Jan Arild Evensen befinner seg i byen Chernihiv, nord i Ukraina (Se kart) og ikke langt fra grensen mot Hviterussland. Eikerposten har vært i dialog med ham siden russerne gikk til angrep på torsdag, og her kan du lese noe av det han kan fortelle oss så langt.

OBS: Trykk «F5» eller «oppdater» – så er du sikker på å få med deg siste nytt på siden.

Foran regjeringskvartalet 22. juli

Jan Arild Evensen som opprinnelig kommer fra Langevåg i Møre og Romsdal, bor ikke langt fra hovedveien fra Hviterussland mot Kiev i Ukraina. Han er for øvrig ikke ukjent med krigslignende tilstander, siden han befant seg foran regjeringskvartalet da Breiviks bombebil gikk i lufta 22. juli 2011.

Vertikalfoto: GOOGLE EARTH

Jan Arild forteller:

TORSDAG 24. FEBRUAR – KRIGENS FØRSTE DAG

Torsdag 24. februar 2022 kl 19.21
– Her oppdaterer jeg hva som skjer. Vi har det bra nå og ryktet går om at området har overgitt seg. Hører fortsatt at kamper pågår, så det gjelder nok ikke alle.

Torsdag kl 19.26
– Det pågår kamper i byen her. Jeg våknet klokka 6 i dag morges av at en granat rista i huset. Jeg snakket med en kamerat i Kiev som så fly rett over huset, så nærme at han så den russiske stjerna. Det har blitt skutt ned fly her hvor jeg bor også.

Torsdag kl 19.31
– Håper jeg får muligheten til å dra hjem sammen med familien. Den er splittet og det er ikke sikkert kona får se sine foreldre igjen. De bor i Donetsk.

Jan Arilds stedatter på 15 år måtte lære ham å tape vinduer.
Foto; PRIVAT

– Det verste jeg har opplevd er ikke krigen her. Det er at min stedatter Ksusha på 15 år kunne fortelle meg hvordan jeg taper og beskytter vinduene, søker tilflukt når det smeller og er erfaren med krig. Det var det tøffeste jeg opplevde i dag.

Kommentar fra Stig A: – Slike ting skal ikke noen på femten år oppleve.

Torsdag kl 19.34
– I natt er det ventet bombing her, og vi har sett stridsvogner kjøre forbi i hovedgatene. Det var noen bisarre følelser å se byen på NRK under tittelen «Store ødeleggelser»

Jan Erik: I fra å overleve bombingen av regjeringskvartalet til Ukraina. Jeg skal aldri dele Lottokupongen med deg, Jan Arild, som svarer: – Jeg oppfant ikke kruttet, men jeg er der når det smeller.

Torsdag kl 19.40
– Vi skal forsøke å flykte, men aner ikke hvordan enda. I dag tidlig sa det forresten pang rett bak huset mitt også. Folk har tydeligvis panikk på grunn av angrepene. Nå skal jeg slappe av. Jeg vet jeg blir vekket i løpet av natta. Det er da det skjer.

Torsdag hørte Jan Arild et høyt smell, og møtte dette da han gikk ut.
Foto: PRIVAT

Daniel: – I følge en av mine Ukrainske venner med litt kontaktnettverk, så er eneste måten å komme ut på nå å kjøre/haike til polen. Jan Arild svarer: Man kommer ingen vei. Køen er lang og vi fikk kun fylle 20 liter bensin. Det holder ikke lenge.

Torsdag kl 19.52
– Kiev blir bombet, og det ble sluppet fallskjermsoldater fra 18 fly for litt siden. Jeg har gode venner som er i militæret. De sa vi skulle bli hjemme. «Vi har ingen informasjon om trygge ruter ut fra Chernigiv», er meldingen fra Norsk UD.

Torsdag kl 22.15
– Nå begynner det å gå til helvete. De har bomba bruene, så vi kommer ingen vei. Det er ukrainsk taktikk tenker jeg. Jeg hører raketter og artilleri, og noen skyter med maskingevær i gata her.

LES OGSÅ:
Normandie 1944: I dag er det 75 år siden senkingen av Svenner

Torsdag kl 22.28
– Det er mye skyting og vi måtte nettopp kaste oss ned pga. en stor eksplosjon. Hører at de skyter med tunge våpen og ikke langt unna med maskingevær. Jeg står ute og ser. Vi har en enorm hage midt i byen og rviler på noen skyter hit. De store drønnene blir mer og mer fjerne.

Torsdag kl 22.31
– Russerne tar byen vår helt sikkert. Jeg tipper de er ca. tre km. unna, men det landet missiler her i nabolaget også, ikke artilleri. Jeg er artillerist selv, og vet litt om det. Nå hører jeg folk snakke russisk, og da går jeg inn. Jeg tar ingen sjanser.
Jan Erik: – Ja og så sto du ved siden av bomba til Breivik, så smell har du greie på.

Torsdag kl 22.42
– Jeg kan se røyk ute. Noe brenner og det er fortsatt drønn et stykke unna. Hører fly eller droner nå. Vet de har truffet bolighus. Det kan være ukrainske granater. De bommer når de skal forsvare seg også.

Torsdag 22.54
– Hører militære biler komme nærmere. Kan være at de trekker seg tilbake nå. Det verste er stillheten. Jeg syns det er rart vi har strøm. Kan i alle fall lage en kopp te. Har et par powerbanks. Det som er skikkelig ille er at jeg bare har to flasker Cola igjen.

Torsdag kl 23.26:
– Det er rolig og alle broer er utstyrt med sprengstoff i tilfelle russerne rykker frem. Så det betyr at de i alle fall rykker frem til hovedveien. Jeg fikk nettopp melding om at en øy i Svartehavet gikk tapt til russerne, og det siste som ble hørt på radioen var «Fuck you» til russerne. Nå er alle de tretten soldatene på øya døde.

– Broer er noe av det første som ryker, noe også mange bruer i Norge er forberedt for. Jeg var på GSV (Norges grense mot Russland i Sør-Varanger, red.anm.) i min ungdom, så jeg vet at det forsinker fienden bra. Jeg tror grensene mot vesten ryker sist. Ryker de er det som regel fienden som ikke vil du skal flykte.

Torsdag kl 23.34:
– Det er ødelagte russiske tanks i hundrevis av meter langs veien. Til og med bilder på NRK viser lange rekker med ødelagte tanks.

Torsdag kl 23.37
– Russerne møter motstand og ukrainske helikoptre tok nettopp tilbake flyplassen nord for Kiev. Nå begynner de her igjen. Smalt som faen rett ved siden av her.

Torsdag kl 23.47
– Nå sprengte russerne noe. Et kjempesmell. Ukraina har vanvittig mye antitankvåpen. De biter fra seg og har ventet i åtte år på dette. Mange feller er lagt med sprengstoff osv.

Torsdag kl 23.57
– Ukrainere vet hvem som skapte krigen. De sloss mot dem nå. Ingen må angripe noen fordi noen sier noe. Alle ukrainere jeg snakker med sier de vil at USA skal hjelpe de mye mer.
Malene:– Har du alle dine rundt deg?
– Jeg har det. De er mer stressa enn meg. De vet vel litt bedre om hvor farlig det er. Vi har ikke sovet på et par døgn.

LES OGSÅ:
Sovjetunionens siste statsleder, Mikhail Gorbatsjov er død

Ved jevne mellomrom legger folk inn kommentarer av typen: «Det er Washington som har provosert frem dette i 30 år» og linker til Putins mer eller mindre troverdige uttalelser.
Marius: – Har du noen videoer, Jan Arild? Jan Arild svarer: – Det er taktisk bombing og derfor er det over når jeg filmer. En kommentar til om politikk, så hiver jeg dere ut.

 

FREDAG 25. FEBRUAR – KRIGENS ANDRE DAG

Fredag 25. april kl 00.16:
– Vil ikke dra til Hviterussland. Da venter vi heller på russisk okkupasjon, siden vi ikke kommer videre derfra.

