Det var en mildest talt stolt pappa Axel Helgeland fra Drammen, som på søndag fortalte på sin Facebookside at den norske filmen Flukten over grensen, hvor datter Johanne er regissør, hadde blitt kåret til beste europeiske barnefilm 2020 av 3500 barn fra 38 land.

– Glad og stolt

-Dette er så stas! European Film Awards setter med Young Audience Award et fortjent og sterkt fokus på barnefilm, og vi har vært i selskap to fantastisk flotte filmer.

Johanne Helgeland.
Foto: SKJERMDUMP FRA YOUNG AUDIENCE AWARD

At barn fra hele Europa har stemt fram Flukten over grensen gjør meg skikkelig glad og stolt, sier regissør Johanne Helgeland.

Hun deltok i den direktestrømmede prisutdelingen sammen med skuespillerne Samson Steine og Anna Sofie Skarholt som spilte henholdsvis Daniel og Gerda i filmen.

Vinneren ble kåret under en direktestrømmet prisutdeling fra Tyskland, der European Film Academy holder til. Det er European Film Academy som administrerer European Film Awards, og Flukten over grensen, som på engelsk har fått tittelen «The Crossing» vant i konkurranse med de to Oscar-nominerte filmene Wolfwalkers og Pinoccio.

Fire barn på flukt fra nazistene

Handlingen foregår i desember 1942. Fire barn er på flukt fra nazistene. Målet er Sverige. Sarah og Daniel er jøder og skal sendes ut av landet. De har gjemt seg i kjelleren til Otto og Gerdas familie, men nå er de oppdaget og foreldrene arrestert. Otto og Gerda bestemmer seg for å hjelpe sine nye venner videre. Det blir en flukt på liv og død. Heldigvis møter de gode hjelpere underveis.

Scene fra filmen Flukten over grensen.
Foto: MAIPO / NORDISK FILM

Første gang en norsk film vinner

-Dette er en stor glede, og første gang i prisens ti-årige historie at en norsk film vinner prisen. At det er en film som handler om barn som hjelper andre barn på flukt – i vår nære historie – gjør det ekstra fint.

En stor gratulerer fra alle oss i Norsk filminstitutt til regissør Johanne Helgeland og produsent Cornelia Boysen og alle som har vært involvert i filmen, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.

Trailer fra filmen:

Flukten Over Grensen – Trailer (2020) from Maipo Film on Vimeo.

-At Flukten over grensen var nominert var i seg selv stort, at den vant prisen er enormt. Det viser at de gode, sterke historiene treffer – uavhengig av språk, og det bekrefter viktigheten av at vi fortsetter å lage denne type film for et ungt publikum, sier produsent Cornelia Boysen.

2021-04049