LENGRE TIDS SYKDOM: Jon Herwig Carlsen sovnet stille inn søndag kveld. Han ble 84 år. Foto: JARLE VINES JARVIN

 

Den tidligere NRK-kommentatoren Jon Herwig Carlsen (84) er død.

Det bekrefter familien overfor NRK.

– Han døde søndag kveld etter lengre tids sykdom. Han sovnet stille inn med de nærmeste rundt seg, opplyser sønnen Jon Christian Herwig Carlsen til NRK.

Carlsen og Rike

For mange vil han være den ene i kommentatorduoen Carlsen og Rike, som kommenterte langrenn og skiskyting sammen for NRK fra tidlig på 70-tallet og frem til Kjell Kristian Rikes bortgang i 2008.

Limericks

En sentral del av disse sendingene var Carlsens opplesning av limericks. «Nordigarden», som er et pseudonym som benyttes av Per Nørgaard Sørensen, var limerick-leverandør for Jon Herwig Carlsen, på hobbybasis. Samarbeidet begynte så smått i forbindelse med OL på Lillehammer i 1994. Sammen har de to gitt ut boken Poeski for sportsidioter.

Carlsen hadde sin siste sending som skiskytterkommentator 18. mars 2012, som var sesongavslutning.Senere samme år kommenter han seiling under OL i London 2012.

LES OGSÅ:
Legenden og fotografen Johan Brun er død

Allsidig kommentator

Carlsen var en allsidig kommentator, og har også kommentert ishockey, motorsport (bla. Formel 1), seiling, padling, roing, sykling og curling for NRK, samt vært programleder for sportssendingene i fjernsynet.

Under Gullruten 2007 fikk Carlsen og Rike hedersprisen for innsatsen som sportskommentatorer på NRK.

Carlsen var fast speaker under Asker herrelags hjemmekamper på Føyka stadion.

Arne Scheie om Jon Herwig Carlsen:

Dette sier tidligere kommentatorkollega Arne Scheie til NRK om Carlsen:

– Jeg vil jo huske Jon Herwig som en fantastisk god venn og kollega. Jeg var så heldig at jeg i 12 år fikk den gleden av å kommentere hopp sammen med han. Jeg har hatt fantastiske år i NRK, men den tiden jeg fikk lov til å reise og kommentere med Jon tror jeg er noe av det største.

EP2022-04011