Carl legger inn en melding: En russisk tropp fra 74- motoriserte brigade skal ha overgitt seg i nærheten av Chernihiv, ifølge ukrainske medier og myndigheter, ledsaget av et bilde tatt av øverstkommanderende for de væpnede styrker i Ukraina.

En russisk soldat blant flere som har overgitt seg. Bildet er hentet fra Facebookkontoen til øverstkommanderende for de væpnede styrker i Ukraina.
Foto: SKJERMDUMP

Fredag kl 00.18
– De overga seg her i Chernihiv. 100 stykker som sa de ikke ville sloss mot Ukraina. Den samme kilden sier at hundrevis av tanks er ødelagt.

Fredag kl 00.23
– Nå skal jeg sove til neste angrep. Mitt inntrykk er så langt at sivile er trygge så lenge de ikke er i nærheten av militære enheter. Snakkes når noe skjer. Det er ikke over.

Fredag kl 00.52
– Nå kan det bli farlig. Ukrainsk Stalinorgel skyter granater 200 meter unna.. Det betyr at russerne skyter tilbake hit.

Fredag kl 05.51
– Da går alarmen og vi våknet til artilleriet som som har tatt stilling 200 meter unna og skyter mot russerne. 800 russiske soldater skal være drept. Hvor eller om det er i hele Ukraina vet jeg ikke.

Fredag kl 09.34
– Nå er det stille. Jeg prøver å få tak i mer mat – og litt søvn. Har vært på apoteket, hos fiskehandleren og minibanken virker. Grønnsaker og siste levering av frukt – glede.

Køene til minibankene – som fremdeles fungerer – er lange.
Foto: PRIVAT
Det er fremdeles fisk å få kjøpt i Chernihiv.
Foto: PRIVAT

Fredag kl 09.37
– Det var ikke mer enn 50-60 tanks som var ødelagt. Russerne ble drevet tilbake i natt også. Mange døde. Fikk beskjed fra militære om at det kan bli bombing om 20-30 minutter.

Fredag kl 09.51
– Russerne angriper snart. Jeg så plassen hvor de skyter med Grad-raketter og bilene med missiler. Det er en øde plass uten sivile bygg.

Fredag kl 10.08
– Nå skjer det litt, så nå går jeg inn. Det er mange nedslag å høre. Vanlige butikker er tomme. De ansatte passet på at alle fikk litt.

Fredag kl 10.15
– Fallskjermsoldater lander her nå eller har allerede landet. Russerne har mer eller mindre gitt opp å ta selve byen. De har omringet den og alle broer er ødelagt. De kjører rundt. Tanks og artilleri skyter nå. Det høres godt. Dette er eneste veien til Kiev.

Fredag kl 11.19
– Savner tomatsuppe og kjedelig norsk mat. Vi skal klare oss. Men kan bli sultne en liten stund. Putin kommer ikke til å la oss sulte. Han er en taktiker som sier han skal redde verden fra USA, så han må vise at han kan la folkene få spise og gå på jobben når han har tatt over.

Fredag kl 11.43
– Ble nettopp ødelagt minst 20 russiske tanks som forsøkte å ta seg inn i byen her. Russerne har begynt å innse at de taper en del i denne byen. Russland sier de ikke vil okkupere Ukraina men de kan ikke akseptere sittende regjering som demokratisk. Så.. Det kan bety at de setter inn en lydig figur og lar oss få slippe ut når de er ferdige med å ødelegge hæren.

LES OGSÅ:
Da Erik ba om hjelp for å hente mennesker på flukt fra Kyiv - kom venner og Arctic Trucks ham til unnsetning

Fredag kl 11.53
– De skal ha 50 000 HRV for en bussbillett til Polen. Dvs at vi må ut med 50 000 kr til sammen for å ta buss til Polen. Og minibanker utbetaler max 5 000 HRV om de har penger i det hele tatt. Lurer på hvor de har tenkt å kjøre da. Jeg betaler lett 50 000 norske kroner for å få familien ut av dette.

Fredag kl 12.36
– Massiv bombing nå. Jeg sitter i sikkerhet. Vil ikke gå ut for å risikere livet for noen smell på film.

Fredag kl 12.52
– Kom masse tanks forbi nå – ukrainske. Nå går flyalarmen. Det kjører tanks forbi konstant nå. Men jeg vil ikke risikere å ta bilder. Flyalarm betyr at det blir bombing. Så vi går til et rom uten vindu nå. Smeller det går det til helvete allikevel… Men det viktigste er å beskytte seg bomber som blåser inn vinduene. Og vi har en del av de.

Fredag kl 13.20
– Nå kommer det tanks motsatt vei. Enten stikker de, eller så skal de ta russerne en annen plass.

Fredag kl 13.51
– Kom syv brannbiler nå. Vi er omringet 100 %, men de klarer ikke å ta seg inn i byen.

Fredag kl 14.04
– Nå får vi beskjed om at det kommer enorme mengder russiske tanks for å ta Kiev.

Lange køer foran butikkene.
Foto: PRIVAT

Fredag kl 14.53
– De er midt i byen nå, og butikken vi bruker blir visst brukt som blink. Fikk nettopp beskjed at bygget vi bodde i for en måned siden står i fyr pga. bomber. Nabobygget er hovedkvarteret til SBO ukrainsk KGB. Vet ikke om det var der jeg bodde eller en av de andre leilighetene. Men jeg hadde vært uten bosted nå om jeg ikke skaffa dette huset.

Fredag kl 16.50
– Jeg er stolt av å kjenne flere av de som sloss for å forsvare byen og kalle de venner. De er ikke mange men holde russerne tilbake. Men de taper snart og jeg håper mine venner overlever. I Ukraina sier vi Slava Ukraina og får svaret Slava herojem tilbake.

Fredag kl 19.18
– De sloss og dør noen hundre meter unna huset vårt.

Fredag kl 19.59
– Kan vi tro at Glasnost ikke er ett spill men noe vi kan tro på og noe som er sant. Så kom perestroika og Chernobyl.
– Jeg har litt nervøs mage, og ser bomber og granater hver gang jeg ser ut. Hører en Grad-rakett skytes ut nå 200 meter unna. En plass uten bolighus. Sovet lite de siste to dagene. Våkner hele tiden av granater.

Stian: – Mange hadde nok satt i fosterstilling i et hjørne i ditt sted Jan Arild. Jaggu fan ikke hverdagskost det du e med på no. Jan Arild svarer: – Når man hører drønnene eller kanoner så vet du at sjansen for at noen dør er stor.

Norske Jan Arild og kona Natasha har tapet alle vinduer i huset. Dette i et forsøk på å redusere skaden til et minimum ved et eventuelt granatangrep.

Foto: PRIVAT

Fredag kl 20.08
– Konstant skyting og nedslag lærte ikke jeg som artillerist. Ikke i det hele tatt. Men jeg syns det var tøft da å skyte og treffe blink. Blinker blør ikke. Ikke har de mor, kone eller barn heller.

– Så en død russer. Det jeg ikke kunne la være å se på var gifteringen hans. Noen får aldri mer se sin mann. Fordi han er kommandert til å skyte andre ektemenn.

– Jeg er bare veldig lei meg. Er ikke sint lengre. Kanskje senere. Ser på min stedatter. Tapper jente. Hun er sint. Sint fordi hennes nasjon blir knust. Hennes utdanning blir skrota og hun får nok aldri se sine besteforeldre. Det er så forbanna absurd.

Fredag kl 20.17
– Nå skal vi åpne ei flaske vin og roe nervene. Kanskje vi sover i natt. Skål! Vi har brennevin også, men vi må kunne klare å tenke og.

