VGs redaktør Gard Steiro kunne i dag fortelle at et flertall av VGs lesere ønsket assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad som vinner av Årets navn fredag formiddag.

– Med en tillitvekkende ro, vennlig og sympatisk fremtoning, og bestemt mine når nødvendig, ble Espen Rostrup Nakstad det helt nødvendige bindeleddet mellom helsevesenet og folket, var Steros beskrivelse av Nakstad da vinneren ble kunngjort.

I sin omtale av Nakstad da VG nominerte ham til prisen, skriver avisa følgende:

«Etter at pandemien gjorde sitt inntog i Norge, rykket den anonyme overlegen og forskeren ved Ullevål sykehus opp til å bli helsevesenets superkjendis.

I alle kanaler har Nakstad, lenge kjent som fung ass, snakket til oss i vår usikkerhet med velvalgte ord og tålmodig fremtoning. Han er blitt kalt en «Bauta» og «krisens klippe», og i oktober fikk han HR Norges Lederpris for godt lederskap.

Nakstad er også kjent for høyt konkurranseinstinkt. Som ung vant han flere landsrenn i langrenn, og i studietiden tok han medisin- og jusstudiet parallelt.»

Lege og jurist

Nakstad var for bare et år siden overlege ved akuttmedisinsk avdeling på Oslo universitetssykehus, og har en usedvanlig bred fagkompetanse på flere felt.

LES OGSÅ:
Kongen og Dronningen er i karantene - begge er uten symptomer

I tillegg til at han har medisinsk doktorgrad ved Universitetet i Oslo, er han spesialist i indremedisin og lungesykdommer. Han er også utdannet jurist og har tidligere undervist innen ledelsesfag og strategisk planlegging for internasjonale organisasjoner.

– En av de fremste på kriseledelse

VG kan i sin omtale av vinneren av Årets navn fortelle at han i fagmiljøet allerede var utpekt som en av de fremste i Norge på kriseledelse lenge før pandemien traff. En hastetelefon fra Helsedirektoratet i mars ble da også startskuddet på Nakstads snart 10 måneder lange vikariat som assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet.

Faggruppe på Facebook

Nakstad har en egen fangruppe på Facebook med tittelen «Vi som heier på assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.» – En gruppe som i dag har passert 27 000 medlemmer.

Tross dette forteller han til VG at han ble overrasket da han fikk nyheten:

– Det var hyggelig, men også litt overraskende. Det er ikke personlig så viktig for meg å få sånne priser, men jeg setter pris på det likevel. Det er uvant og rart å få en sånn pris når man føler at man kun har vært på jobb i ni måneder.

LES OGSÅ:
Faren er over for Norwegian - for denne gang

Utdelt hvert år siden 1974

Prisen «Årets navn» har vært delt ut av VG siden 1974. Blant de tidligere vinnerne finner vi blant annet menn og kvinner som har gjort en ekstraordinær humanitær innsats eller mennesker som har utmerket seg innenfor sport eller kultur. Kong Olav, Thor Heyerdahl og Grete Waitz er blant dem som har fått den prestisjetunge utmerkelsen.

2020-12044