Torsdag 17. januar 1991 gikk vår folkekjære Kong Olav V bort, og vi fikk et nytt kongepar.

Folkekongen, som han så ofte ble kalt, satt og så på tv på Kongsseteren da han fikk et hjerteinfarkt som førte til at han døde senere samme kveld.

Irak-krigen hadde akkurat brutt ut og alle tv-stasjoner fra NRK til CNN fulgte opp med oppdaterte meldinger om krigens forløp, inntil følgende melding kom fra NRK:

«Dette er NRK med en ekstra nyhetssending!»

Kort tid etter at meldingen om kongens bortgang var gjort kjent for det norske folk, begynte folk å tenne lys, legge ned blomster og tegninger  på slottsplassen. Hele Norge var i sorg over tapet av den svært så populære kongen gjennom 33 år.

– Alle lysene var et uttrykk for en enorm kjærlighet til han som fikk navnet folkekongen. Det var jo en veldig oppslutning rundt kongehuset på den tiden, og kong Olav var en person som samlet alle generasjoner, sier medieforsker og tidligere ansatt i kongens stab, Carl-Erik Grimstad.

LES OGSÅ:
Kongehuset sterkt preget av Ari Behns bortgang

Kongen er død – Leve Kongen

Når en monark går bort, overtar den neste i samme øyeblikk. Herav uttrykket Kongen er død – Leve Kongen. Men overgangen ledsages også av en rekke seremonielle elementer, hvorav Kongens ed til Grunnloven er den viktigste. Kong Harald og Dronning Sonja valgte også, som Kong Olav, å la seg signe i Nidarosdomen.

Kongens ed

Kong Harald avla sin ed for Stortinget i henhold til Grunnlovens § 9 den 21. januar 1991. Edsavleggelsen fant sted under en høytidelig seremoni i Stortinget. Stortingspresident Jo Benkow leste meddelelsen om Kong Olavs død, før Kongen avla eden:

«Jeg lover og sverger å ville regjere kongeriket Norge i overensstemmelse med dets konstitusjon og lover, så sant hjelpe meg Gud den allmektige og allvitende!»

Som sin far og farfar tok han valgspråket Alt for Norge.

Takk fra Kongeparet

I dag, 17. januar 2021, er det 30 år siden Deres Majesteter Kong Harald og Dronning Sonja ble Norges kongepar. Her er deres hilsen til det norske folk.

LES OGSÅ:
Kongen og Dronningen er i karantene - begge er uten symptomer

17.01.2021
Den 17. januar har vi vært landets kongepar i 30 år. Det fyller oss med takknemlighet.

Vi har fått følge Norge og det norske folk gjennom en spennende utvikling.

Vi tenker med glede tilbake på flere hundre reiser og besøk rundt i det vakre landet vårt gjennom disse årene. Vi minnes møter med mennesker – på fjelltopper og vidder, ved kysten og i dype skoger, i by og i bygd. Vi har møttes i all slags vær, under alle slags forhold. Vi har delt både gode, morsomme opplevelser – og triste og vanskelige.

Kongepar i 30 år.
Foto: JØRGEN GOMNES / DET KONGELIGE HOFF

Vi er dypt takknemlige for at vi bestandig blir tatt så varmt og gjestfritt imot når vi kommer på besøk – uansett hvilken anledning.

Vi opplever et folk som i hele sitt mangfold utviser kreativitet, pågangsmot og utholdenhet. Som ser muligheter – og som fremfor alt bryr seg om hverandre. Over hele Norge møter vi mennesker med en dyp kjærlighet til hjemstedet sitt, til lokalmiljøet og sine medmennesker.

LES OGSÅ:
Kongen og Dronningen er i karantene - begge er uten symptomer

Det fyller oss med uendelig glede og stolthet.

Takk for følget på reisen så langt!

2021-01035