8.3 C
Hokksund
lørdag, 23. september 2023
Tipstelefon (også sms): 920 41 122
- ANNONSE -
Hjem Transport & kommunikasjon Fra og med i dag kan du laste ned førerkortet til din...
Det nye digitale førerkortet er bare gyldig i Norge inntil videre - kan Statens vegvesen fortelle.

Fra og med i dag kan du laste ned førerkortet til din mobil

Fra i dag, tirsdag 1. oktober, kan 2,2 millioner nordmenn laste ned førerkortet til sin mobil. Men vær obs: Siden Norge er ute før EU, er det ikke gyldig i utlandet – enn så lenge.

Digitalt «sertifikat»

– Når du har behov for å vise at du har førerrett kan du åpne mobilen og vise førerkortet på skjermen, sier Bodil Dreyer Rønning – som leder trafikant- og kjøretøyavdelingen i Statens vegvesen.

Det ligger gode forklaringer om framgangsmåten på vegvesen.no.

Applikasjonen lastes ned i enten Google play eller Apple store – avhengig av hvilken smarttelefon du bruker.

Trolig først i Europa

– Norge startet utviklingen etter flere andre land, men er trolig først i Europa med en løsning som alle får laste ned. Arbeidet med å utvikle løsningen startet for ti måneder siden, sier Bodil Dreyer Rønning – som leder trafikant- og kjøretøyavdelingen i Statens vegvesen..

Forklaringen på den raske utviklingen, er at Norge har et moderne og funksjonelt førerkortregister (Autosys) å bygge tjenester på.

LES OGSÅ:
3000 km vei får ny asfalt til en verdi av 2,9 milliarder kroner

Det digitale førerkortet er gyldig dokumentasjon på dine førerrettigheter. Du trenger ikke å ha med plastkortet i tillegg.

Gyldig i Norge

Men det er viktig å være klar over:

Digitalt førerkort er foreløpig bare gyldig i Norge. (Norge lanserer digitalt førerkort før det er kommet bestemmelser om utforming i EU/EØS-området).

Digitalt førerkort er gyldig som legitimasjon dersom du blir stoppet i trafikkontroll.

Skal du leie bil – i Norge eller utlandet – vil du fortsatt i en periode måtte vise fram plastkortet.

Foto: STATENS VEGVESEN

7 av 10 ser nytten

En av fordelene med det digitale førerkortet er at det er lett å lese hvilke førerrettigheter du har. De små kodene bak på plastkortet er i den digitale versjonen forklart med tekst. I en undersøkelse Vegvesenet utførte med 7000 respondenter svarte 72 prosent at de ser fordelen med et digitalt førerkort.

Kontroll

For politiet og Vegvesenet som kontrollerer bilister ute på veiene er det digitale førerkortet alltid oppdatert. Kontrollørene har tilgang til registrene og kan kontrollere ektheten.

LES OGSÅ:
STEINBERG:
Østeuropeisk semitrailer med betongbil på planet fikk kjøreforbud av politiet

På litt sikt gir digitalt førerkort gevinster til samfunnet i form av færre oppmøter på trafikkstasjonene og reduserte kostnader til å produsere fysiske førerkort.

Hva har du lov til å kjøre?

Foto: STATENS VEGVESEN

Trenger du mer informasjon om hva du kan kjøre med de forskjellige førerkortklassene som er angitt i førerkortet ditt – så finner du de her: