Nok en gang kom Eiker gårdsysteri seirende ut av en konkurranse der ost  var i fokus. For i knivskarp konkurranse med tre andre finalister var Eikers glade kuer nok en gang vinnerne.

Digital finale

Kåringen fant sted i Stavanger 5. februar, der årets beste mat- og drikkeprodukter ble kåret i en digital finale i den prestisjefylte konkurransen «Det Norske Måltid».

Hedersprisen gikk til Bent Stiansen for hvordan han snakker opp bruken av norske råvarer gjennom en lang karriere.

Blant de fire finalistene

For de fleste eikerværinger kom det neppe som noen stor overraskelse at Eiker gårdsysteri var blant de fire finalistene i kategorien Årets ost.

Her sto slaget mellom Heidals ysteri med sin Heidalsost, Stavanger Ysteri med Fønix, Thorbjørnrud Ysteri med Brilliant Brie og sist men definitivt ikke minst; Eiker Gårdsysteri med Holtefjell vellagret. Verd å merke seg her er at i kategorien årets oster mente dommerne at kvaliteten var skøhøy. De valgte derfor å sende fire videre til finalen i stedet for tre som er det vanlige.

LES OGSÅ:
Aass bryggeri solgte over 30 millioner liter øl i 2020

140 deltagere ble til 40 finalister

Hele tretten kategorier mat- og drikkeprodukter var i år representert med i utgangspunktet 140 deltageren, som dommerpanelet kuttet ned til 40 før finalen.

– Etter tre dager med smaksarbeid har juryen bestemt hvilke 40 produkter som går videre til finalen i Det Norske Måltid. De fagtunge juryene har vurdert produkter innen kategorier som sjømat, ost og øl. − Det var tøffe avgjørelser juryene måtte ta, og valget kunne tidvis være krevende, sier Kristin Austigard, leder for Det Norske Måltid.

Her er juryens begrunnelse for at nettopp Holtefjell vellagret gikk seirende ut av konkurransen i sin kategori:

Årets ost – Holtefjell vellagret

«Osten har fin balanse i syre, godt integrert salt og fine krystaller etter lagring. Smaken er kompleks, men likevel karakteristisk for denne typen ost. Vinnerproduktet er et resultat av godt håndverk og fungerer utmerket på ostefatet, eller som smaksforsterker i utallige retter.
Vinneren av kategorien Årets ost er Holtefjell, vellagret fra Eiker Gårdsysteri.»

LES OGSÅ:
Stiftelsen Matmerk skifter navn til Norsk Mat

 

DET NORSKE MÅLTID
For å delta i Det Norske Måltid må produsenter og produkter oppfylle følgende kriterier:

  • Tidligere vinnere kan ikke delta med samme produkt som de har vunnet med tidligere, men er velkomne til å melde på andre produkter, eller tidligere nominerte produkter. Er påmeldt produkt svært likt et tidligere vinnerprodukt, tar administrasjonen en vurdering på om produktet kan delta.
  • Produktene må være i salg for allmennheten, og utsalgssted/serveringssted (f.eks. gårdsutslag, salg på marked, direkte leveranse restaurant/hotell/storhusholdning eller via grossist, nettbutikk, dagligvare) må opplyses ved påmelding.
  • Sesongprodukter kan delta, forutsatt at råvaren kan fremskaffes til juryeringsrundene som gjennomføres. Ta kontakt med oss i Det Norske Måltid om du har spørsmål.
  • Så lenge du som produsent har forbrukerforpakning av produktet ditt, skal du sende inn dette. Norske råvarer og foredlede produkter kan delta. Med dette menes at produktets råvarer i størst mulig grad hentes fra Norge og at produktet er foredlet i Norge.

Kilde: Detnorskemaltid.no

LES OGSÅ:
Johan H. Andresen kjøper NRK-eiendommen på Marienlyst for 3,75 milliarder - minst

2021-02024