Forsikringsselskapet If kjøper 100 prosent av aksjene i Viking Redningstjeneste. Avtalen gjelder for alle Vikings tjenester i hele Norden forteller If i en pressemelding.

Viking fortsetter som et selvstendig selskap og varemerke, og med samme ledelse.
Viking er et ledende veihjelp- og assistanseselskapsom opererer i Norge, Sverige, Danmark og Finland.

If er det største skadeforsikringsselskapet i Norden. Selskapet forsikrer hver femte bil i de nordiske landene, gjennom If-forsikringer og merkeforsikringene til mange av de ledende bilprodusentene.

– Har samarbeidet i mange år

– If og Viking har samarbeidet i mange år, og passer godt sammen. Avtalen sikrer et enda tettere samarbeid, som vil være en fordel både for bileiere og partnerne våre i bilbransjen, sier konsernsjef Morten Thorsrud i If.

– Bilhold og mobilitet er i kraftig endring, og vi vil sikre at vi også i fremtiden kan tilby gode løsninger for kundene våre. Uansett om kunden eier, leier eller har et annet bilforhold, skal vi sikre et enkelt og problemfritt bilhold. Gjennom kjøpet vil If også kunne følge opp kundene bedre når de trenger hjelp, sier han.

LES OGSÅ:
Flere tusen mobiltelefoner blir ødelagt på grunn av slepphendte brukere
If og Viking er en perfekt kombinasjon, sier (f.v.) konsernsjefene Morten Thorsrud i If og Hans Petter Semmelmann i Viking. Foto: IF

En naturlig utvidelse av virksomheten

I flere andre land er det vanlig at forsikringsselskaper eier veihjelp- og assistanseselskaper, og konsernsjefen i If ser på kjøpet av Viking som en naturlig utvidelse av virksomheten.

– If og Viking er begge store, nordiske selskaper med sterke varemerker og leverandører av trygghet i folks hverdag. Selskapene deler også visjonen om å utvikle gode digitale løsninger for kundene, og kommer til å stå sammen om å utvikle disse, sammen med andre aktører innen mobilitet, sier Thorsrud.

Tap på nesten 300 millioner

Kjøpet er på hele 325 milioner, forteller Dagens Næringsliv, som legger til at Viking redningstjeneste har tapt nesten 300 millioner de siste fire årene. Tross dette forteller konsernsjefen i If til DN at Viking egentlig er et bra selskap.

I følge Dagens Næringsliv har Viking slitt i lengre tid. I 2018 endte blant annet selskapet med et resultat før skatt på minus 64,9 millioner kroner, basert på en omsetning på 774 millioner kroner. Da skyldte selskapet på lavere salg og volum i Norge og Danmark. Det er imidlertid ikke det eneste året Viking har tapt penger i følge DN.

LES OGSÅ:
Pass på verdisakene i påsken - nå når meteren er borte

I 2017 før tapte selskapet 59 millioner kroner, og i 2016 og 2015 tapte selskapet 70 og 87 millioner kroner. På de fire siste årene har altså selskapet tapt nesten 300 millioner kroner i følge DN.

Viking har 320 servicestasjoner i sitt nettverk som betjener hele Norden. Selskapet håndterer 1,5 millioner telefonsamtaler og utfører rundt 460 000 assistanser årlig.

– Svært fornøyd med avtalen

– Vi er svært fornøyd med avtalen, og ikke minst stolte over å bli en del av Nordens største forsikringskonsern, sier konsernsjef Hans Petter Semmelmann i Viking Redningstjeneste.

– If som eier gir Viking store muligheter til å videreutvikle virksomheten. Vi er nå i posisjon til å utvide både geografisk og innenfor nye forretningsområder, sier han.

– Gir tilgang til kompetanse, kapital og kunder

– Dette gir oss tilgang til kompetanse, kapital og kunder, samtidig som Viking opprettholdes som et selvstendig selskap og varemerke for å ivareta nøytralitet og konkurransekraft overfor våre øvrige samarbeidspartnere innen bil og forsikring, sier Semmelmann.

LES OGSÅ:
Forsikringsbransjen frykter skadesjokk for båteiere etter en røff vinter

Kjøpet får ingen praktisk betydning for veihjelps- og assistansenettverket, ansatte, kunder eller øvrige samarbeidspartnere i følge If.

If kjøper Viking fra nåværende eiere, oppkjøpsfond forvaltet av AAC Capital Partners og Intermediate Capital Group PLC, samt medlemmer av konsernledelsen for totalt 325 millioner som tidligere nevnt.