var kjempegøy da vi fikk nyheten om rammeavtalen! smiler veteranen.

– Det er stas, det er stolthet – og trygghet, legger han til.

Våpenstasjonen det her er snakk om kan monteres på toppen av alle slags farkoster – fra små pansrede biler til patruljebåter, og gjør det mulig å styre- og avfyre våpen uten selv å komme i skuddlinjen.

Skjerm med fjernkontroll

Våpenstasjonen, som styres via en skjerm med fjernkontroll, sitter blant annet et kamera som gir soldatene god oversikt – dag som natt – over mulige mål på utsiden. Det er avanserte siktemidler, som gjør det mulig å treffe mål svært presist, uavhengig av hvordan tårnet og farkosten beveger seg.

Også Forsvaret benytter våpenstasjonen

Også Forsvaret benytter den fjernstyrte våpenstasjonen produsert av Kongsberg Defence & Aerospace.

I september 2013, hadde U.S. Army over 8.000 CROWS systemer i bruk.

Også Javelin panservernmissil

Det nyeste CROWS III består ifølge Strategypage.com nå også av en «blindende laser», som er ment å blinde en mistenkelig person midlertidig fremfor å åpne ild mot vedkommende, i tillegg til kameraer på sidene og bak.

LES OGSÅ:
Kongsberg:
Full mann drakk håndsprit i butikken - truet politiet da de kom

Med dette kan operatøren oppdage objekter uten å snu våpnet og med en infrarød pekeenhet kan han belyse objekter i nattemørke. Den store CROWS-enheten (CROWS-J) er i tillegg også utrustet med et Javelin panservernmissil.

– En av Norges største eksportsuksesser

– Med en ramme på 15,5 milliarder kroner, er dette den største avtalen i KOGs historie, slår kommunikasjonsdirektør Ronny Lie i Kongsberg Gruppen fast.

– Det er samtidig en av Norges største eksportsuksesser, konstaterer han.

Video: Sea Protector

CROWS – også kjent som PROTECTOR, leverer også en egen versjon kalt Sea Protector for bruk på patruljebåter. Som her ombord på en av Sjøheimevernets (SHV) 130 hurtigbåter. SHV var en del av Heimevernet og ble nedlagt i 2017.


EP2022-10015