Under en pressekonferanse – for øvrig med god avstand mellom de fire podiene – la regjeringen i dag frem en rekke endringer i koronatiltakene, hvor de fleste tiltak faktisk blir fjernet fullt og helt.

Munnbind og meter´n blir borte

Kravet om bruk av munnbind og om å holde en meters avstand oppheves med øyeblikkelig virkning. I tillegg er regelen nå den, at bare de med symptomer skal teste seg og det er heller ikke en anbefaling om at smittede personer må informere øvrige nærkontakter.

Det var fortsatt god avstand mellom podiene da regjeringen holdt sin pressekonferanse, der statsministeren fortalte at de fleste koronatiltak vil bli fjernet.
Foto: HEGE BENEDICTE RUNGE / HELSE- OG OMSORGSDEPARTEMENTET

Kun test ved symptomer

Nå skal voksne teste seg kun ved symptomer, mens barnehagebarn og elever slipper dette. Endringene gjelder fra lørdag 12. februar kl.10.00, heter det i en pressemelding fra regjeringen som ble sendt ut umiddelbart etter pressekonferansen.

Dette er de viktigste endringene som gjelder fra lørdag 12. februar klokken 10:

  • Krav og anbefaling om å holde en meters avstand oppheves.
  • Ikke lenger krav om bruk av munnbind.
  • Kun voksne som har symptomer anbefales å teste seg.
  • Krav til isolasjon oppheves og erstattes med en anbefaling om at smittede voksne holder seg hjemme i fire døgn. Denne anbefalingen vurderes fortløpende og forventes endret innen få uker.
  • Barnehagebarn og skoleelever anbefales å holde seg hjemme når de er syke, men kan gå i barnehagen og på skolen så lenge de har vært feberfrie i 24 timer.
  • Barn og skoleelever behøver ikke teste seg selv om de har symptomer.
  • De gjenværende innreisekravene om plikt til registering og negativ test før ankomst til Norge oppheves.
LES OGSÅ:
ØVRE EIKER KOMMUNE:
Feilsendte tilbud per SMS om vaksine - kommunen beklager feilen

Det er imidlertid merke seg at også andre land foretar fortløpende endringer i tiltak. Det er derfor viktig å sette seg inn i de krav som gjelder i andre land.

Endringer i isolasjonsplikten

Frem til nå har smittede hatt plikt til å isolere seg ved positiv test. Den smittede har blant annet hatt krav om å holde minst to meters avstand til andre husstandsmedlemmer og bruke eget bad når det har vært mulig.

Regjeringen vil nå erstatte dette med en anbefaling om å holde seg hjemme i fire døgn og ikke gå tilbake på jobb før man har vært feberfri i minst 24 timer. Det er imidlertid ikke lenger behov for at man har eget bad eller holder seg borte fra andre husstandsmedlemmer.

–Isolering er et inngripende tiltak og det er ikke lenger forholdsmessig å beholde dette i dagens situasjon. For å begrense videre smitte i denne perioden med mye smitte, er det fortsatt behov for å ha en anbefaling om å holde seg hjemme i fire dager etter positiv test, sier helseminister Ingvild Kjerkol.

LES OGSÅ:
Oppfordring fra FHI: - La skoleelevene komme først på bussen

Ikke krav til test for barnehage og skole

Barn i barnehage og skoleelever anbefales å holde seg hjemme hvis de er syke, men behøver ikke å teste seg. De kan gå på skole og barnehage når de har vært feberfrie i 24 timer. Dette vil bidra til å få ned fraværet hos foreldre og foresatte.

–Barn og unge blir i liten grad alvorlig syke og vi bør så langt det er mulig skjerme dem fra belastingen det er å være borte fra venner, skole og fritidsaktiviteter, sier Kjerkol.

Statsminister Jonas Gahr Støre og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol holder pressekonferanse om koronasituasjonen..
Foto: HEGE BENEDICTE RUNGE / HELSE- OG OMSORGSDEPARTEMENTET

– Sykefraværet kan bli kritisk stort

Så mange som tre til fire millioner mennesker kan bli smittet denne vinteren, sier Støre.

– Sykefraværet kan bli kritisk stort enkelte steder.

– Likevel er det forsvarlig å slippe opp. Viruset utgjør ikke en stor trussel for de fleste av oss. Selv om det er forsvarlig, er det mange som er engstelige for at vi slipper opp for fort. Det forstår jeg. Noen trenger å holde avstand, derfor gjør vi egne anbefalinger for de som er i risikogruppen. Vi andre må ta hensyn, vi må ha solidaritet med andre og sunn fornuft, sier Støre.

LES OGSÅ:
Hokksund: Ordføreren takker innbyggerne for innsatsen etter et år med korona

– Klem en venn

Helseministeren sier at det er en glad dag, og anbefaler alle å klemme en venn.

EP2022-02005