Fredag kl 20.33
Jan Arild legger ut en link fra VG, som omhandler en kar som etter eget utsagn «Måtte dra fra alt» , og fikk haik med en ukrainsk trailersjåfør for å komme seg ut av Ukraina, mens han etterlot samboeren og hennes familie. Den yngste bare syv år.
– Dette er en skikkelig feiging. Jeg hadde aldri dratt fra kona for å redde meg selv. Fy flate. Det er derfor jeg er her fortsatt. Fordi jeg er hennes mann. «I gode og onde dager» heter det for faen.

 

LØRDAG 26. FEBRUAR – KRIGENS TREDJE DAG

Lørdag kl 06.44
– Har ikke blitt vekket i natt og hørt noe av krigen. Vet ikke hva som har skjedd, men nå rista hele huset. Da begynner det kanskje igjen. Den største eksplosjonen jeg har hørt så langt. Tanks og artilleri skyter fra begge sider av huset, og russerne skyter tilbake. Utrolige smell. Det er en stor kolonne med russiske tanks og militære som blir beskutt.

Lørdag kl 07.33
– Det dør tusenvis av russere. Russland ba Kasakhstan om å bidra med soldater. Vær realistiske sier jeg. Om 10.000 russere dør er det ikke en gang 1% av soldatene.
– Ukraina er allerede ødelagt. Fabrikkene er bombet. Industrien er utslettet og økonomien er knust. De har kun friheten igjen. Gir verden opp Ukraina nå, så vil han ta nye land. Tenk hvor mye tankene her betyr for deg du. Realitetene er at Putin kan gjøre som Hitler.

Lørdag kl 07.47
– Får de ta ett land uten at de blir stoppet vil de bare fortsette. Siste utposten er Sverige min venn.
Gaute: – Hitler drepte flere millioner jøder og lagde en krig som drepte flere hundre millioner mennesker..la oss holde oss il fakta. Putin er en dildo.
– Han drepte de ETTER at han okkuperte landene.

Lørdag kl 07.49
– Nå rister huset. De har ikke kontroll over Kiev enda. De møtes av sivile. De vil dø for friheten sin. Granatene slår ned rundt oss i byen fordi russerne skyter så klart på stillingene som skyter på dem. Er bekymra fordi de er ikke så langt unna huset de som forsvarer byen.

Lørdag kl 08.20
– Det slo ned en hel haug med granater rundt oss. Kan være fra 500 m til 200 m unna. Sannsynligvis lengre borte. Og godt er det. Ny dag.. Kan vi få en ukrainsk vits? Vi trenger tenke på å smile. Den følelsen gir makt når det gjelder. Bare spør han Brus Li.

Lørdag kl 09.01
– Det kommer en mengde ambulanser fra Nord. Det kom også masse tanks men de svinga unne ett par hundre meter unna. Hører kamper som er ett godt stykke unna. Og til og med søppelbilene blir brukt her til å blokkere veier og gi beskyttelse.

Lørdag kl 09.11
– Tsjetsjenia sende elitesoldater hit. De er gale og vi håper de ikke kommer denne veien. De har en V på kjøretøyene. En V eller – B som er v på det russisk alfabetet. Jeg kommer til å flykte sammen med en muslim.

Lørdag kl 09.17
– En annen venn som jeg samarbeider med er russisk. En russer, en ateist og en muslim samarbeider om overleve i dag. Tenk på det dere. Mitt syn på verden endres i disse dager.

Lørdag kl 10.00
– Jeg tar gjerne en Konjakk sammen med deg, Gaute (en annen som følger tråden på Messenger, red. anm.). Skal bare overleve dette først. Russerne kommer og ordføreren har sa vi må forberede oss på gatekamper snart. Jeg skal ikke sloss. Så fremt vi ikke blir truet. Noe jeg ikke tror russerne gjør. De skal sette ut regimet, ikke folket.

Lørdag kl 10.06
– Når byene trues bør militæret overgi seg for å ikke forårsake unødige dødsfall og materiell ødeleggelser. Som Gaute sier. Det er bedre å være okkupert enn død. Men det er ikke jeg som bestemmer og det er ikke min kamp på en annen måte enn at jeg skal ta med familien ut av landet.

Lørdag kl 10.15
– Gatekamper er forferdelig og dreper for mange uskyldige. Ser ikke frem til det som kommer nå.

Lørdag kl 10.41
– 89 uleste tekstmeldinger nå. Det er derfor jeg ber folk holde kjeft. Fordi det blir spam.

Lørdag kl 10.55
– Ukraina taper. De skryter av å ha ødelagt 6-700 tanks/kjøretøy og ca 20 fly/helikoptre. Og drept 3 500 soldater Vel. Da er det en promille av flyene til Russland, av 13 500 tanks er det 12 900 igjen og av 900 000 soldater er det 896 500 igjen. Do the math.

– Hvor mange må dø før de forstår at de ikke har nok ammunisjon til å vinne?

– Nå skal jeg slutte å skrive så mye. Vet ikke om jeg tirrer på meg ukrainerne eller russerne. Vi blir avlyttet og sjekket. I denne situasjonen er jeg ikke sikker på hvem som ser på meg som fiende eller venn.

Gaute: – Det virker som ukrainerne er glade i sitt land og kjemper selv om det er håpløst. Stolt av dem jeg. Lykke til Jan Arild. Hyl ut om noen av oss kan hjelpe til på noe vis med hva som helst. Og så håper jeg vi prates i Norge snart. Gleder meg til sjakk og konjakk.

Lørdag kl 11.16
Jan Erik: – Hører Putin angrer på invasjonen av Ukraina, og heretter når han krangler med andre nasjoner og tar dem på senga lover han å holde seg til Putekrig 🙂
– Takk. Nå kutter dere ut humor og «smarte» kommentarer. Slutt å spamme chatten. Jeg vil bruke denne chatten til å fortelle og evt. be om hjelp. Ikke ha vitser eller tullekommentarer. For faen – dette er alvor, ikke lekekrig.

Lørdag kl 11.25
– Nå ble vinduet blåst inn. Svær eksplosjon. Kjøkkenet ser ut som et helvete.

Lørdag kl 11.56
– Vi er veldig redde nå og strømmen ble borte. Har alt for lite beskyttelse og vi hører at flyalarmen går mens det smeller som f..

Lørdag kl 13.45
– Så på tiktok fra byen her at 15 bygninger er truffet og med hull etter raketter. Mistet strømmen og nettet er tregt nå.

Lørdag kl 14.55
– Soldater i gaten nå. De er ukrainske og sjekker ett eller annet. Aner ikke hva. Første fotsoldater jeg har sett her. Min venn i militæret sendte meg en melding. Han lever. Sa også at jeg skulle slutte å bekymre meg for at han kom til å bli begravet før meg.
Kommentar fra Malene: – Håper ingen av dere havner der enda. Men de har jammen en bra innstilling.

Lørdag kl 15.32
– Hørte flere nedslag og beskytning. Ukrainerne gir ikke opp.

Lørdag kl 15.45
– Nytt kjempesmell nær huset. Mange.

Lørdag kl 18.54
– Full bombing. Vi måtte evakuere til en annen bygning. Vi er i god behold. Vi fikk varm mat, suppe og pølser. Tror aldri jeg har smakt bedre mat.

Lørdag kl 19.29
– Vi er nå uten strøm og mister nok nettet også snart. Jeg kommer tilbake her senere med oppdatering.
Stian: – Lykke til kompis.
Malene: – Peace and love
Andreas: – Alt godt Jan Arild. Tenker på dere.

Lørdag kl 20.56
Helen Sofie: – Hvordan får de inn ekstra ammunisjon etc. når grensene er stengt?
– Spør noen andre om det for jeg aner ikke. Jeg vil gjerne sitte på når de drar tilbake.

Lørdag kl 21.22
– Regner med at vi nettopp ble okkupert. Har aldri før hørt så mye motorstøy. Tanks fyller opp byen. Og vi aner ikke hvor de kommer fra. Fikk plutselig igjen strømmen.

Lørdag kl 22.25
– Hvis noen bruker Viber bør dere slette den nå. Jeg får telefoner fra Norge med russisk tlf.nr. og Viber kan endre på innstillingene på mobilen din.

