Siden den russiske invasjonen i Ukraina, har Erik Helgesplass fra Modum evakuert rundt 70 mennesker og deres kjæledyr fra krigssonen med en ombygd Mercedes varebil. Hele tiden med god hjelp fra hans venner i Norge, som har bistått med alt fra reservedeler til mat og medisinsk utstyr.

Hjelpen kom raskt

Da Eriks Mercedes Sprinter varebil – for anledningen ombygd med sitteplasser for å huse så mange flyktninger som mulig – fikk et sammenbrudd i det krigen i Ukraina hadde vart nær en måned, var hjelpen kanskje langt unna. Men like fullt var den raskt på plass.

Ødelagt turbo

I et tidlig forsøk på å holde Sprinteren – som etter mye hard kjøring var blitt farlig langsom å kjøre på grunn av en ødelagt turbo – tok Henrik Aatangen Framnes fra Vestfossen og hans venn Slawek Zalomska tak i problemet.

Henrik Aatangen Framnes (t.v.) henter turboen som Slawek Zalomska har tatt natten til hjelp for å få den klar til transport til Slovenia.
Foto: BJØRN ERIK NEBELL

Skaffet ny turbo

Slawek, som jobber i Oslobedriften TSI Bildeler Turboservice, tok natten til hjelp for å klargjøre en ny turbo, og neste morgen var Henrik på plass for å bringe turboen til et annet Oslo-firma – Autoeksperten – hvor en sjåfør sto klar til å kjøre turboen videre til Polen og Slovakia.

For i Slovakia, på grensen til Ukraina sto Erik med bilen og ventet for å få den nye turboen montert så snart transporten fra Oslo var på plass.

– Vi er mange venner av Erik som stiller opp for hverandre, og når en av oss trenger hjelp så er vi der, kan Henrik Fortelle.

LES OGSÅ:
Kronikk av forsvarsminister Bjørn Arild Gram:
- Forsvaret av Norge skal styrkes

Stiller opp for hverandre

Og at de stiller opp for hverandre – og vet hvordan de skal få andre med seg – skulle virkelig vise seg å stemme når den tilårskomne Sprinteren til Erik nok en gang begynte å skape problemer.

Utslitt Mercedes Sprinter

Etter at Erik hadde kjørt flere turen mellom blant annet Kyiv og Slovenia med mennesker og dyr på flukt, en distanse på omkring 800 kilometer som tar omkring 18 timer å kjøre, var Mercedesen nå i ferd med å melde pass.

Erik med sin trofaste Sprinter, som så langt har rullet over en halv million kilometer.
Foto: ERIK HELGESPLASS

– Jeg venter på deler til bilen nå. Det går hardt ut over utstyret om dagen, og vi prøver å skaffe penger til en annen bil. Så kan den andre eventuelt brukes til levering av medisiner og utstyr videre innover i Ukraina lød meldingen.

Henrik Aatangen Framnes i videochat med Erik Helgeplass, som akkurat da befant seg et sted i Ukraina.
Foto: BJØRN ERIK NEBELL

Dette fikk Henrik og deres felles venn, Jimmy Carlsen høre, siden de jevnlig er i kontakt med Erik på videochat, og satte i gang med å lete etter en ny og bedre bil han kunne bruke – og det fant de.

Toyota Land Cruiser på plass

En syvseters Toyota Land cruiser ble skaffet til veie, men siden også den var sliten og velbrukt, hadde den behov for både reparasjon og overhaling før den kunne tas i bruk på dårlige veier i Ukraina.

LES OGSÅ:
Kommuner vil ta imot flyktninger - Øvre Eiker er blant disse
Ørn Thomsen, daglig leder hos Arctic Trucks.
Foto; BJØRN ERIK NEBELL

Men Ørn Thomsen, daglig leder hos Arctic Trucks, var ikke tung å be om hjelp når han fikk høre hva bilen skulle brukes til.

Åpnet verkstedporten

For i det krigen i Ukraina gikk inn i sin andre måned, åpnet han verkstedporten på Solbergmoen, satte andre oppdrag til side og gjorde plass til Toyotaen til Erik.

Fullstendig overhaling

Her fikk understellet en fullstendig gjennomgang med nye støtdempere og fjærer, i tillegg til at bilen gjennomgikk en komplett service og mer til, hvor også andre vitale deler ble skiftet ut. Ikke å forglemme: nye solide dekk som er godt egnet for dårlige veier og tøft terreng.

Heftig lysutstyr og rosa vinsj er på plass på Land Cruiseren, mens mekanikene jobber videre med understellet. I bakgrunnen (f.v.) daglig leder Ørn Thomsen, Henrik Aatangen Framnes og verksmester Eirikur Magnusson.
Foto: BJØRN ERIK NEBELL

I skytteltrafikk med flyktninger

Og med hjelp fra mekanikerne til Arctic Trucks, ledet av verksmester Eirikur Magnusson, rullet en nyoverhalt syvseters terrengbil med heftige ekstralys, og vinsj ut fra verkstedhallen fredag morgen. For å begynne turen til Ukraina der den skal gå i skytteltrafikk for å evakuere to- og firbeinte ut av krigssonen og i trygghet.

Erik Helgesplass er nå en kort tur tilbake i Norge, sammen med sin Ukrainske kone, Nadiia, men lover å være tilbake på veien mellom Ukraina og Slovenia om kort tid.

2 400 venner på Facebook

Så langt har Erik over 2 400 venner på Facebook, og forteller følgende fra sitt midlertidige eksil sammen med kona og hunder i Krøderen. I tillegg til de mange historiene han har blitt fortalt av flyktninger i Sprinteren underveis mot sikkerhet:

En ting er hva man ser og opplever, en annen ting er historiene som blir fortalt i bilen. Det er mange som har mye tung mental bagasje når de nå skal skrape sammen et nytt liv i et nytt og fremmed land.

LES OGSÅ:
Holmen i Drammen - et samlingspunkt for brannbiler og annen nødhjelp til Ukraina

MEN i løpet av de siste 5 ukene har jeg møtt så jævlig masse fantastiske mennesker, jeg har opplevd at vilt fremmede har gått langt, langt utenfor hva man kan tro når det gjelder giverglede, støtte og hjelp.

Jeg er inderlig ydmykt takknemlig ovenfor alle som har hjulpet til med dette beskjedne opplegget vårt!! Alt ifra penger til satelittelefon og tak over hue har kommet seilende på en fjøl!

Nå går ferden til Norge, der jeg først og fremst må se til at min tullete vakre og gode Frue Nadiia Helgesplass og sønn har det bra.

Så skal det samles sammen høyst tiltrengt utstyr før ferden går tilbake til mitt Ukraina, for vi er ikke ferdige enda!! Det er mange flere mil som skal kjøres, mange CP skal passeres og flere mer eller mindre gjennomtenkte turer skal tas. Det kommer til å komme noen «ønskelister» over utstyr, medisiner og klær de nærmeste dagene:)

Slava Ukraini!!

HOVEDBILDET: Daglig leder Ørn Thomsen (f.v.) og Henrik Aatangen Framnes er tilskuere til at mekanikerne hoa Arctic Trucks monterer nye støtdempere og fjærer før bilen kjøres til Ukraina.
Foto: BJØRN ERIK NEBELL

EP2022-03022