Da Martin Brekke overtok skolen ved Eikeren som bar hans navn i 2000, var det mye som fulgte med på kjøpet. Deriblant mange skolepulter av det slaget som ikke gjorde forskjell på folk, men som var like vanskelige å sitte på for alle.

Skolepulter fra 1800-tallet

I dag stilles det gjerne krav til anatomisk utforming av både stoler og pulter, slik at du skal sitte mest mulig behagelig og ikke ende med belastningsskader i løpet av skoletiden.

Da Brekke skole – og trolig også pultene som var en del av inventaret den gang – kom på plass en gang i løpet av 1884, var det imidlertid helt andre normer som lå til grunn for undervisningen, nemlig å holde seg våken og følge med i undervisningen.

For det var trolig litt av et kunststykke å sovne på en så hard benk som i tillegg var nesten helt rett i ryggen.

Lagt ned i 1960

Flere av pultene var fremdeles på plass tre generasjoner senere. For da de siste elevene som gikk på skolen ble flyttet over til Vestfossen 1960 ble de gamle slitte pultene stående igjen.

LES OGSÅ:
VESTFOSSEN:
Skogbrann ved Sirikjerke - Sivilforsvaret og skogbrannhelikopter kalt inn

Da var tiden omsider over for de små lokale skolestuene ved Eikeren, som Bollerud, Brekke, Skogen og Mastebogen, til fordel for større sentraliserte skoler som Darbu og Vestfossen.

Men la oss reise tilbake til Brekke skole av i dag.

Byggeskikkprisen

Da ombyggingen av skolen var ferdig etter fire år i 2004, kunne familien Brekke omsider flytte inn i den fullrestaurerte bygningen, og jammen fikk skolen og ombyggingsarbeidet som var gjort Byggeskikkprisen to år senere.

Før og nå

Mye har skjedd både inn- og utvendig fra da Brekke skole var i bruk på 18- og 1900-tallet og frem til i dag. Blant annet er inngangspartiet nytt, men siden det er laget tidsriktig i sveitserstil, ser det nesten ut som om det har vært der hele tiden.

Foto 1927: FOTOGRAF UKJENT / EIKER ARKIV / ASBJØRN HAMRE
Foto 2021: BJØRN ERIK NEBELL

Elevene ved Brekke skole i 1927:

1. rekke: Magnhild Gåsholt, Elsa Brekke, Ester Sand, Amanda Brekke, Klara Sundet, Hanne Sundet, Magna Gåsholt, Anna Hauer, Matilde Hauer, Elna Haugerud, Elsa Hamre, Per Sundet, Amund Brekke, Anton Sand, Rolf Engerud, Harry Brekke.
2. rekke: Marta Sand, Maria Gåsum, Agnes Sandum, Nelly Tangen, Marie Brekke, Asbjørn Hamre, Erling Hamre, Kristoffer Brekke, Erik Brekke, Ola Hauer.

LES OGSÅ:
Miljøtilstanden i Eikeren har sunket - men fremdeles ingen grunn til bekymring

Fjorten skolepulter

Av de fjorten skolepultene som nå var huseierens, er de fleste nå solgt til folk som kunne tenke seg et minne fra svunne tider i sitt eget hus, kan Brekke fortelle.

Lagt ut på Finn

– I tillegg til skolepultene som sto i huset, fant jeg enda en pult i uthuset, og den ble solgt etter bare få dager på Finn, kunne han fortelle.

Klenodiet sto imidlertid fremdeles i uthuset i påvente av å bli hentet da vi kom innom.

– Uthuset er for øvrig mitt neste oppussingsprosjekt, kan Brekke fortelle, i det han legger til at bygge er mer solid innvendig enn det ser ut til å være utvendig. Som faglært snekker vet han trolig bedre enn de fleste hva han begir seg ut på med et slikt prosjekt.

Med patina og plass til blekkhus

Tiden hadde åpenbart fart godt med det over hundre år gamle møblet, som hadde et eget spor øverst for et tidsriktig pennal av tre og et hull med plass til blekkhuset, men litt patina hadde det selvfølgelig fått etter så lang tid.

LES OGSÅ:
Vannverket kartlegger forurensningsfaren i Eikeren

– Nå har jeg bare to pulter igjen som ungene brukte da de gjorde lekser, kan Brekke fortelle, i det han tar seg tid til å gi oss en guidet tur i huset som huset sine siste elever for nøyaktig seksti år siden.

Journal fra krigsårene

Klasserommet var der stua er i dag, og en trapp med dreide søyler leder opp til der lærer Kyrkjebø hadde sin bolig. I hvert fall bodde han der ifølge en journal fra krigsårene 1940 til 45 som fortsett befinner seg i den gamle skolestua.

Skråfoto: GOOGLE EARTH

2021-04015