Brannvesenet rykket litt før klokken ti på lørdag formiddag ut på en melding om gressbrann i Gamle Kongsbergvei på Fiskum.

Da brannvesenet ankom stedet hadde beboerne allerede begynt å slukke ved å helle vann på en skråning over brannstedet hvor gresset var faretruende tørt.

Ulmet dypt nede i komposten

Brannen ble slukket i løpet av få minutter, men etterslukkingen tok litt tid siden det brant langt nede i komposthaugen – som måtte graves opp for å slukke alle tilløp til brann.

Det ulmet lang nede i komposthaugen, slik at brannvesenet måtte til med hakke og mye vann for å slukke alt.
Foto: BJØRN ERIK NEBELL

Fruen i huset forteller Eikerposyten at hun befant seg på badet da hun kjente røyklukt og gikk ut for å undersøke nærmere, og da stakk det allerede flammer opp av komposthaugen som ligger inntil en skråning omkring 50 meter fra huset.

Mulig selvantenning

Brannvesenets utrykningsleder fortalte at han ikke kunne se bort fra at brannen skyldtes selvantenning i komposthaugen.

Komposthauger kan få høy temperatur

I noen tilfeller kan en komposthaug nemlig oppnå en temperatur på over 60 grader celsius, og i store komposthauger er det ikke et ukjent fenomen at hageavfall kan bli enda varmere og derfor selvantenne.

LES OGSÅ:
Norske avfallsanlegg er ikke brannsikre

Avfallsselskapet Lindum, som årlig tar imot rundt 50.000 kubikkmeter hageavfall, har skaffet blant annet anskaffet brannbiler for å øke beredskapen i tilfelle dette skulle skje på deres anlegg i Tønsberg og Drammen.

HOVEDBILDET: Kompostbingen som brant lå omkring femti meter fra huset på gården.
Foto: BJØRN ERIK NEBELL
Vertikalfoto: GOOGLE EARTH

EP2022-04006