Tesla åpner i dag ytterligere 42 lynladeranlegg for andre merker, slik at alle elbilister nå kan lade på mesteparten av ladenettverket deres.

Det betyr igjen at over natten ble hele 812 ladepunkt på 58 «Supercharger»-anlegg nå gjort tilgjengelig for andre enn Tesla-eiere fra Lyngdal i sør til Varanger i Nord.

Antall hurtigladere langs veiene i Norge har lenge vært lavt og hele tiden ligget bak den store økningen av elbiler i bilparken.

Åpnet opp i vinter

I vinter åpnet Tesla en fjerdedel av sine ladestasjoner for alle. Da ble plutselig 305 lynlade-stolper tilgjengelige for alle på 15 ulike «Supercharger»-anlegg i Sør-Norge.

– Dette er et svært etterlengtet tilskudd til det norske ladetilbudet. Over ti prosent flere ladepunkter på så kort tid, merkes godt. Det er likevel viktig at dette ikke blir en sovepute for regjeringen som er i gang med sin ladeplan, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Fortsatt ladeplasser forbeholdt Tesla-eiere

Selv om Tesla åpner mange ladeplasser for andre merker, er ikke alle steder inkludert. Ladestasjoner med spesielt mye trafikk åpnes ikke for andre merker med det første.

LES OGSÅ:
RSA på Gulskogen satser stort på elbiler fra Kina - bestilte tusen biler på en gang

All betaling i Tesla-appen

Andre bilmerker vil ikke få anledning til såkalt plug-and-charge, altså løsningen hvor ladekabelen bare kan settes rett i kontakten med sømløs betaling via forhåndsregistrerte betalingskort. All registrering og betaling skjer i Tesla-appen. Forvarming av batterier til ankomst for optimalisert lading blir også fortsatt forbeholdt Tesla-eierne.

– Det er der trafikken er størst at behovet for flere ladere er størst. Vi forstår hvorfor Tesla velger å forbeholde disse ladeplassene til Tesla-eiere, men da må resten av bransjen og staten brette opp ermene og få på plass flere ladeplasser, avslutter Nils Sødal.

I Hokksund, i Lampeland og på Liertoppen

Teslas egen oversikt over lynladere åpne for andre enn Tesla finner du her…>

I vårt nærområde er følgende nye anlegg åpnet for andre enn Tesla (med antall ladepunkt i parentes): Hokksund – Eiker senter (20), Lampeland (12) og Liertoppen (40).

For øvrig ruller det nå en halv million elbiler på norske veier, kan Norsk elbilforening fortelle.

LES OGSÅ:
Elbilforeningen: - Rekordsterkt elbilår i 2021

Under finner du Opplysningsrådet for veitrafikkens oversikt for perioden fra 2010 og frem til april 2022.

EP2022-05004