Lørdag kl 22.42
– i får beskjed om at dette blir en helvetes natt og at alle som kan bør være i bomberom. Det er den ukrainske hæren som sier dette. Det er pause nå og årsaken er store russiske tap sier denne kilden. Så da ble den kolonnen med tanks slått eller så trakk de seg tilbake.

 

SØNDAG 27. FEBRUAR – KRIGENS FJERDE DAG

Søndag kl 07.37
– Vi sovna til slutt men ble vekket av grad-raketter som skyter på oss. Det er som forklart tidligere de lastebilene med masse raketter bakpå.

Søndag kl 07.52
Takk Elon Musk, vi har internett.

Søndag kl 08.55
Jeg var i ferd med å samle mot til å ta en dusj i kaldt vann og mørk. Så kom strømmen tilbake. Havna sist i køen så klart da 3 damer trenger en dusj også. Strøm, wifi og varme – luksus.

Søndag kl 10.23
Kø i butikken.

Foto: JAN ARILD EVENSEN

Søndag kl 10.46
Ukrainsk grad skyter. Kommer til å holde på i ca. 45 minutter.

– Jeg oppfordrer alle til å starte med en eller annen form for hjelp til Ukraina. Mas på myndighetene.

Søndag kl 11.12
– De får inn våpen, så jeg tror de vil få inn hjelp også.

Søndag kl 11.32
– Den ene butikken ble tom før det ble vår tur.

Søndag kl 12.41
– Vi handla nok mest av alle i byen. Nå må vi bare komme oss hjem med dette. Vi handla for ei gjennomsnitts ukrainsk månedslønn.

Søndag kl 12.51
– Vi må kjøre hjem med innkommende artilleri og raketter rundt oss.

– Det er første gang jeg har sett det ikke selges alkohol her.

 

Søndag kl 13.15
– Flyalarmen gikk og vi ble ganske redde da en rakett slo ned som kjentes ut som det var på andre siden av ett hus vi løp forbi. Var sikkert lengre unna men det fikk opp pulsen en del. Så ett bygg uten ruter. De har minelagt alle veiene. Nå kommer vi oss ikke en gang til butikken vi nettopp var på lengre.
Jørgen: – Er det planer om at Ukraina skal prøve å få kontroll over byen der igjen.
– De har kontrollen!

Søndag kl 13.21
– Det er ødelagte tanks rundt hele byen. Russiske. Ordføreren i byen har gitt forbud mot alkohol. Fornuftig.

Søndag kl 14.18
– Veiene er minebelagte og de som befinner seg i de områdene blir ansett som fiender. Kanskje av begge. Det er media som forteller om dette og man finner det på Tiktok. Kan være en annen plass også. Men det er vel kun i Ukraina russerne har tapt så mange tanks.

Utbrent russisk stridsvogn i Chermihiv, Ukraina.
Foto: PRIVAT

Søndag kl 14.29
– Dette er nabohuset til der jeg hadde leilighet før vi flytta.

Foto: PRIVAT

Søndag kl 14.52
Malene: – Er dere i huset deres nå?
– Nei, tør ikke være der. Vi er i en bygning med tykke vegger av armert betong.
Berit: – Ser på Abc.es nå at dere faktisk befinner dere i «begivenhetenes sentrum» (kart). Glad for at dere har greid å få kjøpt så mye mat. Håper dere får den til å vare en stund. Stay strong.
– Denne byen blir nok lignende på en av de syriske byene.

Søndag kl 15.24
– På butikken begynte folk å snakke med meg side alle ser tydelig at jeg er utlending. Plutselig sto vi fire stykker og holdt hverandre i hendene. Meg – en ateist, en muslim, en jøde og en ortodoks kristen.
– Tenk over det nå alle samme. For det gjør nemlig jeg.

Søndag kl 15.39
– Men flyalarmen går her enda. Blir dette brukt til å få evakuert folk, eller for å få flere styrker på plass?

Søndag kl 16.39
– Jeg er drittlei flyalarmer.

Søndag kl 18.49
– 10000 unge gutter fra Russland er døde, og Ukraina ber røde kors om hjelp til å hente likene fordi Russland vil ikke gjøre det selv. De påstår nemlig at ingen eller nesten ingen er døde. Her går flyalarmen konstant og byens sentrum er knust.

 

Søndag kl 18.57
Bent: – Er det ikke våpenhvile da?
– Vet ikke, de bomber oss nå.
Bent: – Putin er snart ferdig…
– Putin er ikke ferdig. Han har nettopp begynt.

Søndag kl 19.01
– Den bygningen du ser på videoen (Video slettet, red. anm.) ble bombet i stykker i 2. verdenskrig også. Bygget opp igjen for siden å bli helt knust.

Søndag kl 19.04
– Vi har tilgang til norske nettaviser. Det er bare russiske aviser jeg ikke kommer inn på. Etter Liverpoolkampen skal jeg sjekke VPN. Mens andre løper i bomberommet sitter vi og heier høyt på fotball. Bra kamp. Trodde aldri jeg skulle sitte i bomberegnet og heie på Liverpool i en finale.
Bent: – De små lyspunkt. Abramowitz ga fra seg kontrollen til Chelsea.
– Da ble det VPN på meg også. En av mine beste kompiser er russisk og er her i Ukraina. Vi hjelper ham og han hjelper oss.

Søndag kl 19.34
Nå ble vi bombet igjen. Flyalarmen går og smellene blir kraftigere og kraftigere.

Søndag kl 19.42
– Fakta er så som så…
– Hvis Ukraina taper nå og ingen stopper denne galskapen blir kanskje Finland og Sverige neste. Ut i fra Putin sine uttalelser. De er heller ikke NATO medlemmer. Og lar verden Ukraina bli tatt slik uten innblanding vil ikke Putin gi seg. Men jeg vil hjem først.

Søndag kl 20.12
Kent: – Chernihiv, Chernihiv oblast: «Russere beskjøt sentrum av Chernihiv, en by nord i Ukraina. Tilsynelatende siktet fienden mot det lokale rådhuset, men missilet traff gården mellom tannklinikken og et boligbygg», melder Suspilne Chernihiv.
– Det er den gamle kinoen og det er en tannklinikk der også. Men de bomma ikke flere ganger. De vil skape panikk. Nå «bomma» de igjen hørte jeg.

Søndag kl 22.25
– Vi forsøker å sove. Ingen bomber de siste 45 min. Natta og takk for all støtte og gode ord.

 

MANDAG 28. FEBRUAR – KRIGENS FEMTE DAG

Mandag kl 06.15
– Våkna til smell og flyalarmen. Begynner å bli vanlig dette nå. Fikk en e-post i dag: «Your flight has been cancelled». Jeg har kjøpt så mange billetter at det tømmes på kontoen. Kan dra på ferie mange ganger med Wizzair når dette er over.

Mandag kl 07.41
– Forventer at det kommer mye hardere beskytning i dag. Det er fordi vi skyter på russerne som kommer denne veien for å ta Kiev. Hele byen rister nå fordi det skytes herfra mot russerne.
Stian: – Har du fått med deg at Kina tar avstand fra Putin. Sier at dette er noe de ikke ønsker å se. Sier de anerkjenner Ukrainas suverenitet og integritet.
– Har ikke fått med meg det nei. Dette er ikke bra. Jeg har sett unge gutter fra Russland dø fordi de kjemper en manns krig.

Mandag kl 08.18
– Vet ikke hvor sikkert det er. Men beskjeden fra min kompis i militæret er at vi nå er avkuttet fra resten av Ukraina.
Malene: – Jeg finner ikke noe som bekrefter eller avkrefter dette. Sender masse varme tanker.
Morten: – Ble omtalt som beleiret i går kveld. Dagens offisielle som kom for 18 minutter siden er: «Heavy fighting continues around Chernihiv and Kharkiv, however both cities remain under Ukrainian control».
– Det vet jeg. Så lenge det smeller her har ikke russerne tatt byen, men området rundt er tapt. Kom melding fra min kompis at det bare er små grupper med russiske soldater i byen, og de dør fort. Artilleri og raketter er farligere enn soldatene.
Connie: – Hva gjør de med de døde? Vil Russland fortsatt ikke ta de imot?
– Vet ikke.

