Sjeldent har vi sett strofen fra den danske protestsangen «Sådan er kapitalismen» bedre demonstrert enn i saken om Elkos nedleggelse på Åmot.
«Rå kapitalisme»
Det må kalles rå kapitalisme når en sterk overskuddsbedrift nedlegges og flyttes til et land der det kanskje kan tjenes enda litt mer. Det internasjonale elektrokonsernet Schneider Electric er som bekjent et multinasjonalt konsern med avdelinger i 150 land, og hadde en omsetning i 2019 på tett oppunder 300 mrd. kroner og en nettofortjeneste på ca. 26 mrd. kroner.

Så skulle en jo tro at det sto dårlig til med produksjon, fortjeneste og overskudd i den norske delen av konsernet, og kanskje aller mest i Åmot, der fabrikken skal legges ned. Da hadde det vært lettere å forstå for de 85 ansatte.
Resultat før skatt: 341,8 millioner kroner
Men nei, Bygdeposten kan jo opplyse om at siste, tilgjengelige regnskapstall (for 2018) forteller om en omsetning på 726 mill. kroner, og der resultatet før skatt var på hele 341,8 mill. kroner!
Likevel sier styret at fabrikken må legges ned. Dette kan vanskelig kalles annet enn rått, brutalt og kynisk og et godt eksempel på hvor lite ansattes pålitelige og dyktige arbeidsstokk har av verdi når det kan tjenes litt mer i et annet land. Alle begrunnelser de har kommet med likner vikarierende argumenter for dette ene: fortjeneste.
– Norske politikere står maktesløse
Dette er den rå kapitalismens skyggesider. Norske politikere står maktesløse om de aldri så gjerne vil gjøre noe med slike enkeltsaker. Men vil de egentlig det? Høyrekreftene har alltid ønsket å gi kapitalen mest mulig frie hender. Restriksjoner og rammer er plunder og heft. Negative tanker omkring 85 ansattes framtid i en liten kommune bremser jo på enda mer på «en sunn utvikling for bedriften».
Før jul i fjor vedtok regjeringspartiene mot de rødgrønnes stemmer å oppheve Omstillingsloven også. Loven ble i sin tid innført for å stimulere til dialog mellom nedleggingstruede virksomheter og lokale myndighetsorganer, og dermed bidra til omstilling og gi muligheter for videre drift av levedyktige bedrifter. Nå er også dette redskapet borte.
Lettere å flytte kapital med EØS
Den globaliserte verdenen og EØS-medlemskapet har gjort det stadig lettere å flytte kapital, arbeidskraft og hele bedrifter rundt i verden, til steder der fortjenesten bare er litt høyere.
Frp og Høyre er jo de største eksponentene for minst mulig hindringer for kapitalen. Morten Wold kan gjerne felle tårer over lokalt næringsliv og en hjørnesteinsbedrift som blir borte. De tårene tror jeg er ekte nok; slik jeg kjenner Wold. Men dette er og blir krokodilletårer når han konstant stemmer for systemer der nettopp slikt kan skje – hele tida – over hele landet, og ikke bare i Modum.
«Tillit er grunnlaget for virksomheten vår»
Følgende står skrevet så vakkert på Schneider Electric sin norske hjemmeside: «Tillit er grunnlaget for virksomheten vår. Våre handlinger, samhandlinger og transaksjoner skaper tillit i lokalsamfunnene, selskapene og landene vi er til stede i. Vi er et ansvarlig selskap, og vi jobber med bærekraftige, langsiktige forretningspraksiser som har positiv påvirkning.» Jean-Pascal Tricoire, Styreleder og administrerende direktør hos Schneider Electric sier også at han vil bekrefte sitt «urokkelige engasjement for å handle i samsvar med de høyeste standarder for etikk.»
Jeg må visst revurdere min oppfatning av hva ordene tillit, bærekraft, langsiktighet og etikk innebærer.
– En dårlig forretningside
Men kanskje burde de ansatte, norsk næringsliv, politikere og miljøbevegelsen fortelle Schneider Electric at det trolig også er en dårlig forretningside å nedlegge virksomheter i Norge. Vi er et høyteknologisk land som er langt framme på elektrifisering, på autonome styringssystemer osv. og burde være et spennende land å være med i utviklingen av. Kanskje kan en ny runde med tenkning rundt dette fått selskapet på andre tanker?
Innlegget sto første gang på trykk i Bygdeposten 22. juni 2020