Slottet meldte i en pressemelding i dag at Erling Lorentzen, enkemannen til prinsesse Ragnhild, døde tirsdag morgen etter kort tids sykdom.

Lorentzen giftet seg i 1953 med prinsesse Ragnhild, det eldste barnet til kong Olav, og søsteren til kong Harald. Prinsesse Ragnhild døde i 2012 i parets hjem i Rio de Janeiro.

Kondolansebudskap fra Hans Majestet Kongen på vegne av hele Kongefamilien:

Erling Sven Lorentzen.
Foto: HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX

– Det er med stor sorg vi har mottatt det triste budskapet om at Erling Sven Lorentzen er sovnet inn. Våre tanker går til hans nærmeste, som har mistet en god far, svigerfar, bestefar og oldefar.

Bodde i Brasil

Erling Sven Lorentzen ble født 28. januar 1923. Han var utdannet fra Harvard Business School, og har gjennom store deler av sitt liv drevet næringsvirksomhet i Brasil. Lorentzen ble 98 år gammel.

Kompani Linge

Da tyskerne angrep Norge i 1940 meldte 17 år gamle Erling Lorentzen seg som frivillig i Gudbrandsdalen. Etter å ha tatt examen artium tok han seg over til Storbritannia hvor han gjennomgikk trening i Skottland som del av militæravdelingen, Kompani Linge. I 1944 ble han militær områdesjef i Hallingdal (på vegne av Norges regjering – i eksil).

LES OGSÅ:
Jahn Teigen bisettes onsdag fra Tønsberg domkirke

Under andre verdenskrig samarbeidet han blant annet med motstandsmannen Gunnar Sønsteby. For sin krigsinnsats ble han tildelt St. Olavsmedaljen med eikegren, Deltagermedaljen med rosett og Haakon VIIs 70-årsmedalje.

Livvakt

Han var livvakt for kongefamilien, fra båten kom til kai i Oslo den 7. juni 1945. Det var slik han møtte sin tilkommende kone, Ragnhild – kronprins Olavs eldste datter. Prinsessen og Lorentzen skrev brev til hverandre mens Lorentzen gikk på skole i USA.

15. mai 1953 giftet de seg i Asker kirke. På vei til alteret ble Lorentzens tilkommende kone ledsaget av sin far kronprins Olav, som var iført admirals gallauniform.

Paret bosatte seg i Brasil etter bryllupet. Planen var at de skulle være der i ett år, men de ble der for godt. De fikk tre barn, Haakon Lorentzen (født 23. august 1954), Ingeborg Lorentzen (født 27. februar 1957) og Ragnhild Lorentzen (født 8. mai 1968).

2021-03020