Værrelaterte vannskader øker, og bare i år har varsom.no sendt ut over 90 farevarsler om mye regn. Likevel oppgir ni av ti huseiere at de er lite bekymret for om boligen tåler klimaendringer.

Det viser en fersk undersøkelse Respons analyse har gjennomført på vegne av Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB, forteller Fremtind i en pressemelding.

– Nå som høsten er her, bør du sjekke taket, anbefaler skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen.
Foto: FREMTIND

Gamle eneboliger er dårligere rustet 

– Vi bør være mer opptatt av å ruste husene våre for et fuktigere klima. Mange norske eneboliger begynner å bli gamle, og vi snakker stadig oftere med kunder har fått sine eiendommer og verdier skadet eller tapt i flom, skred eller styrtregn, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind. 

Til nå i år har varsom.no sendt ut nær 230 varsler om blant annet store mengder nedbør, flom og kraftig vindkast. Det er nesten ett varsel per dag.

Yngre huseiere mest bekymret

Undersøkelsen viser at de yngste huseierne er mer bekymret enn eldre for om boligen tåler mer vær og vind. Det er respondentene i Trøndelag som er minst bekymret

LES OGSÅ:
Nå kan du avregistrere bilen - og beholde skiltene på

Flere skader på eldre hus

– Snittalderen på husene vi forsikrer er på over 40 år. Vår skadestatistikk viser samtidig at det er betydelig flere skader på boliger eldre enn 30 år, enn på nyere boliger, sier skadeforebyggeren.

Ifølge Finans Norge har forsikringsbransjen registrert over 326 000 værrelaterte vannskader* og over 117 000 naturskader** i Norge siste ti år. Samlet erstatningskostnad på disse skadene er på over 28,8 milliarder kroner. Det er en markant økning i forhold til de foregående tiårene.

– Vedlikehold viktigere enn noen gang

– Med stadig mer nedbør og fuktigere klima er vedlikehold og forebygging viktigere enn noen gang – spesielt for de med eldre hus, sier Hofstad-Nielsen.

Flom og vannskade er langt ifra noe nytt fenomen. Her et bilde fra flommen i Lillestrøm i 1916.
Foto: NASJONALBIBLIOTEKETS SAMLING

Sjekk taket

Utsetter du nødvendige oppgraderinger og vedlikehold av huset, kan det føre til kostbare skader som kunne vært unngått. 

– Nå som høsten er her, bør du sjekke taket. Halvparten av skadene vi registrerer på hus og boliger er vannskader, og veldig mange av disse skyldes utett tak og vegger, sier skadeforebyggeren. 

LES OGSÅ:
Forsikringsbransjen frykter skadesjokk for båteiere etter en røff vinter

Det er kundene som har ansvar for å vedlikeholde taket og reparere det ved behov. Oppstår det en lekkasje som skyldes manglende vedlikehold, vil forsikringen kun dekke reparasjon av de innvendige skadene og ikke skaden på selve taket.

HOVEDBILDET: Mange norske eneboliger begynner å bli gamle, og vi snakker stadig oftere med kunder har fått sine eiendommer og verdier skadet eller tapt i flom, skred eller styrtregn, sier skadeforebygger.
Foto: FREMTIND

– Du har vedlikeholdsplikt

– Skulle det oppstå vannskade i huset, er det allerede for sent. Vedlikeholdsplikten har du hele tiden, oppfordrer Hofstad-Nielsen. 


FOTNOTER
*
Vanninntrengning utenfra, tilbakeslag og stopp i avløp og frost.
**Storm, flom, skred, stormflo og jordskjelv.


EP2022-09004