Da Mia Kristine Urdalen Hotvedt ble spurt om hun hadde en hest som kunne være med en tur med kløv på fem måneder fra Lindesnes til Nordkapp, visste hun umiddelbart råd.

Bronen i stallen på Fiskum

For i stallen hjemme på Fiskum i sto kaldblodstraveren Signalbron, eller «Bronen» til daglig og ventet på nye utfordringer. Bronen er en snart tretten år gammel vallak som Mia i sin tid kjøpte som turhest etter at tiden som travhest var over.

Lillesøster Inger Marie virket ikke helt tilfreds med å bli borte fra Bronen så lenge, i det hun hentet ham inn fra innhegningen og til hestehengeren.
Foto: BJØRN ERIK NEBELL

Transportetappe til Lindesnes

– Jeg kjøpte Bronen fordi han er en lettdøl, en solid hesterase som tåler forskjellig bruk, forteller Mia. Før hun og lillesøster Inger Marie gjør ham klar for transport i hestehenger til Lindesnes, der starten skal gå dagen etter på den lange turen til Nordkapp.

Senterpartiet hjelper til

Initiativtager Tore H. Joten (64) er aktiv senterpartimedlem i Hordaland og turen er også ment som et ledd i valgkampen, noe både hestehengeren og for øvrig også Tores genser viser med all mulig tydelighet.

Mia Kristine Urdalen Hotvedt overlater Bronen til Lars Hamarsbøen og Tore H. Joten som i første omgang skal kjøre ham til Lindesnes.
Foto: BJØRN ERIK NEBELL

Målgang på valgdagen

Det er trolig heller ingen tilfeldighet at målgang på Nordkapp – planlagt til 13. september klokka 11.30 for å være nøyaktig – sammenfaller med valgdagen.

Med seg på den første etappen av turen har han fått Lars Hamarsbøen (67) fra Geilo, som driver Hamarsbøen gard. Kjent for melkeproduksjon og utsalg av egne oster på hjemstedet Kvisla i Hol kommune.

LES OGSÅ:
Nyttårsaften - en utfordring for våre firbeinte venner

– Slår følge til Røros

– Jeg satser på å slå følge til Røros, hvor vi regner med å være i midten av juni, legger Hamarsbøen til og understreker at hadde det ikke vært for andre forpliktelser – som drift av egen gård – så ville han blitt med enda lengre.

Blant de tingene både Joten og hamarsbøen ønsker å fokusere på under turen er alt fra lærlingeordningen i landbruket til de norske hesterasene. Hester som egner seg til mer enn bare som travhester, for siden å bli slaktet.

Lærlingeordningen

Nettopp Mia og Bronen er åpenbart gode ambassadører i så måte. For selv begynte Mia som lærling i landbruket på nettopp Hamarsbøen, da hun sist høst avsluttet som elev på Buskerud videregående skole, Rosthaug i Åmot.

Norske hesteraser

I tillegg viser nå også Bronen med all mulig tydelighet at en travhest har mye mer å gi enn å løpe fort på en travbane frem til den blir slaktet som tiåring, siden en travhest gjerne kan bli 25 år eller kanskje mer.

– Bronen var lite brukt etter at tiden som travhest var over, og kunne faktisk ikke galoppere, forteller en entusiastisk hesteeier. I det hun forteller i detalj om hvordan hun gjorde en god turhest av en «travhest med nykker» – som hun selv beskriver det.

LES OGSÅ:
Regjeringen endrer rammevilkårene for hestesport, hestehold og hesteavl

Lokallagene legger opp ruta

Ved starten fra Lindesnes 14. februar gjensto det mange detaljer om hvilke ruter de tre mennene og til sammen fire hester skulle velge på turen nordover, men her har Senterpartilag over hele landet allerede arbeidet iherdig for å finne en best mulig rute på så lite trafikkerte veier som mulig gjennom sine distrikt.

Mia har for eksempel fått ansvaret for ruta fra Søve landbruksskole i Ulefoss til Åmot og Rosthaug, og etter planen vil følget passere gjennom Darbu og Øvre Eiker 10. mai hvis planen holder stikk.

Forbi Darbu 10. mai

Tore H. Joten (t.v.) og Lars Hamarsbøen har en lang strekning å tilbakelegge, til fots eller på hesteryggen, før målet er nådd.
Foto: BJØRN ERIK NEBELL

Både Joten og Hamarsbøen regner med å finne en og annen Senterpartipolitiker langs ruta de følger.

Derfor vil en kommune som Øvre Eiker, som både har en ordfører og stortingsrepresentant – eller tingmann som han selv kaller det – i egne rekker, vise at de har politikere som kjenner sin besøkelsestid denne dagen.

Unngår mye trafikk

For å skjerme de to- og firbeinte så mye som mulig, forteller Joten at alle etappene er omhyggelig valgt der trafikken er så liten som mulig.

LES OGSÅ:
Senterpartiet får ordføreren og Arbeiderpartiet varaordføreren i Øvre Eiker

– De tobeinte tar sikte på å overnatte i telt, låver eller stabbur. mens de firbeinte får sin egen innhegning å boltre seg på. For gjerdestolper og nødvendig utstyr er med slik at sikkerheten er ivaretatt, kan Joten fortelle.

Hjelpere fra sør til nord

Det står forresten heller ikke på velviljen fra folk som vil hjelpe til underveis. For går du inn på Facebooksiden «Norge på Langs med kløvhest», vil du se at Joten og Hamarsbøen har venner fra helt syd- til helt nord i landet – bokstavelig talt.

Værgudene viste seg fra sin aller verste side, med vind og snøvær, i det transporten fra gården innerst i Skraperud og til Lindesnes var i gang.
Foto: BJØRN ERIK NEBELL

Mange utfordringer underveis

– Fra Røros og nordover kommer vi til å følge mange stier i stedet for veier videre nordover, men allerede nå vet vi hva som blir de største utfordringene i hvert fylke før vi når Nordkapp 13. september klokka 11.30 – kan en optimistisk og svært motivert Joten fortelle, i det han setter seg inn bak rattet på firehjulstrekkeren med tilhengeren som skal bringe Bronen til startpunktet:

– I Trøndelag har vi myrer, i Nordland svaberg, i Troms steinurer og i Finnmark er det myggen som blir den store utfordringen.

God tur!

Eikerposten ønsker med dette godt tur, og lover å komme tilbake med mer når anledningen byr seg.

2021-04021