​Forfatter Atle Berge har skrevet en etter manges oppfatning drivende roman som omhandler Kielland-ulykken i 1980. Han kommer til biblioteket i Hokksund onsdag 13. november for å snakke om boka og arbeidet bak den.

27. mars 1980 kantret oljeplattformen Alexander L. Kielland i Nordsjøen, og 123 oljearbeidere døde. I romanen til Atle Berge, «Puslingar», møter vi tenåringsjenta Marita og familien hennes. De sitter hjemme og venter på å få vite hva som har skjedd med faren Jonny.

«Puslingar»

Marita drømmer om å bli oljeingeniør, og romanen følger livet hennes gjennom ungdomstid med forelskelse og opprør, preget av den dramatiske ulykka. Hun vil ha svar på hva som skjedde med Kielland-plattformen slik at noen skal stilles til ansvar.

Om forfatteren

Berge er opprinnelig fra Hjelmtveit i Nordhordland, men er nå bosatt i Hokksund. Han er utdanna journalist, og arbeider til daglig som forfatterkonsulent for Norsk Forfattersentrum.

D-søylen som brakk av fra plattformen, og forårsaket tapet av 123 liv.
Foto: NORSK OLJEMUSEUM

Berge har med sine tre romaner Muntergang (2010), Stockholmsyndromet (2012) og Superpularen (2015) skapt et særegent univers der samfunnet vårt blir skildret på en gjenkjennelig, underholdende og original måte.

 

KIELLAND-ULYKKEN
«Alexander L. Kielland» var en norsk halvt nedsenkbar plattform som var brukt som boligplattform på Ekofiskfeltet i Nordsjøen.

 

Den hadde navn etter den norske forfatteren Alexander Lange Kielland. Plattformen ble kjent grunnet Alexander L. Kielland-ulykken som inntraff 27. mars 1980 da plattformen veltet. Ulykken var den verste i Nordsjøen på norsk område siden den andre verdenskrig. Av 212 personer om bord omkom 123. Av de 123 omkomne ble 87 funnet mens 36 forble savnet.

Etter snuingen i 1983 ble ytterligere seks av de 36 savnede funnet. Årsaken til ulykken er fastslått til å være et utmattingsbrudd i et støttestag i plattformens bærende konstruksjon. Dette førte til at en av de fem søylene som bar plattformen brakk av. Etter ca. 20 minutter kantret plattformen.

Ulykken førte til en rekke endringer i kravene til kontroll mot utmatting og redundans av bærende konstruksjoner, flytestabilitet, beredskap og sikkerhetsutstyr på plattformer.

Kilde: Wikipedia