Mandag kl 10.10
– Hahaha til russisk våpenhvile under forhandlingene. Smeller som faen.
Connie: – Tilgang på jod?
– Kommer det så langt, driter jeg i alt og finner heller et våpen og stormer en patrulje. Oanikk, Jod hjelper veeeeldig lite.

Mandag kl 10.39
– Men bomber Putin Norge forsvinner hele det russiske forsvaret, for da får han et samlet Nato i fleisen, så det skjer nok ikke før evt.Nato griper inn i denne konflikten.
Trond: – Spørs om det ikke kommer til å ende i en ny russisk revolusjon. Vi kan jo håpe at han blir avsatt.
– Det jeg er mest opptatt av, er at de slutter å bombe oss.

Mandag kl 11.00
Jørgen: – Litt av en fortvilt situasjon du har havna i. Håper det gir seg snart, eller det kommer en åpning så dere får forlate landet.

Mandag kl 12.15
– Min plan er å være i live lenge nok til å sitte i ett studio i Norge og fortelle om hvordan dette opplevdes. NRK ringte og jeg skal på Møre og Romsdal-sendingen kl 15.30.

Mandag kl 12.20
– Jeg klarte å få kjøpt noe kaffe i går. Siden alt av de billigste typene var utsolgt fikk jeg kun tak i de gode typene. Hadde nok funnet de allikevel tenker jeg. Sparer ikke på penga når man skal sitte i dekning.

– Men jeg tror jeg skal spørre en bergenser om hjelp til å komme hjem. Fant dette i hylla med de dyreste kaffetypene.

Mandag kl 13.06
– Mens flyalarmen tuter, kommer det plutselig en og tømmer søpla.
– Slik ser en helt ut.

– Mens flyalarmen tuter, kommer det plutselig en og tømmer søpla. Slik ser en helt ut.
Foto: JAN ARILD EVENSEN

 

Mandag kl 13.08
Knut: – Det er veldig bra de holder normale funksjoner så åpne og normale som praktisk mulig. De som fortsetter som «normalt» driver livet videre uten at det blir helt absurd jævlig.
– Der gikk litt fort for seg. Og etterpå kom det en baboshka og feide opp etter ham.
Uten Ukrainas baboshkas (bestemødre) hadde landet stoppet opp. Dere skal ikke se bort i fra at de jager Putin på dør hele alene med en sopelime.
Knut: – Bestemødrene presset Gorbatshov ute av Afghanistan. Man skal aldri kimse av bestemødre på stortingsplass…

Mandag kl 18,24
– Ble intervjuet av NRK og med nedslag og flyalarm i bakgrunnen. Håper de formidler hva jeg sa om regjering og poltikere i Norge. De som kjenner meg privat vet vel litt om hva som ble sagt. I morra oppfordrer jeg folk til å se på TV Sunnmøre. Norske journalister er opptatt av å få høre på meg. Det er bra for situasjonen i Ukraina håper jeg.

Mandag kl 22.18
– God natt alle sammen. Vi legger oss til flyalarmen og håper på at vi kan sove hele natten.
Takk for støtten og oppmerksomheten.

 

Tirsdag 1. mars kl 05.58
– God morgen. Her har det snødd i natt og vi har ikke blitt vekket av granater i natt. Har fått litt håp om at det roer seg ned litt. Vi får se.

 

TIRSDAG 1. MARS – KRIGENS SJETTE DAG

Tirsdag kl 07.59
– I dag er det 11 måneder siden vi flyttet til denne byen. En nydelig by.
(Jan Arilds egne bilder av byen – som han har lagt ut på Messenger – ser du i albumet under, red.anm.)

– Dette er hva jeg vil huske fra byen.

Tirsdag kl 08.12
– Vi skal klare å komme hjem til Norge igjen, men ikke nå.
Rachel: – Men de sier på nyhetene at de ikke går etter sivile. Stemmer det? Jeg har null tiltro til nyheter nå til dags.
– De sikter på områder hvor ukrainsk motstand befinner seg. Fordi ukrainerne svarer veldig hardt på invasjonen. Tviler på at de sikter på sivile. Men at noen sivile dør kommer vi ikke unna i krig. Hadde de skutt etter sivile ville de allerede ha drept titusenvis.

Tirsdag kl 10.26
– Fikk beskjed om at Hviterussland sine soldater begynner å angripe Chernigiv nå.
Bent: – Så de har erklært krig?
– Vet ikke, men slikt bryr de seg ikke om. Hvorfor blir Ukraina helt alene mot to naboer? Er alle feige og redde? Får beskjed om at det ligger miner rundt som fyrstikkesker osv.

Tirsdag kl 10.32
– Alle veier er minelagt. Alt på bakken er en mine – det er leveregelen nå. Ordføreren lover sivilbefolkningen 300 dollar for hver russer som blir drept eller tatt til fange.

Tirsdag kl 10.36
– Nå setter de i gang med en offensiv. Enorme eksplosjoner. Prøv å ikke skrive så mye alle sammen. Det dere vil si til meg bør dere si privat. Vær så snill å respekter dette.

Tirsdag kl 10.46
– Jeg vet jeg skal gjemme meg. Jeg vet jeg skal være forsiktig. Alle sier det. Jeg vet dere sier det av gode grunner. Men jeg vet det og jeg takker for at dere bryr dere. Men jeg sitter i ett regn av granater og ser hva de kan gjøre. Jeg er ikke uforsiktig.

Tirsdag kl 10.55
– Som venn sa nettopp. Han forsvarer byen. La Hviterussland komme. Lite land med en lite hær. Sikkert null motivasjon også.
Kent: – Russlands styrker teller ca 2,5 soldater pr 1000 innbyggere. Det er helt umulig å overta- og kontrollere territorium med slike tall – særlig når man ikke kan kutte forsyningslinjene til vesten. Dette kan være grunnen til at Russland må bruke tsjetsjenske leiesoldater og vil ha med Hviterussland i krigen.
Jan: – Er det mange sivile som har mistet livet i byen du er i?
– Aner ikke, men for mange. De kommer til å legge byen i grus.

Tirsdag kl 12.07
– Fra min venn i militæret: «According to the press service of the Operational Command «North», the presence of Belarusian troops in Chernihiv region is recorded for the third day. They are identified in the same way by marking in the form of 0. The command also added that the Belarusians have a weak fighting spirit and they do not want to fight against the Ukrainians.»
– Hvordan virker byen under krig? Jo alt blir ødelagt og kloakken begynner å bli vanskelig. Det slår opp igjen. Og optimistisk ringte vi til de ansvarlige for 1 time siden. Nå er de her for å fikse det.
Slava Herojem!
Leve Heltene!

Tirsdag kl 12.49
– Nå skyter de med grad for å ødelegge byen. En sivil bydel brenner her nå. Hvordan kan verden se på folkemord uten å stoppe det? Lærte vi ingenting av 2. verdenskrig?
– Er dere redde?
Malene: – Ja.
– Vit en ting når dette er over. Da er dere de neste. Så begynn å snakk om å hjelpe. Ukraina er demokratiets forsvarere. Gir ikke det en ekkel smak i kjeften på landets ledere?
Eivind: – Når dette er over er Putin død.
– Vi kan utslette hæren hans først. De dreper unger nå. Dere hører det ikke. Men vi hører kvartal for kvartal får bomber nå.

Tirsdag kl 12.54
– Overlever jeg ikke dette så si til våre ledere de er noen feige juksemakere som er mer opptatt av å jukse med støtteordninger på Stortinget enn å redde verden fra forbanna mordere. Overlever jeg så hjelp meg med å få sjansen til å si det til dem på tv.

