– Meteorologene melder om mildere vær mange steder denne uka. Jeg er redd mange oppdager at vinteren har vært røff for båten.

Hvis lensehull er tette kan vekten trekke båten ned.

Det sier fagsjef på båt i Frende Forsikring, Edmond Wold Gaulen.

– Det har vært kaldt over en lengre periode nå. Det har lagt seg is mange steder som vanligvis ikke fryser. Spesielt er jeg spent på situasjonen for båter på Vestlandet i år, sier båteksperten.

Vestlandet har hatt en betydelig kaldere vinter enn vanlig og perioden har vart i flere uker.

– Det meste har fryst

– Mange båteiere har blitt overrasket over at det er kommet is der båter vanligvis ligger isfritt. Frostsikring av bunnventilen er alltid et godt tips. Når det er så kaldt som det har vært nå fryser det meste, sier Frendes båtekspert.

Derfor er det viktig at båteiere følger med når det nå blir varmere.

– Du må ikke bare se på båten fra utsiden. Gå om bord og sjekk at selvlensingen ikke har tettet seg med is og snø, eller gammelt rusk. Hvis det har skjedd må du ta grep nå. Lar du det ligge er det stor fare for at båten din synker når det begynner å regne, sier Wold Gaulen.

LES OGSÅ:
Eiker gårdsysteri vant prestisjetung pris med "Holtefjell vellagret"

Egenvekten kan trekke båten ned, hvis lensehull er tette.

– I perioder med mye nedbør er det ekstra viktig å se til båten, sier han.

Drivende isflak kan skade

Is kan også gjøre skade på skroget.

– En forskjell på minus fem og pluss fem grader på kort tid betyr store endringer rundt båten din. Sterk isgang eller mye vind kan skape store problemer for båtene. Følg med og ta grep tidlig. Det kommer du til å spare penger på, sier Edmond Wold Gaulen i Frende Forsikring.

2021-02038