Den dødelige hundesykdommen som nylig ble påvist i Oslo-området ser nå ut til å øke i omfang, og så langt ser det ut til at et 20-talls hunder har mistet livet.


SISTE:
Veterinærinstituttet har opprettet en egen side med tittelen «AKUTT HUNDESYKDOM», som blir holdt løpende oppdatert med informasjon så snart instituttet har noe å dele.


Veterinærinstituttet, Mattilsynet og Veterinærhøgskolen arbeider med å spore årsaken til dødsfallene, og kan ikke utelukke ytterligere spredning.

Påvirker også Norske Redningshunder

Hundesykdommen skaper nå ikke bare bekymring hos veterinærer og hundeeiere, men også de som er avhengige av de tjenester som hunder kan utføre.

Det meldes nå om sykdomstilfeller over store deler av Østlandet, og blant andre Norske Redningshunder anbefaler at all trening og alle samlinger i Østlandsområdet avlyses.

Norsk Kennel Klub avlyser

Også Norsk Kennel Klub har tatt advarsler fra blant andre Mattilsynet på alvor, slik at en rekke arrangement, deriblant helgens utstilling i regi av Norsk Grand Danois Klubb, Agilitykonkurransen i Indre Østfold og Lydighetskonkurransen i regi av Sarpsborg Hundeklubb nå er avlyst.

LES OGSÅ:
- Jeg er lei meg ukjente setter, jeg beklager!

En rekke NKK-arrangementer i både Haugesund og Tromsø er i tillegg utsatt, mens NKK sentralt vurderer situasjonen for neste helgs utstilling i Rogaland. Foreningen melder videre på sine nettsider at de er i løpende kontakt med Mattilsynet om saken, og vil holde publikum orientert om utviklingen fortløpende.

Drammen Hundepark avlyser hundekurs

Drammen Hundepark i Solbergelva melder nå på sin Facebookside at de har valgt å avlyse kveldens kurs for hunder og hundeeiere.

«Hund i fokus» stenger hundejordet

Også Nina Haaland som driver firmaet «Hund i fokus» har valgt å holde sitt treningsanlegg for hunder på Fiskum stengt inntil videre.

Ingen samlet oversikt

Det fins så langt ingen samlet systematisk oversikt over alle sykdomstilfellene, ifølge veterinærkjeden Anicura, som var tidlig ute med å varsle myndighetene om situasjonen.

Store deler av Østlandet angrepet

Mattilsynet sier at de foreløpig har lite informasjon, men vet at det er en alvorlig tilstand som er oppdaget hos flere hunder – særlig i Oslo-området, og nå altså over store deler av Østlandet.

LES OGSÅ:
-Müsli skal få slippe

Veldig kort sykdomsforløp

– Sykdomsbildet viser ifølge veterinærer blodig diaré og hos noen blodig oppkast. Det er et kort sykdomsforløp, det vil si at det går veldig fort fra første symptomer inntreffer til hunden blir alvorlig syk.

Virus eller bakterie

– Vi kjenner enda ikke til om det er et virus eller en bakterie som gir sykdommen. Prøver undersøkes nå for å avdekke hvilket smittestoff det er snakk om, melder Anicura på sine nettsider.

De smittede hundene Anicura har behandlet har oppholdt seg i områder sentralt i Oslo, men det kommer nå også inn meldinger om hunder med tilsvarende symptomer fra områder utenfor Oslo. Blant annet kan Anicura nå informerer om sykdomstilfeller i Hamar, Tynset, Moss, Hønefoss og Lørenskog.

Unngå kontakt med andre hunder!

Vi anbefaler alle hundeeiere å være obs på smitte. Hold hundene unna parker, hundejorder og store samlingspunkter med hunder i en periode, er den samstemte meldingen fra både Mattilsynet og veterinærer ved landets smådyrklinikker.

Død innen 24 timer

Flere av hundene har hatt et sykdomsforløp på ned til 24 timer fra symptomene har dukket opp til døden inntraff.

LES OGSÅ:
Savnet siden nyttår: Har du sett Mickey eller Mira?

– Vi antar at utbruddet skyldes virus eller bakterier, men foreløpig har undersøkelsene ikke gitt svar på hva som kan være årsak til utbruddet, sier Ann Margaret Grøndahl, seksjonssjef i Mattilsynet, region Stor-Oslo til NKK for en dag siden.

– Leter etter en fellesnevner

Mattilsynet jobber nå tett sammen med Veterinærinstituttet, smådyrklinikken ved Veterinærhøyskolen og andre dyresykehus, med å sjekke de hundene som har blitt syke.
Gjennom disse undersøkelsene håper de å kunne finne en fellesnevner, er meldingen fra Grøndahl ved Mattilsynet.

– For eksempel om hundene har spist samme fôr eller har vært i samme park. Vi jobber ganske intenst med å finne ut av hva som kan være smittekilden, sier Grøndahl.

Håper på svar i løpet av få dager

Hun sier at de håper å kunne få et svar på sykdomsårsaken i løpet av dagen eller morgendagen.