Totalt 140 veterankjøretøy og et russisk jagerfly er blant objektene transportgründeren Rolf Wee samlet igjennom et langt liv. Den unike samlingen, som også inneholder rundt 80 veteranlastebiler, legges nå ut for salg.

Samlingen er resultatet av en livslang hobby, med en omfattende bilsamling som Rolf Wee etterlot seg da han gikk bort sist sommer i en alder av 81 år.

Familien og arvingene har i ettertid kommet fram til at det beste nå er å selge den innholdsrike samlingen.

ROLF WEE: – Han hadde en indre glød hele veien. Dette museet hadde han lyst til å få til, forteller Birger Førre.
Foto: PRIVAT

Startet i 1958

I 1958, samme året som Rolf Wee startet sitt lille transportselskap i Haugesund, begynte han å samle på og restaurere gamle kjøretøy. Dette ble en livslang hobby som skulle resultere i en helt unik samling eldre og nyere veterankjøretøy som personbiler, lastebiler og motorsykler.

Mange tusen timers arbeid

– Dette er en imponerende samling kjøretøy som min far brukte mesteparten av sin livstid på å anskaffe og restaurere. Her snakker vi om mange tusen timer nedlagt. De siste årene åpnet han også dørene til et bilmuseum her i Tysvær, slik at bilinteresserte skulle få gleden av å oppleve samlingen og livsverket hans, forteller eldste sønn og daglig leder i Wee.no, Rune Wee.

LES OGSÅ:
Oslofjordtunnelen: Restriksjonene for tyngre kjøretøy fjernes fra og med 2. februar
RUNE WEE: Mellom to av bilsamlingens mest eksklusive biler, en Rolls Royce og en Daimler.
Foto; WEEGRUPPEN

– Ingen til å overta

– Dessverre har ingen i familien kapasitet til å forvalte en kulturskatt som dette, og derfor har det blitt avgjort at samlingen nå selges i sin helhet, forteller Rune.

Citroën fra 1922

Den eldste bilen i samlingen er en Citroen fra 1922, som Rolf Wee kjøpte i Tyskland i begynnelsen av 1970-tallet. Fra 1950- og 60-tallet samlet Rolf biler fra alle de største merkene, så som Bedford, Chevrolet og Dodge. Russiske merker var relativ vanlige i Norge før i tiden, og er i utstillingen representert med merker som Volga, Lada og Popeda.

Daimler og Rolls Royce

Samlingen inneholder også eksklusive Daimler- og Rolls Royce-modeller, samt Rolf Wee sine to favorittbiler; Chevrolet Impala fra 1960 og Mercedes-Benz 450 SLC fra 1974.

Russisk jagerfly

Lokalene huser også en rekke traktorer, brannbiler, taxier og motorsykler, samt kanskje det mest eksotiske: Et russisk jagerfly fra 1974.

ROLF WEE: Samlingen omfatter det meste av veteraner som gründeren tok godt vare på, blant annet flere motorsykler i tillegg til et russisk jagerfly.
Foto: WEEGRUPPEN

Rolf Wee sin samling av rundt 80 veteranlastebiler er så vidt vites en av de største i sitt slag i privat eie i Europa.

LES OGSÅ:
Gods på vei er taperen når gods på jernbane er vinneren

– Trenger en engasjert eier

Ansvaret for salget av samlingen ligger hos Rolf sine tre døtre, som er representert ved Birger Førre, som er gift med Anne, den eldste av døtrene. Han håper veteranbilsamlingen til slutt vil havne hos en engasjert eier som kan forvalte kulturskattene på en god måte.

ROLF WEE: Her ved siden av en Volvo lastebil som bærer hans navn.
Foto: WEEGRUPPEN

Museumsbyggene på Frakkagjerd som rommer bilsamlingen måler til sammen hele 2 500 kvadratmeter.

– Hundre år med bilhistorie

–  Kort fortalt utgjør denne samlingen 100 år med bilhistorie, der nær sagt alle epoker og biltyper er representerte. Å vandre igjennom denne samlingen er rett og slett som en tidsreise, og noe jeg unner alle bilinteresserte, sier Førre.

VETERANBILER: Her er noen av veteranbilene i den store samlingen.
Foto: WEEGRUPPEN

– Rolf gjekk av med pensjon allerede da han var rundt 50 år. Da lagde han seg et verksted der han satte i stand gamle bilr, sier Førre.

Rolf Wees store lidenskap

– Her fikk han rikelig med boltreplass. Dette museet var hans store lidenskap. Hver dag sa han at han skulle på jobb. Da var det på med kjeledressen, og så holdt han på her, forteller svigersønnen i et intervju med Haugesunds avis i januar.

LES OGSÅ:
Det skal bli enklere å av- og påregistrere sesongkjøretøy som veteranbiler og MC

Hver søndag i sommerhalvåret de siste åtte årene holdt Rolf og kona Åse museet åpent for publikum.

80 LASTEBILER: Her er en liten del av den store lastebilsamlingen som nå skal selges.
Foto: WEEGRUPPEN

Verdi på rundt 10 millioner

– Vi snakker om en totalverdi minst 10 millioner kroner, så dette er en betydelig investering. Samtidig håper vi at en ny eier vil kunne gi mange av bilene nytt liv, og samtidig skape gode opplevelser for mange bilfrelste.

– Denne samlingen fortjener mer enn å stues vekk i et støvete lokale, avslutter Birger Førre.

EP2022-02004