Tirsdag kl 14.30
– Nå har vi muligens en mulighet til å komme oss vekk.
Stian: – Ut av byen og landet?
– Ja, men vet ikke om vi tør i det hele tatt. Noen kom seg gjennom minefeltet.
Jørgen: – Ka som er nærmeste trygge grense for dokke?
– Polen.
Jan Arild: – Dra til Polen.
– Forstå en ting. Minefelt og 2 000 russiske tanks er rundt her. Polen er like langt unna som Kristiansand er unna Trondheim. Det er ikke bare å gå. Vi bombes og angripes.
Jørgen: Sitter og ser på kartet no. Ser ikkjelett ut.
– Vi blir her. Dessverre så er det nok det tryggeste. Håper på en våpenhvile snart.

Tirsdag kl 17.45
– Har ikke strøm og veldig dårlig internett. Håper det endrer seg. I mellomtiden venter vi på neste angrep og håper alt går bra. Må bare berømme de som fortsatt jobber med infrastruktur.
Knut: – De stille hverdagshelter i en vanskelig tid.
– Alle som vil vise at de støtter Ukraina når de er utendørs, bør knyte ett gult tøystykke rundt armen. Dette er symbolet på motstanden. Dere som er på TV bør starte alle sendinger om Ukraina med å ha på dere dette tøystykket.
– Tar dere oppfordringen?

Tirsdag kl 20.24
Mens flyalarmen går får vi en nyhet at ikke bare en, men to kvinner har født trillinger i Chernihiv!
Helen Sofie: – Så godt at sykehusene er oppe og går, sånn etter forholdene. La nettopp ut et dikt av Jens Bjørneboe på siden min. Passer veldig til dette. «Natten» heter det.

 

ONSDAG 2. MARS – KRIGENS SYVENDE DAG

Onsdag kl 08.07
God morgen. Våkna til russisk vekkerklokke som vi har begynt å kalle flyalarmen.
John: – Ok, det var stille så lenge, så jeg begynte å lure på om det hadde skjedd noe mer drastisk.
– Neida, jeg er bombesikker jeg vettu.
John: – Flott dere er i god behold:
– Det er to katter her vi koser med også.

Onsdag kl 08.33
– Fikk vite hvorfor russerne «tar det med ro» i dag. Bilde fra fronten her.
– Sivile kjører med biler forbi tanks og kaster molotovcocktails på de. De sivile går i flokk bort til soldatene og skremmer vettet av de. Skyter de blir de lynsja. Russerne er uten moral. Ukrainerne er sinte og har mer kampmoral enn noen jeg har lest om før.
– Russerne skal ha mistet halvparten av sine styrker her.

Onsdag kl 08.39
Helen Sofie: – Det er jo synd i de russiske soldatene hvis det medfører riktighet at de trodde det hele var en øvelse..
– Sant. Men de trenger ikke skyte og angripe. De kan legge ned våpnene og overgi seg. Gjør de ikke det kommer de til å dø.
Knut: – Det er krig, vær veldig forsiktig med å tro det som synes på overflaten er det som skjer egentlig.
– Det som skjer på overflaten er at det ukrainske folket er mer samlet enn noen gang. Russerne må utslette nasjonen for å vinne.
Helen Sofie: – Hva skjer om de overgir seg, da? Når de skal returnere til Russland? De har vel plikt på seg til å kjempe.
– De blir fanger. De returnerer når krigen er over, og «plikt» til å drepe har egentlig ingen.
De angriper i den tro de skal redde en nasjon fra nazisme. Men møter folk som angriper dem uten våpen og roper «fascister slutt å drep oss». Det er hva som skjer her jeg er.
– Hvordan skal Russland vinne dette? Jeg vil aller helst at de russiske guttene får sjansen til å starte en familie hjemme i Russland.

Onsdag kl 08.47
Helen Sofie: – Las i Dagbladet i går at Tsjetsjenia har tilbudt hæren sin til Russland.
– De er her allerede. De dør de også.
Helen Sofie: – De skal visst være villmenn.
– Derfor er alle ukrainere samlet. Og skal ta dem før de dreper ukrainske folk. Men la oss gå tilbake til oppdateringer og fakta. Dette er meninger og synsinger foreløpig.
Knut Erik: – Jeg er i alle fall glad for all informasjonen du får ut. Takk Jan Arild.

Onsdag kl 08.53
– Flyalarm nummer 3 kommer nå.

Onsdag kl 12.48
– Russiske soldater bruker kvinner som skjold når de går inn i byen Kherson. De har lovet å drepe alle hvis de ikke overgir seg. Vil verden se på dette og gi faen eller kommer resten av verden til å gripe inn? Eller er alle redde og tenker kun på seg selv? Så film av at soldatene samlet kvinner for å bruke som skjold. Gjør de det skal jeg kjempe. Vi er nemlig den neste byen på lista.
Knut: – Hvem melder dette?
– På telegram. Men det er en video som en venninne av de jeg er hos fikk fra noen i den byen. Skal poste den så fort jeg har fått den av henne.

Onsdag kl 12.57
– Russerne er ganske desperate fordi de har kjørt seg fast og de har logistikkproblemer.
Stian: Putin har vel vist at Russland ikke e så farlige som dei en gang var. Eneste store trusselen dei har igjen er atomvåpen.
– Ja og trusler. Tar de ikke Ukrainas små byer på 4 dager så trenger de ikke true Nato, var det en som sa her tidligere. I morra er det gått ei uke – ei sabla lang uke.

Onsdag kl 13.05
Ståle: – Det blir interessant å se hva som kommer ut av Nato-møtet i morgen.
– Særlig for oss her nede. De kan kun angripe russiske tropper på ukrainsk territorium. Går de over grensen blir det brutalt. Fly inn og bomb skiten ut av dem. Så kan folk få lov å reise vekk. Nå sitter alle fast og millioner kan dø. I ettertiden kommer også mange til å dø. De får ikke sådd jordene nå.

Onsdag kl 13.12
– Her i byen går alarmen hele tiden men lite skjer i nærheten. Hører tanks kjøre. Disse bildene er fra like ved her vi er.

Onsdag kl 13.23
Jørgen:
– Hadde vært greit å bomba litt i dinna konvoyen, uforståelig at verden bare har fulgt med kor den er i forhold til Kiev. Men den har vist møtt bra motstand fra Ukraina.
– For at å få klarhet i det om at nato skal ha lovet å ikke bevege seg østover. Det var en samtale hvor det ble nevnt men ALDRI gjort en avtale om. Alle andre uopplyste konspiranoia mennesker kan forlate denne samtalen frivillig. Jeg kaster de ut når de sier noe. Det er lov å si en mening av og til for alle. Også bli sint eller lei seg. Det er menneskelig.
Kent: – Folk som støtter Russland nå forholder seg ikke til rett og galt: Å invadere naboland er GALT. Og alt annet er bare tåke og avsporing.
– De har som regel ikke så mye skolegang heller å skryte av. Derfor mangler mange av de å ha utviklet kildekritikk. Nå får jeg kaste meg selv ut fordi jeg kom med en udokumentert påstand.

Onsdag kl 14.10
– Første advarsel fra ukrainske myndigheter på sms: «ДСНС інформує! Якщо Ви виявили підозрілі предмети або боєприпаси, не намагайтеся розібрати їх чи перенести в інше місце. Негайно повідомте в ДСНС, МВС або ЗСУ за телефонами 101, 102, 0800507028» – Ikke plukk opp noe.
Knut: – En korrekt medlign å sende. I den situasjonen som er nå kan hvem som helst finne på å legge ut noe som smeller eller etser.
Ståle: – Ukraina kan ende opp som Korea; Delt i to for uoverskuelig fremtid. Tragisk.

