Han skal ikke beskyldes for å etterlate noe halvgjort, Trond Bermingrud, når ham først har bestemt seg. For hvis du har kjørt fra Vestfossen mot Eidsfoss en mørk aften eller tidlig morgen, kan du ikke unngått å se et hus omkranset av mange tusen lys i alle regnbuens farger.

Men som i de fleste parforhold, står det en kvinne bak, og det er også tilfellet her. For mens Trond gjerne ville ha blinkende lamper og masse effekter, har kona Ann-Kristin Simensen også hatt sitt å si.

Det var da også hun som til slutt bestemte at huset, som går på folkemunne under navnet «det blå huset», skulle ha en utforming med stil – uten en masse blinkende lamper.

– Nå var det flott hos deg!

Og som sagt så gjort. Mange har siden lagt merke til julehuset ved Eikernveien, og Trond forteller at han senest på dagen før dagen fikk et klapp på skulderen da han var på butikken, med kommentaren: – Nå var det flott hos deg, Trond!

At huset blir lagt merke til, hersker det ingen tvil om, og en viss bekymring fra Ann-Kristin var da også å spore for at huset tok så mye oppmerksomhet fra veien at Vegvesenet ville reagere.

LES OGSÅ:
Tatt for ruskjøring i Hokksund

-Nå er det ikke mer enn en to uker siden at en bil fra Vegvesenet stoppet på veien her, og to mann kom ut og tok bilder. Men det har ikke dumpet ned noe brev fra Vegvesenet så de var nok bare nysgjerrige de også, forteller Ann-Kristin smilende.

Holder hastigheten nede

-Jeg tror Vegvesenet heller skal være glade for det vi har gjort her, skynder Trond seg å slegge til, for vi sørger jo egentlig for å holde hastigheten nede på stedet, siden så mange kjører sakte forbi for å titte.

Og at både biler og busser senker farten kan datter Iselin Bermingrud bekrefte. Hun forteller at hun prøver å late som ingenting, men sitter stadig dypere i bussetet, når bussen kjører forbi huset hennes og bussjåføren plutselig senker farten og passasjerene tar frem sine kameramobiler for å forevige det de får se.

Også de minste liker huset

At huset i Vestfossen har blitt «en snakkis» hersker det ingen tvil om. For Ann-Kristin har ved flere anledninger fått høre av de hun treffer på butikken, at unger av og til ikke vil legge seg om kvelden før de har vært på kjøretur og sett på «huset med alle lysene».

LES OGSÅ:
Vestfossen: Sjekket kontoen - fant ut at hun var lottomillionær

Om huset utvendig bærer preg av høytidsstemning, er det trolig ingen som blir mindre høytidsstemt når de kommer inn i huset, som er kledd i hvitt og rødt og rikt dekorert med alt som hører julen til.

Også juletreet har særpreg

Ikke alle har et eget jernbanespor med tog som dekorasjon på juletreet, men det finner du også hos Trond Bermingrud i «det blå huset».
Foto: BJØRN ERIK NEBELL

Også juletreet hos Simensen og Bermingrud er et kapittel for seg. For når Trond slår på lyset på treet, titter det plutselig frem et lite tog blant all juletrepynten. Et damplokomotiv med mange vogner som tuter og som har sitt eget jernbanespor rundt treet.

Med andre ord er det ingen tvil om at julehøytiden har satt sitt preg på familien – både utomhus og innomhus.

Etter at LED-lys kom på markedet har strømforbruket blitt et helt annet enn da glødelamper var i skuddet, har Trond vært nødt til å forklare mange av de som også ser med bekymring på strømutgiftene all belysningen fører med seg for familien.

Kona Ann-Kristin er skjønt enig i – at til kostnaden av noen ekstra hundrelapper i strømutgifter, er det verd å dekorere huset med lys på denne måten.

LES OGSÅ:
SKOTSELV:
Målt til 80 i 50-sone - fikk førerkortet beslaglagt

Lyskulene på Fiskum

Fra en mobilkran hos Fiskum Plate- & Sveiseverksted henger to lysende kuler som kan være en inspirasjon til andre som vil «ta´n helt ut» når det gjelder julebelysning.
Foto: BJØRN ERIK NEBELL

Når tema først var forskjellige typer lysdekor, kom Trond raskt innpå den noe spesielle juledekorasjonen som du får se hvis du kjører mot Fiskum og Kongsberg.

For høyt oppe i bommen på en mobilkran som tilhører Fiskum Plate- & Sveiseverksted, henger det to store lysende kuler som er synlige på flere kilometers avstand.

Hva er planen neste år?

Så at Trond følger med på hva som rører seg på den fronten, og kanskje til og med suger til seg nye ideer rundt omkring – hersker det ingen tvil om.

Om disse ideene siden blir bragt ut i livet, for eksempel ved juletider neste år, se det får tiden vise. Om kona gir sin tillatelse – vel å merke.