Manglende respekt for båndtvangbestemmelsene kostet fem høner og en hane livet på gården til Alf Fiskum på fredag, da en hund ute av kontroll tok for seg av fuglene og drepte for fote.

Båndtvang av en grunn

Det var et trist syn som møtte Rikke Fiskum og brødrene hennes, da de kom hjem til gården hvor syv høner og en hane har fått gå fritt på tunet i flere år. Men bare inntil en hundeeier valgte å la båndtvang være båndtvang, og la den få mulighet til å bevege seg fritt – og å drepe uten hindringer samtidig.

Et sørgelig syn møtte alle på gården etter den firbeinte drapsmaskinens herjinger.
Foto; BJØRN ERIK NEBELL

Lufter hunder på tursti langs Fiskumelva

Ikke langt fra gården går nemlig Fiskumelva, som snor seg fra Joker-butikken, forbi Fiskum gamle kirke til Fiskumvannet, og langs den går det også en tursti som er svært ettertraktet blant hundeeiere på stedet.

Har hatt løse hunder på gården flere ganger

– Vi har flere ganger hatt løse hunder som har kommet bort på gården, fordi eieren tydeligvis vil være snill mot den når de går tur – og derfor lar den få gå litt løs, kan Rikke Fortelle. samtidig som hun ser rundt seg på fem høner og en hane – som ligger døde og sterkt maltraktert rundt henne ved hønsehuset.

LES OGSÅ:
Norges beste eplemost kommer fra Fiskum

Hun legger samtidig til at også tidligere har høner blitt drept av løse hunder som har kommet bort til gården, og at hun har en gjenganger i kikkerten som i et tilfelle også kom inn i stallen og angrep hestene hennes.

Likegyldige hundeeiere

– Det er en stor, helt lys hund, litt større enn en bordercollie, som vi har måttet jage fra gården flere ganger. Og min illebror tok i et tilfelle tak i hunden og ropte til eieren som gikk langs elva at han måtte hente den inn.

Rikkes lillebror nikket samtykkende, og løftet samtidig om ei perlehøne som ikke lenger skulle få lov til å spankulere rundt på tunet og erte katten.

Katten på gården har også registret hvorfor det har blitt så merkelig stille rundt henne.
Foto BJØRN ERIK NEBELL

– Priscilla var ei høne med sjel

– Dette er – eller rettere sagt var – Priscilla, kan han fortelle, i det han prøver å skjule skuffelsen han føler. Hun var ei høne med sjel som jeg hadde blitt skikkelig glad i, legger han til, og legger den lille fjærbylten forsiktig ned på bakken igjen.

– Jeg skal grave de ned etterpå, legger han til – i det jeg aner en liten «klump i halsen» når han sier det.

Hanen hadde fått vingene bitt av

Det sjette offeret for den firbeinte lystmorderen var hanen på gården. Den levde da lillebroren til Rikke kom hjem. Den var imidlertid veldig hardt skadet. Blant annet var begge vingene bitt av, så her var det eneste rette å avlive den humant, og å legge den sammen med de fem døde venninnene hans.

LES OGSÅ:
Makabert funn på Fiskum: Fant bur med død grisunge under skogstur
Rikke Fiskum kan bare konstantere at tiden med frittgående høner på gården trolig er over.
Foto: BJØRN ERIK NEBELL

– Dette er så nitrist. Jeg er skikkelig lei meg når jeg ser hva en hundeeier uten respekt for båndtvangbestemmelsene har klart å ødelegge for oss, forteller Rikke med sinne i blikket.

Hunder ute av kontroll

– Det er nettopp hendelser som dette som viser hvor viktig det er å ha kontroll på hunden din, legger hun til, og understreker deretter at hun ikke er det minste i tvil om at hundeeieren i dette tilfelle vet at han eier en drapsmaskin. Noe han åpenbart er likegyldig til.

– Også andre er glade i sine dyr

– Det er å håpe at andre hundeeiere tar denne episoden til seg, og forstår at også andre er glade i sine dyr. For nå tror jeg lillebror ikke lenger vil ha høner på gården, sier hun – i det hun ser bort på junior som kommer mot oss med gårdskatten på armen.

OM BÅNDTVANG
I tiden fra og med fra 1. april til og med 20. august er det generell båndtvang for hund i hele landet.

LES OGSÅ:
Fiskum: Kjørte av veien og i et tre - fikk førerkortet beslaglagt

Dette innebærer at alle hunder skal holdes i bånd eller forsvarlig inngjerdet under hele perioden.

Grunnen til dette er at dyrelivet er ekstra sårbart i denne perioden, og for å sikre at hunder ikke skremmer opp eller jager fugl, vilt og beitedyr.

Båndtvangen gjelder ikke for enkelte typer jakt- og tjenestehunder under aktiv tjeneste eller trening.

Flere kommuner har egne områder hvor det skal være lov til å slippe hunden hele året uavhengig av båndtvangsperioden.

Enkelte fylker og kommuner har egne regler om båndtvang på bestemte områder utover denne tiden. Ta derfor kontakt med kommunen dersom du lurer på om det er lokale bestemmelser som har betydning for muligheten for å slippe hunden løs.

Utenom den generelle tiden for båndtvang, kan hunder gå løs, dersom den er under kontroll. Dersom man møter en hund som er løs i strid med reglene om båndtvang kan man fange den inn og levere den tilbake til eieren hvis denne er i nærheten, og kan ta hånd om hunden på forsvarlig og lovlig måte. Dersom dette ikke er mulig skal den snarest leveres til politiet.

Hvis man bryter reglene for båndtvang, kan man ilegges bot

Kilde: MATTILSYNET