Norsk-ukrainsk brann- og ambulansestøtte disponerer i dag det som best kan kalles et samlingspunkt på Holmen i Drammen, for transport av kjøretøy og bistandsmateriell til brann- og redningstjenesten i Ukraina.

Stilte lokaler gratis til disposisjon

Det var Møller Eiendom som i mars i år bestemte seg for å stille den store lager- og logistikkhallen i Svend Haugs gate gratis til organisasjonens disposisjon, og kort tid etter skrev Henrik Aatangen Framnes fra Vestfossen under på låneavtalen og fikk nøklene til bygget overlevert.

Han står i dag sammen med Widar Bjørnholt, også han fra Vestfossen og Pål Berge fra Drammen som ansvarlige for driften av den store hallen.

Lørdag 14. mai gikk den foreløpig siste kolonnen med brannbiler til Ukraina, kjørt av frivillige hele veien til brannstasjonen i Rava-Rus´ka utenfor byen Lviv, vest i Ukraina.

Bomber sykehus og brannstasjoner

Der vil de siden bli fordelt østover, ettersom russerne metodisk har bombet både brannstasjoner og sykehus i landet som har vært i krig siden 24. februar, og ødelagte brann- og redningskjøretøy må erstattes – i tillegg til at behovet for disse er større enn noen sinne.

Innsamlingen og transporten av biler fra velvillige kommuner som givere og til Drammen, er det tidligere utrykningsleder i brannvesenet Midt i Steinkjer, Odd Steinar Rønne som har stått for.

Samlet avreise fra Holmen

Han har sammen med velvillige hjelpere fått bilene til Holmen i første omgang, og siden i samlet flokk videre til Ukraina.

Før kolonnen 14. mai, gikk det allerede fredag 8. april en kolonne med syv brannbiler ut fra Holmen og mot Rava-Rus´ka, slik at hele 20 brannbiler har blitt kjørt ut fra basen på Holmen så langt.

LES OGSÅ:
Drammen kommune gir store mengder medisinsk utstyr til Ukraina
Åtte brannbiler står klare til avmarsj på Holmen, 8. april 2022.
Foto: BJØRN ERIK NEBELL

Og flere skal det bli, skal vi tro Framnes og Rønne.

Men anlegget på Holmen tar hånd om langt mer enn bare lagring av brannbiler for transport videre. Der foregår nemlig både tanking og omlasting.

Gratis drivstoff til nødhjelp

Henrik Aatangen Framnes forteller at det også befinner seg et tankanlegg i umiddelbar nærhet, hvor firma Eco-1 har stilt hele 5 000 liter fornybar biodiesel gratis til disposisjon. Så at givergleden er stor bør det ikke herske den minste tvil om.

Og om ikke det er nok, har organisasjonen på Holmen er nært samarbeid med både organisasjoner og enkeltpersoner, som helt fra dag en har ytet en formidabel innsats for å hjelpe både to- og firbeinte i det krigsherjede landet.

Erik Helgesplass evakuerer flyktninger

En av de er Erik Helgesplass fra Krøderen, som begynte med en ombygd Mercedes varebil til transport av flyktninger ut av faresonen, Siden fikk han – godt hjulpet av blant andre Framnes og Arctic Trucks – en Toyota Landcruiser bygd om spesielt til formålet, med spesialbygd understell, mange ekstralys og en toakslet lukket tilhenger med plass til mye førstehjelpsutstyr.

Erik Helgesplass´ ukrainske kone Nadiia, Henrik Aatangen Framnes og Erik besøker Arctic Trucks før nok en tur inn i Ukraina med bil og tilhenger.
Foto: BJØRN ERIK NEBELL

Lina Scholz hjelper kvinner voldtatt av russiske soldater

En annen ildsjel, som heller ikke er redd for å begi seg inn i faresonen, er Lina Scholz fra Våle.

«Sunflowers Ukraine»

Hun kaller sin organisasjon «Sunflowers Ukraine» (Solsikker fra Ukraina), og er ikke snauere enn at hun bruker det meste av sin fritid til å be om donasjoner av alt fra hundemat til hygieniske produkter og førstehjelpsutstyr – som hun siden kjører nedover i egen bil.

