Hva er sammenhengen her, vil nok mange spørre seg. Svaret ligger i en sykdom grekerne kalte “hansenikoi”. Oppkalt etter lepra-bakteriens oppdager, Gerhard Henrik Armauer Hansen fra Bergen, og Spinalonga – en øy øst på Kreta dit spedalske ble forvist helt frem til 1957.
Lite ante vel Viktoria Hislop hvor populær hennes bok «The Island» ville bli, da hun skrev om øya Spinalonga øst på Kreta, som ble etablert som et sted hvor spedalske ble forvist fra 1903 til 1957. Ikke bare boka, men også stedet har siden fått en enorm popularitet. Hele 15 sightseeingbåter hver dag må til for å frakte mange tusen turister til øya hvert år, etter at boka så langt har blitt oversatt til mer enn tyve språk, og flere vil det trolig bli – både bøker og turister.

Inn gjennom denne porten var det mange som gikk mellom 1903 og 1957. Og de som gikk inn visste at de aldri kom ut igjen, for her skulle de bli livet ut.
Foto: BJØRN ERIK NEBELL

På Spinalonga legger en rekke båter til I den lille havnen, og et hundretalls Nye turister går I land.
Foto: BJØRN ERIK NEBELL

I 1957 ble det bestemt at alle som var igjen på Spinalonga skulle flyttes til sykehuset i Athen og få behandling der. Dermed var Europas siste leprakoloni historie, og ingen flere spedalske skulle heretter gravlegges på øyas kirkegård.
Foto: BJØRN ERIK NEBELL
Rethymnon, Kreta, 14. September 2014.
Bjørn Erik Nebell