Onsdag kl 14.16
– Bare la meg og familien slippe ut. De traff sykehuset her med en stor rakett. Jeg vil finne en vei ut. Kan folk bidra med informasjon som hjelpe meg med det? Trenger hjelp. Regjeringen gjør ikke så mye mer enn å bry seg om å svindle litt småpenger på skatten… De klarte å hente Taliban til Norge. Da kan de bruke litt energi på meg også. Inkl. familie.
Knut: – Jeg forsøker sette en stor gruppe gale samfunnskritkere på saken, men det betyr IKKE at det kommer resultater.
– Tyrkia hjelper sine borgere ut. Norge gjør ingenting annet enn å sende beskjed om at jeg må si i fra til reiseregistrering hvis jeg kommer meg ut.

Onsdag kl 14.32
– Slik ser beskjedene ut. Til å miste håpet av:

«Melding fra Utenriksdepartementet til norske borgere i Ukraina. Hvis du har behov for å kontakte utenrikstjenesten kan du ringe eller sende e-post til UDs operative senter (døgnbemannet) – tlf. +47 23950000 eller e-post 247@mfa.no.
Ambassaden i Kyiv er midlertidig flyttet til Warszawa og kan kontaktes på emb.kyiv@mfa.no. Dersom du har krysset grensen til et av Ukrainas naboland, kan du også kontakte nærmeste norske ambassade. Se oversikt og kontaktinformasjon til norske ambassader på www.norway.no. Vi setter pris på om du oppdaterer reiseregistreringen din dersom du har reist ut av Ukraina.»
Knut: – De er virkelig hjelpsomme.
Marius: – Hva kunne Norge gjort for å hjelpe deg bedre, Jan Arild?
– De kunne tatt kontakt med begge parter og bedt om fritt leide for norske borgere med familie. Det ville ikke kostet dem noen ting, og russiske soldater kan kjenne igjen et norsk pass på kontrollposter. det er ikke slik at alle soldater, uansett side, skyter på alt som beveger seg.

Onsdag kl 15.09
– Og gi meg seriøse meldinger og ikke så mye annet. Hvis noen absolutt må si noe så ta det privat. På privaten kan dere si hva dere vil. Her er det mer offentlig og derfor ber jeg dere om å ikke si så mye. Det er min informasjon om hva jeg opplever her og hva som skjer som jeg får greie på. Media bruker dette og de trenger ikke alle våre meninger. De tar vi oss i mellom senere.

Onsdag kl 15.17
– Alle vet jeg gjerne tar en debatt. Men ikke her og ikke er jeg interessert i hva folk mener om denne situasjonen. Jeg godtar så klart at venner jeg har hatt i 30-40 år sier ting til meg og er bekymra. Også venner av nyere dato. Det setter jeg pris på. Men vi har sett videoer av krigen alle samme og vi har alle meninger. Men så vidt jeg vet er det kun jeg som erfarer denne krigen av oss. Sorry for å være så streng. Det er kanskje en mulighet for å stikke av. Jeg sier ikke mer om det nå. Men den turen skal jeg også fortelle om. Vi vet mer om det i morra. Men om så vil vi reise fra alt vi eier og komme frem med det vi står og går i. Vi vil trenge hjelp til alt. Det digitale og klær. Så det ber jeg om hjelp til siden jeg må ha det meste på en gang.
Knut: – Jeg har bolig med nok rom for dere alle om dere vil dele på landsbygda, men ikke mye andre resurser. Ytterklær kanskje og penger nok til mat til dere kommer i orden. Eller i alle fall en stund. Det er bare å komme, klargjøring kan vi hjelpes med, bør ikke ta lang tid for å begynne.

Onsdag kl 15.27
– Har penger men de blir nok borte hvis det er sant det om å stikke av. Kommer til å koste mye fordi risikoen er stor.
Knut: – Hvis jeg vet når dere kommer, kan det være mulig å hente dere der dere ankommer og, men veldig vanskelig utenfor Norge. Må vite tid og sted og sjekke muligheter når jeg vet. Det er ikke rikdom, men det er tak over hodet og to eller tre soverom etter behov. Jeg bor i alle fall her, og dassen virker …
– Vi har bolig å dra til! Men ikke å bli værende i over tid. Kommer vi oss ut forsøker vi å handle litt der. I alle fall sko. Svette sko setter vi kanskje igjen til russerne.

Onsdag kl 22.55
Tommy: – Hei Jan Arild. Hvordan går det med dere og har dere kommet dere ut av Ukraina…? Masse lykke til…

Onsdag kl 23.13
– Det blir en god del oppdateringer i morra. Mange positive håper jeg. Dette er dag 7 av krigen og vi er drittlei av bomber og ødelagt toalett. Jeg var nettopp utenfor og vi hørte granater suse over hodet og slå ned ett stykke unna. Russerne skyter fra nord og jeg håper de bommer. De har bommet med mye de planla og jeg regner med de fortsetter med nettopp det. Vi sover godt men granatnedslag. Det er når det er stille det bekymrer.
Sov godt alle sammen. Det skal vi gjøre. I morra starter vi tidlig.

 

TORSDAG 3. MARS – KRIGENS ÅTTENDE DAG

Torsdag kl 04.02
– Da våkna vi og begynner å gjøre oss klare.

Torsdag kl 07.39
– Vi er på vei.
Stian: – Masse lykke til.
– Har kjørt forbi steder med masse kamphandlinger som har ødelagt veien og trærne rundt. Får ikke tatt bilder da det er litt risiko å ta fram mobilen. Ukrainske soldater lar oss slippe gjennom og ber kun om pass. Vi er nedlesset i bilen og har en tissepause nå slik at jeg får skrevet litt. Alt er bra og motet ved like.

Torsdag kl 07.52
– Tar gjerne i mot oppdatert informasjon om hvor russerne er og gjør. Men KUN god informasjon og ikke noe synsing. Dette er skummelt.
Gaute: – Ikke fall for fristelsen til å ta bilder.
– Ikke i dette området.
– Ikke skriv eller gi en tommel opp osv. Da sjekker jeg for melding og jrg bruker opp min strøm. Kun seriøs informasjon.

Torsdag kl 08.00
– Kom en jævla svær eksplosjon. Det var flyangrep ved siden av oss. Vi stakk av fra bensinstasjonen vi skulle fylle på. Det var helt forjævlig å oppleve. Men vi kom oss videre og står nå i kø en plass jeg ikke vet hvor er. Veldig lang kø.

Torsdag kl 10.00
– Nådde utkanten av Kyiv nå.

Torsdag kl 11.04
– Det flyangrepet kunne jeg ha klart meg uten.
Carl: – Hvor er du på vei nå, Jan Arild?
– Hjem. Vil ikke si noe om det enda.

Torsdag kl 12.05
– Det er bra vi klarte å dra fre Chernihiv. De bomber som bare f.. der vi holdt til og området rundt. Boligblokker har svære hull. Venner av dattera sender bilder til hverandre av ødelagte nabolag. Vi var der for seks timer siden.
– Kontrollpost, må legge vekk mobilen.

Torsdag kl 16.03
– Vi drar til Romania.
– Vi kjører forbi politiet i 140 km/t. det tror jeg ikke skjer igjen. Vi er invitert på middag i Alanya (By i Tyrkia, red.anm.) Det er et stykke dit da med bil.

Torsdag kl 16.50
– Alle tips og hjelp for å komme oss hjem fra Romania tas mot med takk.
Knut: – Søker på nettet nå. Prioriterer du penger eller tid. Det går fly indirekte hver dag fra Bukarest. Ca 7 500,- i morgen. 4 400,- lørdag og søndag for tre over 14 år.

Torsdag kl 17.32
– Rekker det ikke i morra garantert.
Knut: – Da er det fly fra Bucarest lørdag elelr søndag. Opps har lest feil, 3.400,- per person søndag, 7,500,- fredag og lørdag. på Travellink.com. Hotell i Bukarest er billig, få dere en dag hvile og mulighet til å handel om dere har penger tilgjengelig.

