Årets 17.mai-feiring vil skje uten barnetog, musikkorps og leker for barna, i tråd med regjeringens føringer for smittevern. Men selv om selve feiringen må bli amputert, skorter det likevel ikke på initiativ og alternative løsninger blant folk.

Da Øvre Eiker kommune ba om at 17. mai-komiteene på kommunens skoler avlyser sine tog og skolearrangementer, avsluttet den med en oppfordring til alle som har et instrument om å spille «Ja, vi elsker» fra balkongen klokken 13.00.

Lar nasjonalsangen tone over Fiskum

James Robert Hendry hentet umidelbart frem sin trompet og begynte å øve på nasjonalsangen. Han lover at alle som bor innenfor hørbar avstand til Prestegårdskogen skal få høre «Ja, vi elsker» klokka 13.00 på nasjonaldagen.

Store 17. mai arrangement som dette ved Darbu skole i tidligere år, er det dessverre ikke mulig å arrangere på grunn av smittefaren, men forhåpentligvis til neste år. (Arkivfoto)

– Det kan hende mange også vil høre «Du gamla, du fria» når jeg øver før nasjonaldagen, kan James Robert fortelle – siden jeg tross alt er svensk.

Han skynder seg imidlertid å legge til – med et bredt smil om munnen – at på 17. mai blir det kun «ja, vi elsker» å høre fra huset i Gamle Kongsbergvei.

LES OGSÅ:
Bygda Fiskum tok farvel med Margit Paule - en forsvarer for de minste

Men det er ikke slutt med det, for etter at James Robert har latt tonene klinge ut over Fiskum, så sitter kona, Tina klar med tubaen på den store parkeringsplassen ovenfor Anfinnshølen.

Iskrem til barna – tross alt

Her vil også svigermor være på plass med ispinner til alle barna, samtidig som duetten Tina og James Robert står for det musikalske innslaget.

– Parkeringsplassen er så stor at her skal det være plass til mange, og en ypperlig mulighet til å presentere sine bunader og finstas uten å komme for tett på de rundt seg, legger svigermor Kari Nebell til.

Og da er det bare å håpe at mange – men ikke for mange – møter frem iført finstasen sin til en liten soaré på parkeringsplassen i Åleveien, mens de minste kjøler seg ned med en ispinne.