De første av Norges nye redningshelikoptre er i dag satt i drift på Sola redningsbase utenfor Stavanger. De nye helikoptrene – døpt SAR Queen – vil gi større trygghet for folk på sjøen, langs kysten og i avsidesliggende områder over hele landet, skriver Forsvarsdepartementet i en pressemelding.

– Sea King-helikoptrene har i flere tiår blitt brukt til å redde folk i nød og vanskeligheter. Nå er de første av våre nye redningshelikoptre endelig satt i drift. Med det har redningstjenesten fått et betydelig løft – både over hav og land – og det bidrar til å styrke vår samlede beredskap, sier statsminister Erna Solberg (H).

Statsminsiter Erna Solberg under IOC-seremonien av det nye søk- og redningshelikopteret SAR Quuen. Foto: TORBJØRN KJOSVOLD / FORSVARET

Under IOC-seremonien (Initial Operational Capability eller på norsk: tidlig operativ evne, red.anm.) på Sola-basen foretok statsministeren den symbolske handlingen med å overrekke vaktradioen til de nye helikoptrene og deres mannskap, for å vise at nå er SAR Queen i gang med å ta over jobben til Sea King-helikoptrene. SAR står for «Search And Rescue» som igjen betyr «søk og redning».

LES OGSÅ:
Drukningsulykke i Notodden - redningshelikopter måtte avbryte på Fiskum
Et SAR Queen søk- og redningshelikopter står klart i hangaren på Sola. Foto: TORBJØRN KJOSVOLD / FORSVARET

– De nye redningshelikoptrene vil ha langt bedre rekkevidde, større hastighet og bedre evne til å operere i dårlig vær enn dagens Sea King-helikoptre. Disse egenskapene gjør at helikopteret kan komme til unnsetning betydelig raskere enn dagens Sea King under nærmest all typer værforhold., sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).

Ny æra – halvparten på plass

Hittil befinner 8 av de 16 nye redningshelikoptre seg i Norge. Og ytterligere tre overtas i løpet av høsten/vinteren.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen deltok også på seremonien på Sola tirsdag.

«Kongen» og «dronningen» side om side. Et Sea King og to SAR Queen oppstilt i forbindelse med IOC-seremonien på Sola. Foto: TORBJØRN KJOSVOLD / FORSVARET

– I dag markerer vi begynnelsen på en ny æra i redningstjenesten. De nye redningshelikoptrene overtar stafettpinnen, først her på Sola. Dette gir redningstjenesten enda bedre forutsetninger for å løse sitt oppdrag. Redningstjenesten løser oppdrag hver eneste dag, året igjennom, sier Bakke-Jensen (H).

Etter planen skal alle helikoptrene være i drift i løpet av 2022. Den videre innfasingen avhenger blant annet av varigheten av smitteverntiltak i forbindelse med koronaviruset.

Mest avanserte

SAR-Queen-helikopteret har en stor kabin som gir plass til mange nødstedte. Dette gir også gode arbeidsforhold for besetningen. Det gjelder ikke minst ved behandling av skadde på de avanserte traumestasjonene ombord.

LES OGSÅ:
Sør-Øst politidistrikt hadde 544 søk- og redningsoppdrag i 2020

Nytt mobilsøkesystem

I utviklingen av helikopteret har det vært lagt stor vekt på å utnytte ny og avansert teknologi for å kunne finne nødstedte under krevende forhold. Blant de teknologiske nyvinningene er en radar som kan detektere små «mål» på svært lang avstand og et nytt mobilsøkesystem som kan lokalisere mobiltelefoner utenfor dekningsområde – også under snøskred.

– Det mest avanserte på markedet

Den norske versjonen av helikopteret er det mest avanserte som finnes på markedet i dag og blir nå leverandørens basismodell for andre kunder. Det vil fortsatt være teknologisk i front i mange år fremover.

Luftforsvaret ser frem til å ta de nye redningshelikoptrene i operativ bruk. Sjefen for Luftforsvaret, generalmajor Tonje Skinnarland takket i dag spesielt de ansatte og deres familie, og alle som har samarbeidet om innfasingen av det nye redningshelikopteret.

Sjef Luftforsvaret Generalmajor Tonje Skinnarland og Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen etter en flytur med et av de nye SAR Queen helikoptrene. Foto: TORBJØRN KJOSVOLD / FORSVARET

– I dag får Norge en forbedret redningstjeneste – en tjeneste som betyr så enormt mye for så veldig mange. Både for menneskene som trenger støtte, og for de menneskene som står på beredskap hver eneste dag hele året. For dem alle er jobben ikke bare et yrke, men en livsstil der viljen til å løse oppdrag og redde liv alltid står i fokus, sier Skinnarland.

LES OGSÅ:
Mann i 60-årene funnet død etter søk ved Himsjø