Fredag 12. april forsvant et kjent landemerke mellom Eiker og Kongsberg, da Aas kafeteria omsider ble flammenes rov – med god hjelp av brannvesenet.
Jeg velger å skrive «omsider», siden stedet – som har hatt en sentral plass hos mange på reise gjennom Kongsberg – så alt for lenge ble stående og forfalle i de senere år. Før det omsider gikk opp i røyk – og ut av tiden.

Arkivfoto: BJØRN ERIK NEBELL
Et kjent landemerke i mange tiår
Aas kafeteria har vært et kjent landemerke, først langs E76 og siden langs E134 da veien skiftet navn i 1992. Og beliggenheten langs Europaveien mellom Drammen og Haugesund var det også som sørget for hovedstrømmen av kunder til kafeen. At arbeidet nå er i full gang med å legge E134 utenfor byen, har imidlertid ikke stoppet nye drivere fra å se på muligheten for fortsatt drift på stedet. Alt tyder nemlig på at den svenske hamburgerkjeden Max om kort tid vil være på plass i et nytt bygg for å betjene tørste og sultne veifarende.
– Vi som jobbet der var som en liten familie

En av de som i sin tid arbeidet på Aas kafeteria mens de første eierne – familien Aas – drev stedet på 70-tallet, var Margrethe Sætra fra Fiskum, kan Laagendalsposten fortelle. Hun forteller om en arbeidsplass hvor alle var som en liten familie, og med kun hjemmelaget mat på menyen. Noe som til tider kunne være utfordrende, når hele busslaster med sultne turister «plutselig dukket opp», for å bruke hennes egne ord.
Mange husker kjøttkakene og softisen
De som er noen år, husker sikkert både den hjemmelagde maten og softisen som var å få kjøpt på Aas kafeteria. Og på Facebook var det da også mange som ga uttrykk for sterke minner om nettopp den. Da Laagendalsposten spurte om hvilke minner folk hadde fra stedet, var nemlig gjengangeren blant svarene nettopp kjøttkakene og softisen.
Øvingsobjekt for kommende brannkonstabler
Det skulle bli Kongsberg brann og redning som skulle gi nådestøtet til den lille gule kafeteriaen ved Drammensveien. Etter en hektisk praksisuke for 19 kommende brannkonstabler, var tiden nå kommet for selve «ildprøven» som blant annet besto i røykdykking med kontrollert nedbrenning av et rivningsmodent trehus. I dette tilfelle et bygg som hadde sett bedre dager, og som nå var moden for utskifting.

Foto: BJØRN ERIK NEBELL
Vordende brannkonstabler fra mange kommuner
– Selve kurset fant sted i regi av Norges Brannskole utenfor Harstad, forteller underbrannmester Geir Fredriksen hos Kongsberg brann og redning, mens han bivåner elever fra Bamble, Flesberg, Hvittingfoss, Kragerø, Rollag og Sandefjord som tar en velfortjent pust i bakken på en knaus i nærheten etter dagens økt. Og for aller siste gang gjør nedslitte stoler og bord fra kafeen nytte for seg som en utendørs kafe, før også de blir oppslukt av flammene.
Kontrollert nedbrenning
Noen av kurselevene må imidlertid passe slangene, slik at nedbrenningen skjer kontrollert og slik at en stolpe like ved blir kjølt ned når varmeutviklingen blir for høy. For også sikring av omgivelsene er et av punktene som blir gjennomgått på kurset, kan Fredriksen fortelle.
Flere deltidsbrannmenn enn heltids-
– Visste du forresten at det faktisk er mer enn dobbelt så mange deltidsbrannmenn i Norge enn heltids? Faktisk mer enn 9000, mens det bare er 3500 heltids i landet, og det er nettopp derfor kurs som dette er viktig for å holde nivået oppe, legger han til.

Foto: MAX BURGERS
