Flere tonn med medisinsk utstyr som kommunen hadde i beredskap på smittevernlageret på Sundland, vil om kort tid bli transportert til sykehus og feltsykehus i Ukraina.

Fra Holmen til Ukraina

Men først ble hele åtti paller med medisinsk utstyr fraktet til det tidligere Ramberg-lageret på Holmen i Drammen, som de to ildsjelene fra Vestfossen, Henrik Aatangen Framnes og Widar Bjørnholt har fått låne kostnadsfritt av eieren, Møller Eiendom i Oslo.

Henrik Aatangen Framnes har påtatt seg jobben med å bringe åtti paller medisinsk utstyr fra Drammen til Ukraina. Her sammen med Kari Johanne Tønnesen fra Drammen kommune som står som giver.
Foto: BJØRN ERIK NEBELL

Erik frakter flyktninger ut og nødhjelp inn

Siden vil transporten videre bli foretatt av Erik Helgesplass fra Krøderen, som helt siden krigen var et faktum har bistått med å frakte flyktninger ut av Ukraina og hjelpesendinger inn, med en sliten Mercedes sprinter som får en nødvendig overhaling før turen går tilbake til familiens hjem i Kyiv, hvor kona Nadia og stesønnen Oleksij (13) kommer fra.

Dette er Erik Helgesplass sin Mercedes Sprinter som ble ombygd med senger og benker for transport av flyktninger ut av Ukraina da krigen begynte. og som etter en grundig overhaling skal bringe nødhjelp inn i landet.
Foto: BJØRN ERIK NEBELL

«Best før» – men også brukbar etter

– Fremfor å kassere materiell som har gått ut på- eller nærmer seg sluttdato, er det bedre at det kommer til nytte der det virkelig trengs, forteller Kari Johanne Tønnesen i Drammen kommune.

LES OGSÅ:
Interkommunalt samarbeid for Drammensregionen er etablert

Smittevernkoordinatoren for smittevernlageret på Sundland viser oss paller med blant annet over to tusen liter desinfeksjonssprit hvor alle kannene har en «best før-dato», som kreves for slike varer.

Imidlertid forteller Arcus, som er Norges største spritprodusent, på sine nettsider at sprit i seg selv har ubegrenset holdbarhet – så dette er åpenbart varer som vil fungere til formålet i lang, lang tid.

Håndsprit og smitteverndresser

Foruten håndsprit, donerer Drammen kommune også store partier smittevernutstyr som gule beskyttelsesdrakter, visir, hansker og hvite smitteverndresser. Sistnevnte til bruk for de som blant annet har den utakknemlige oppgaven å jobbe i massegravene.

Henrik AAtangen Framnes informerer sjåfør Ole Kristian Djuvet om hvilke varer som skal lastes om bord i semitraileren for transport til Holmen.
Foto: BJØRN ERIK NEBELL

– Vi overlater ikke noe av utstyret til andre i Lviv, men sørger selv for at alt materiell kommer frem til sykehus og feltsykehus der det trengs mest, kan Framnes fortelle mens han triller pall etter pall ut til Ole Kristian Djuvet fra Bø, som nettopp har ankommet med en semitrailer som er stilt gratis til disposisjon for formålet av Tangen transport i Rollag.

Pall etter pall lastes om bord i semitraileren, som skal bringe den store mengden medisinsk utstyr til lageret på Holmen i første omgang.
Foto: BJØRN ERIK NEBELL

Til sykehusene i Kyiv

– Det er sykehuset i hovedstaden Kyiv og barnesykehuset samme sted som vil motta deler av materiellet, kan Framnes fortelle.

LES OGSÅ:
Ingen nye koronasmittede i Kongsberg, Modum eller Øvre Eiker - tre testet positivt i Drammen

– Utstyret vil bli levert direkte til leger og helsepersonell, og noe vil bli fordelt fra brannstasjonene som mottar brannbiler og annet materiell som er donert fra Norge, legger han til.

– Ville ha en seriøs aktør

– Drammen kommune ønsket å samarbeide med en seriøs aktør. Og da vi leste om prosjektet med brannbilene som doneres og fraktes til Ukraina fra Holmen, tok vi kontakt med Framnes og spurte om han kunne hjelpe oss med å få dette frem til de som trenger det. forteller Tønnesen.

– Ble tatt på senga!

– Jeg ble nærmest tatt på senga da kommunen tok kontakt, forteller Framnes med et smil, og legger til at det opprinnelig var snakk om tyve paller – som siden har blitt til åtti. Så mye at semitraileren måtte tilbakelegge to turer til Holmen for å få alt på plass.

Kommunens beredskap er ikke berørt

Tønnesen forteller på sin side at Drammen kommune på ingen måte har tømt sitt beredskapslager, men fremdeles har en lagerbeholdning på det som ellers brukes som testsenter for korona for et helt år frem i tid – både til egen kommune og andre kommuner som kan trenge smittevernutstyr.

LES OGSÅ:
Jan Arild i Ukraina: - Folk sloss og dør noen hundre meter unna huset vårt!

Alt materiell som nå befinner seg på Holmen, vil Erik Helgesplass og medhjelpere bringe nedover i en stor varebil og i tilhengeren bak en Toyota Landcruiser. En terrerengbil  som Arctic Trucks på Solbergmoen har bygd om til å tåle tøffe tak i krigssonen på dårlige veier.

HOVEDBILDET: Til tross for den store donasjonen av medisinsk materiell til Ukraina, kan koordinator på smittevernlageret, Kari Johanne Tønnesen forsikre Henrik Aatangen Framnes om at det på ingen måte svekker kommunens smittevernberedskap.
Foto: BJØRN ERIK NEBELL

Sendes med neste brannbilkolonne

Det som ikke kommer nedover i varebil eller på tilhenger. vil bli fraktet nedover i en semitrailer som følger neste kolonne med donerte brannbiler som etter planen skal nedover i september.

– Alt materiellet vil vi følge frem til bestemmelsesstedet, kan Framnes fortelle. Han forteller videre at Helgesplass og han har en felles Facebookside kalt «Erik & Co», som holdes oppdatert med informasjon om arbeidet med å bringe nødhjelp til Ukraina.

EP-2022-07006