LES OGSÅ:
Jan Arild i Ukraina: - Folk sloss og dør noen hundre meter unna huset vårt!
Lina Scholz er en del av kolonnen med brannbiler som reiste til Ukraina 13. mai.
Foto: PRIVAT

Alt dette laster hun nemlig om bord i sin VW Transporter som er merket «Sunflowers Ukraine», eller i en av brannbilene i kolonnen som hun følger med sydover.

Før transporten 14. mai forteller Lina på sin Facebookside, at hun, i lunsjpausen fra sin arbeidsplass i Mesta, hadde tatt seg en tir til nærmeste apotek i håp om at de ville donere nødprevensjon (angrepiller, red.anm.)

– Ikke lov å donere legemidler

– Etter en samtale med en ansatt og filial-ledelsen viste det seg at de kunne donere en del kompresser og bandasjer, men at det ikke var lov å donere bort legemidler.

– Det er forståelig, så jeg bestemte meg å kjøpe noen pakker. Men da steppa en ansatt inn og betalte for 11 pakker nødprevensjon. Tusen takk for dette bidraget som har så stor betydning for kvinner i Ukraina.

Systematiske voldtekter

Det har nemlig vist seg at russiske soldater systematisk voldtar ukrainske jenter for å skremme og ydmyke sivilbefolkningen, og at nødprevensjon derfor er viktig å få frem.

Blant annet blir en episode beskrevet i VG hvor Ukrainske myndigheter har hevdet at rundt 25 jenter og kvinner fra 14 til 24 år skal ha blitt systematisk voldtatt i en kjeller i Butsja, hvorav ni av dem skal ha blitt gravide.

Hvorfor ingen ambulanser?

Vi spurte Framnes hvorfor organisasjonen bar navnet «brann- og ambulansestøtte» til tross for at det så langt har blitt kjørt 20 brannbiler, men ikke en ambulanse til Ukraina – for også ambulansene i Norge blir jo skiftet ut med jevne mellomrom?

LES OGSÅ:
Da Erik ba om hjelp for å hente mennesker på flukt fra Kyiv - kom venner og Arctic Trucks ham til unnsetning

Svaret var like enkelt som byråkratisk:

– Siden brannbiler eies av kommunene, mens ambulanser eies av staten gjennom helseforetakene, er det to forskjellige lovverk som gjelder for salg eller donasjoner.

– Må kjøpes på det åpne markedet

– Den eneste måten vi kan få tak i ambulanser i dag, er ved å kjøpe de i konkurranse med andre interesserte kjøpere på det åpne markedet, og da er bilene i tillegg ribbet for alt nødvendig utstyr.

Begrenset med midler

Men siden Norsk-ukrainsk brann- og ambulansestøtte har begrenset med midler – naturlig nok – må disse midlere i stedet gå til drivstoff, mat og overnatting for de frivillige under reisen til Ukraina.

Håper å få med ambulanser også

Framnes håper imidlertid at det etter hvert kan la seg gjøre å «skjære gjennom» i byråkratiet, slik at de også kan få ambulanser nedover.

Utrangerte brannbiler fra hele landet kommer til anlegget på Holmen, men de blir ikke stående lenge. Her sjekker Framnes en såkalt «snorkelbil» fra Hammerfest, som blir skiftet ut på grunn av alder og absolutt ikke på grunn av kjørelengde, siden den kun har kjørt 2 400 mil totalt siden 1992.
Foto: BJØRN ERIK NEBELL

Om veien videre

Etter hva Eikerposten har blitt fortalt, er det ikke uten grunn at Framnes i mange kretser går under navnet «Fikser´n» – så det er ikke umulig at noe skjer på ambulansefronten også om kort tid.

Behovet er stort

Det vil i så fall bare tiden vise. For transportapparatet er på plass på Holmen, og behovet for bilene er det dessverre ingen tvil om.

Vertikalfoto: GOOGLE EARTH

EP2022-05022