Brannvesenet rykket ut med fire mann og to biler for å redde katten Champis som satt fast i et overvannsrør i Prestegårdsskogen på Fiskum.

Kattens eier, Therese Øverli, hadde kort tid i forveien vært ute og gått, og var på vei hjem da hun hørte noen umiskjennelige lyder fra et sted like i nærheten.

Mjauet og ba om hjelp

Det var lyden av mjauing og klaging fra katten sin hun kunne høre, men det var vanskelig å høre hvor lyden kom fra. At lyden kom fra et sted like i nærheten var hun imidlertid helt sikker på.

Matmor Therese Øverli har bare godord å si om innsatsen til brannmennene som hjalp til med å få katten Champis hjem igjen.
Foto: BJØRN ERIK NEBELL

Etter nærmere undersøkelser og ved å følge lyden, kunne hun fastslå at lyden kom fra et overvannsrør som lå rett under veien hun gikk på. Og hvorfor katten ikke klarte å komme opp var helt tydelig, for røret var både bratt og glatt.

Blide og hjelpsomme brannmenn

– Jeg kontaktet brannvesenet i håp om at de kunne hjelpe. De kom i løpet av kort tid, og var både blide og hjelpsomme. Det var ikke nei i deres munn når det gjaldt å redde et dyr i nød.

LES OGSÅ:
Dyrebeskyttelsen advarer om kolonier med hjemløse katter - krever tiltak fra myndighetene

Ble firt ned i røret

Etter at sperregitteret var fjernet, ble en brannmann utstyrt med tau, hjelm og radiosamband og firt ned i røret som er ca 200 meter langt fra Krepseveien og til det kommer frem i dagen igjen i Åleveien.

Brannmennene fra Mjøndalen brannstasjon setter på plass sperregitteret igjen etter en strabasiøs rdningsoperasjon.
Foto: BJØRN ERIK NEBELL

Katten Champis er ifølge Øverli ganske sky, så når brannmannen fikk tak i henne og plasserte henne i en veske for å bli tatt med ut, så hun sitt snitt til å stikke av igjen. Og da var hun overhodet ikke redd for å løpe videre nedover i røret.

Men historien fikk uansett en lykkelig slutt, for etter at brannvesenet hadde forlatt stedet etter å ha satt sperregitteret på plass igjen, kjørte Øverli ned til parkeringsplassen hvor røret kommer ut.

Og ganske riktig – der satt en noe sliten og fortumlet katt og bare ventet på eieren sin.

– Ligger i sofakroken og soler seg

Katten Champis koser seg i sofakroken.
Foto: THERESE ØVERLI

– Nå har Champis kommet vel hjem, kunne matmor fortelle kort tid senere. Hun har fått mat i tillegg til husarrest i et par dager, men jeg tror ikke hun bryr seg om det noe særlig, der hun ligger og koser seg i sofakroken.

LES OGSÅ:
Fiskum: Stanset etter å ha kjørt i 78 km/t foran Darbu skole

Det var fire brannmenn fra Mjøndalen som hadde tatt turen for å få Champis ut av røret, og brannkonstabel Even Grindvollen forteller at de ved ujevne mellomrom får slike oppdrag.

Katten Champis hadde kommet ned i overvannsrøret, men kom ikke opp igjen. Hun kom seg til slutt ut igjen der røret slutter ved lastebilen som sees i bakgrunnen.
Foto: BJØRN ERIK NEBELL

Katt satt fast i tre på Loesmoen

Sist gang de var ute på et lignende oppdrag, var for en uke siden da en katt satt fast i et tre på Loesmoen, kan Grindvollen fortelle – men skynder seg samtidig å legge til:

– Når katter sitter fast i trær, må det gå 48 timer før vi rykker ut, for katter kommer seg som regel ned igjen med egen hjelp før det har gått to døgn. Noe annet er det selvfølgelig når en katt sitter fast i et vannrør som her.

2022-03018