Personell som sikrer beredskapen på jernbanenettet kan bli tatt ut i streik fra midnatt. Det vil ramme all togtrafikk i tilknytning til Oslo, samt Ofotbanen i nord.

– For at togene skal kjøre forsvarlig og sikkert, kreves beredskap for feilretting. Derfor kan ikke togene kjøre der de ansatte ved Spordrift, som ivaretar beredskapen vår, tas ut til streik, forklarer konserndirektør for drift og teknologi i Bane NOR, Sverre Kjenne i en pressemelding.

Rammer hele landet

Streikefaren har oppstått fordi det nå er brudd i forhandlingene i hovedoppgjøret mellom LO stat og Norsk Jernbaneforbund og YS/Delta og Spekter/Spordrift.

Oppgjøret har gått videre til mekling hos riksmekleren 14. juni, og dersom det ikke oppnås enighet er det varslet streik fra natt til onsdag 15. juni.

Ifølge oversikten over hvilke områder de ansatte er tatt ut til streik, vil trafikken bli slik (De punkter som berører Drammen er uthevet):

  • På Østlandet stanses togtrafikken mellom Drammen, Oslo S og Lillestrøm. Trafikken stanses også til Gardermoen og til Eidsvoll.
  • Videre stanses trafikken på Hovedbanen, Kongsvingerbanen fra Lillestrøm til og med Fetsund, og på Alnabru Godsterminal.
  • Togtrafikken stanses på hele Ofotbanen i Nord.
  • Vestfoldbanen kan kjøres til Drammen, men ikke videre mot Oslo.
  • Tog kan fortsatt kjøres nordfra til Hamar, men ikke videre innover mot Oslo.
  • Tog kan kjøres sørfra til Kolbotn og Ski, men ikke videre derfra innover mot Oslo.
  • Det går tog på Kongsvingerbanen mellom Sørumsand og Kongsvinger (og videre til Charlottenberg) og på Gjøvikbanen mellom Grefsen til Gjøvik.
LES OGSÅ:
NSB og Nettbuss skifter navn til Vy

For deg som skulle reist med tog

Mer informasjon kommer på www.banenor.no. I tillegg legger @BaneNORSF ut melding på twitter dersom det blir streik og når togtrafikken er i gang igjen. De som skal reise med tog blir oppfordret til å følge med på togselskapenes nettsider og reiseplanleggere:

– Vi beklager ulempene dette medfører for passasjerer, togselskaper og alle andre som rammes. Vi kan ikke kjøre tog uten at det er en beredskap på plass dersom noe skulle gå galt. Derfor kan vi ikke kjøre tog der Spordrift har ansatte i streik, sier Kjenne.

HOVEDBILDET: Fra terminalen på Oslo sentralstasjon.
Arkivfoto: BJØRN ERIK NEBELL

Kontrollert nedtrapping

Bane NOR planlegger nå for en kontrollert nedtrapping dersom streiken blir et faktum. Målet er at togene som da er i trafikk, får kjøre til endestasjonene sine.

– Det er viktig for at tog ikke skal bli stående midt på en strekning eller i en tunnel, og for at passasjerene som er om bord ved streikestart kommer til sitt reisemål, sier Kjenne.

LES OGSÅ:
Fra klokken 11.00 tirsdag blir det togstans i to timer

Med kontrollert nedtrapping kan tiden være opptil ti timer for et tog å komme til sin endestasjon. Det kan for eksempel gjelde nattog fra Bergen og Trondheim.

– Det er også opptil togselskapene å vurdere hvilke stasjoner som egner seg å plassere tog, og vurdere hvor de eventuelt vil tilby busser fra, legger konserndirektøren til.

EP2022-06006