Torsdag kl 18.02
– Wow! Vi får mat servert og masse sympati fordi folk vet hvor vi kom fra.
Knut og Eivind: – Sa bra, gratulerer
– Takk, men vi har ca 10 timer kjøring igjen og kø på grensa. Men det er så godt som over nå angående krig.
Jørgen: – Kanon. Oi, kanskje litt dårlig ordbruk, men veldig bra.

Torsdag kl 18.32
– Fy flate… Første gang jeg er blitt bomba med jetfly. Det var skikkelig skummelt å først høre flyet, så se det og til og med se eksplosjonen. Jeg har rett og slett fått nok av dette nå.
Carl: – Skjønner jeg godt. Blir glad for å høre at dere er på vei ut og i sikkerhet.
Tommy: – Hei, så godt å høre at dere har kommet dere i sikkerhet og får hjelp og mat. Masse lykke til videre…

Torsdag kl 18.37
– Nå skal vi hjem men har god tid. Billetter koster mye mer når man har dårlig tid.
Hans: – Så bra. God tur hjem.
John: – Sannsynligvis ikke like lang kø på den rumenske grensa, som det er på den polske, Men sikkert noe kø der også. God tur videre.

Torsdag kl 18.42
– Dere skal få lov å snakke igjen nå folkens. Diktator Jan Arild har tatt ferie fra sensuren.
Tommy: – Dere bor billig eller kanskje gratis en periode der dere er og får hjelp, så bedre å slappe av nå som dere kan. Få igjen litt krefter og få dere en rimeligere reise hjem til Norge.
– Slapp å betale oss gjennom også slik det var forespeilet. Så vi har fortsatt litt penger. Det trengs. Vi må ha ny garderobe alle tre.

Torsdag kl 18.49
Stian: – Godt å høre at dokke nærma dokke absolutt trygghet. Men eg venta litt med å juble til dokke e i Romania.
Eivind: – Å, jeg trodde dere var i Romania jeg når jeg så matbildet. Lykke til og satser på at resten av turen går fint.
– Vi er i den delen som ikke har krig.

 

FREDAG 4. MARS – KRIGENS NIENDE DAG

Fredag kl 06.39
– Jeg ser på film fra der jeg handlet og viste dere. Ligger i ruiner og folk ligger døde på gaten. Det kunne ha vært meg det.

Fredag kl 08.11
– Jeg ser rester etter krig her også. Russerne har bombet bensinstasjon og noen hus vi har passert er truffet også. Og det er laaang kø allerede.
Knut: – Kjør forsiktig og lykke til.

Fredag kl 10.03
– Vi er i byen Heisin – eller noe slikt. Flyalarm går her også. Masse militære her så det kan være skummelt. (Trolig Haisyn – se kart under, red.anm.)

 

Fredag kl 10.47
– Moldova er ikke ett godt valg får vi stadig melding om. Også lang kø for å komme ut derfra igjen. Nesten ingen hoteller.
Malene: – Jeg har kontakter i Moldova. Men vet ikke hvor de bor. Om det er beste alternativet, kan jeg høre om noen kan skaffe dere overnatting.
– Vi drar til Romania, men skal si ifra om vi endrer plan.
Fredag kl 14.20
– Vi ser Moldova.
Berit: – Har dere krysset til Moldova? Ja det er mye fattigdom der.
– Nei vi skal ikke til Moldova.
Berit: -Ok. Godt tenkt. Sikkert bedre å reise til Romania. Større sjanse til å komme seg helskinnet hjem. Tenker på dere hele tiden og håper det beste.
– Tusen takk. Alle som ikke er på min venneliste kan legge meg til hvis de er interessert i å hjelpe Ukraina. Jeg er ikke ferdig! Jeg skal fortsette kampen hjemme og garantert reise tilbake når Putin er slått. Landet må bygges opp igjen.

Fredag kl 14.23
Berit: – Sikkert bedre å reise til Romania. tørre sjanse til å komme seg helskinnet hjem. Tenker på dere hele tiden og håper det beste.
– Tusen takk. Alle som ikke er på min venneliste kan legge meg til hvis de er interessert i å hjelpe Ukraina. Jeg er ikke ferdig! Jeg skal fortsette kampen hjemme og garantert reise tilbake når Putin er slått. Landet må bygges opp igjen.
Berit: – Ja helt klart! Det er horribelt å se at Ukraina legges i grus på denne måten
Jeg kom med i denne gruppen fordi barnebarnet mitt er en venn av deg. Derfor blir dere «nære» for meg. Jeg håper inderlig at dere greier å komme dere til Romania så fort som mulig og hjem.
Malene: – Går det greit å få fylt drivstoff?
– Vi er som lottomillionærer. Vi ber om full tank.

Fredag kl 17.21
– Slik ser det ut i byen vi dro fra.
Fredag kl 17.41
– Bremsene på bilen er så godt som ødelagt.
Stian: – Kor langt dokker har til grensa da?
– Langt. Men kjører sakte. Da virker de. Kan gå over grensa når vi kommer så langt. Det er skikkelig dårlig vei, men vi har ikke mye å bære på.
Helen Sofie: – Skal dere sette igjen bilen?
– De skal kjøre videre til Tyrkia. Vi shopper av i Romania, og resten skal dere få se.

 

LØRDAG 5. MARS – KRIGENS TIENDE DAG

Lørdag kl 06.36
-Er det noen som er kjent i Romania? Trenger å vite hvordan jeg kommer meg fra grensa i nord til Bucuresti.
Tommy: – Nei, dessverre… Men masse lykke til videre. Godt dere har kommet dere ut av Ukraina og håper alt blir bra.
– Vi er fortsatt i Ukraina. Se den blå prikken.
Tommy: – Okey så dere er fremdeles på den Ukrainske siden av grensen. Jeg trodde dere hadde passert grensa i nord. Har dere langt igjen…?
– 40-50 km. Ambassaden sa det er veldig mye hjelp å å i Romania.

Lørdag kl 09.14
– I en kirke like ved synger presten og nonnene en utrolig vakker og sørgelig sang. Det er ikke lett å holde tårene tilbake nå, etter å reist gjennom steder som ligner Stalingrad vi alle har sett på bilder.
– Vi blir tatt i mot og gitt mat. Dette er fattige folk som hjelper oss som er på flukt. Hvordan kan jeg betale tilbake? De gir oss mat og de gir oss husrom. Vi må alle sammen samle inn penger og hjelpe dette folket. De er tapre og de er utrolig hjelpsomme.

Lørdag kl 09.20
– Vi må også sende folk ned hit og avlaste nabolandene i denne enorme flykningekrisa. Vi har hørt om at det kom rakettforskere og ingeniører til Norge som flyktninger tidligere. Denne gangen er det sant. Disse menneskene har mastergrad og/eller annen høy utdanning. Det kommer til å heve utdanningsnivået i Norge. Men først må vi hjelpe dem.

Lørdag kl 16.21
– Bilen er fiksa. På vei til en veldig lang kø.

Lørdag kl 16.21
Marius: – Russland lar sivile evakuere, men fytti rakkern det var i grevens tid du kom deg ut Jan Arild. Sitter å ser på NRK-nyhetene nå og det ser ille ut i byen du befant deg.
Knut: – Om man ser på Chernihivs beliggenhet, ser man lett at den ville bli svært hardt rammet om den ble forsøkt forsvart. Den ligger midt i hovedferdselsåren fra tre-riks-grensen Ukraina-Hviterussland-Russland. Fra de invaderte ville det bli klart at de ville sørge for «fri» reise for russiske styrker den veien for å kunne bygge opp til å omringe Kiev. Dessverre, det er ufattelig forferdelig for de byene som havner i slike «skuddlinjer».

 

Eikerposten vil prøve å komme tilbake med mer etter hvert som ting utvikler seg.

Dette er siste melding så langt – på krigens niende dag.

Jan Arild Evensen håper at han en dag kan ta med seg familien tilbake til Norge.
Foto: PRIVAT

EP2022-02015