Begeistringen var stor hos representantene for veglaget Hoensvannsveien, Himsjø og Hoensvannets hytteforeningen og kommunens øverste ledelse, da ordfører Knut Kvale kunne klippe over sperrebåndet, og på den måten markere at en ny æra i Hoensvannets historie hadde begynt.

Hytteeierne ba kommunen om hjelp

Den gamle demningen på stedet, som hadde motstått vær og vind i nær hundre år, måtte til slutt gi tapt for angrep fra kulde og is for omkring fem år siden, og det var da hytteeierforeningen med leder Nina Kristiansen varslet kommunen om at noe måtte gjøres.

For demningen begynte etter hvert å lekke som ei sil.

Fra tjern til gjørmehøl

– Når vannet endret karakter fra blinkende tjern til brun gjørme var det på tide å ta tak i problemet, og etter hvert var det Morten Lauvbu i kommunen som ble hytteeiernes «liaisonoffiser» i kommunen, kunne Kristiansen fortelle.

Kristiansen er opprinnelig fra Steinberg, men har bodd mange år i Oslo, og med de erfaringer hun hadde med kommuneadministrasjonen i hovedstaden, ble hun positivt overrasket over den responsen hun fikk i rådhuset i Hokksund da hun presenterte saken for ansvarlig myndighet.

LES OGSÅ:
Makabert funn på Fiskum: Fant bur med død grisunge under skogstur

– Jeg vil si tusen takk til Morten (Lauvbu, red.anm.) for den hjelpen og omsorg han har vist oss, og samtidig – selv om det kan høres litt svulstig – takke for det praktbygget denne demningen har blitt.

«Et praktbygg» var betegnelsen Nina Kristiansen i Hytteeierforeningen ga den nye demningen, som etter alle solemerker vil demme opp Hoensvann i nye hundre år – minst.
Foto: BJØRN ERIK NEBELL

Den gamle demningen kom også til nytte

– En særlig takk vil jeg rette til den dyktige gravemaskinkjøreren som flyttet steinene fra den gamle dammen slik at disse ble en synlig del av den nye.

Kristoffer Røren fra veilaget Hoensvannsveien understreket hvor viktig demningen er for friluftslivet, og ikke minst den fine badestranda ved Hoensvannshotellet som ikke hadde vært der uten demningen som nå er på plass igjen.

At demningen har betydning for nettopp friluftslivet og turgåere kunne de fremmøtte faktisk se med selvsyn, da en gjeng på åtte karer fra Vestfossen og Hokksund som kalte seg «Gutta på tur» tilfeldigvis hadde kommet forbi demningen i finværet.

Tutgruppa «Gutta på tur» fra Vestfossen og Hokksund, kom tilfeldigvis forbi på en av sine mange utflukter, og ble selvfølgelig traktert med kaffe og bløtkake i anledning dagen.
Foto: BJØRN ERIK NEBELL

De ble selvfølgelig også traktert med kaffe og bløtkake i anledning dagen, på lik linje med alle offisielle gjester.

LES OGSÅ:
NRK reiser på radioturné i Buskerud

Kommunens prosjektleder, Øyvind Brechan Johnsen, kunne fortelle de fremmøtte at det faktisk var i 2015 at demningen fikk nådestøtet, da vekslende vær med varme, kulde og is løftet dammen fra 1917 slik at vannet fosset frem og sakte men sikkert senket vannstanden i Hoensvannet og Hoensvannsløken, og igjen førte til at kommunestyret etter hvert bevilget 14 millioner til bygging av ny demning.

Prosjektleder Øyvind Brechan Johnsen ved siden av den gamle damluka, som har vært i bruk siden 1917, men som nå for lengst har utspilt sin rolle.
Foto; BJØRN ERIK NEBELL

Prosjektlederen kunne blant annet fortelle at bygging av demningen og veien inn ser ut til å havne godt under budsjettet på 14 millioner, noe som umiddelbart førte til et gledesutbrudd fra ordføreren.

Det kom et aldri så lite gledesutbrudd fra ordføreren da prosjektleder Johnsen fortalte at prosjektet så ut til å havne under budsjett. Her stående ved siden av kommunedirektør Trude Andresen.
Foto: BJØRN ERIK NEBELL

I tillegg til demningen, fikk kommunen også nyss om muligheten til å søke om ekstraordinære «koronamidler», som de fikk til bygging av en bru over elva som renner ut fra Hoensvannet. Sammen med en ny vei på 800 meter frem til demningen, utgjør stedet nå et ypperlig utgangspunkt for skiløyper rundt vannet.

«Gutta på tur»

At veien enn så lenge har en bom et stykke før demningen, var noe blant annet Helge Nilsen – en av «Gutta på tur» reagerte på.

LES OGSÅ:
2000 år gammel grav funnet i Vestfossen i 2017 - nå foreligger rapporten

Han mente dette ville begrense muligheten for de eldste i kommunen til å komme frem til demningen, som blant annet har blitt utstyrt med en rasteplassbenk fra hytteeierforeningen i tillegg til flere solide trebenker langs murkanten.

En av «Gutta på tur», Helge Nilsen, er her i ivrig diskusjon med prosjektleder Øyvind Brachan Johnsen (t.v.) om å la bl.a. rullestolbrukere få lov til å kjøre inn til anlegget.
Foto: BJØRN ERIK NEBELL

– La bommen stå åpen

– La nå i hvert fall rullestolbrukere og de eldre få lov å kjøre frem til demningen, var hans klare oppfordring til blant andre prosjektleder Øyvind Brachan Johnsen samt kommunedirektør Trude Andresen, som også var på plass under seansen.

Etter at demningen i Hoensvannsløken måtte se seg slått av naturkreftene i 2015, er vannspeilet nå slik det var for hundre år siden. Noe både badende, turgåere og hytteeiere kan glede seg over i de neste hundre år.

Hytteeierne rundt Hoensvannet kan nok en gang glede seg over stabil vannstand – og forhåpentligvis mye fin fisk.
Foto: BJØRN ERIK NEBELL