Margit Paule fra Dunserud på Fiskum gikk bort 9. februar i en alder av 92 år, og mange hadde funnet veien til Fiskum kirke sist torsdag for å ta et siste farvel med henne.

Øverst på Dunserudstupet

Familie, slekt og gode venner som husket henne fra hennes yngste år og helt frem til hun bodde alene i den store gule sveitservillaen øverst på Dunserudstupet, kunne fortelle om ei dame som hele sitt liv viste omsorg for de svakeste.

Forsvarte de minste

Prest Svein Ludvig Larsen forrettet under bisettelsen, og også han kunne fortelle om ei dame som forsvarte de minste, like kompromissløst enten det var snakk om mennesker eller dyr.

Prest, men også venn og nabo av Margit, Svein Ludvig Larsen forrettet under bisettelsen.
Foto: BJØRN ERIK NEBELL

Blant annet gjenfortalte han en historie fra Margits søster, Ragnhild som kunne fortelle at hun hadde fått en ny ball som guttene i nabolaget tok fra henne og begynte å sparke med. Svein Ludvig la ikke skjul på at han ante hvem de var, noe som fremkalte latter hos tilhørerne.

LES OGSÅ:
Fiskum: Kjørte av veien og i et tre - fikk førerkortet beslaglagt

Modig og uredd

Han kunne videre fortelle at da Margit så dette, grep hun resolutt inn og tok ballen fra guttene – selv om hun bare var syv år og guttene var mye eldre.

– For sånn var Margit, og sånn kjenner jeg henne, fortsatte Svein Ludvig.

Margit Paule (1929-2022) foran huset på Dunserud.
Arkivfoto: BJØRN ERIK NEBELL

– Hun var en fighter fra hun var liten. Alltid klar til å stå på for det som for henne var verdifullt og viktig.

Sine meningers mot

Han beskrev videre ei svært pliktoppfyllende dame, som satte plikter foran fornøyelser og som hadde sine meningers mot.

– Alt skulle være slik som hun hadde lært det – eller som hun mente det skulle være.

Videre fortalte han om ei dame med utferdstrang, som tilbrakte mange år til sjøs og deretter i arkivet i Sjøfartsdirektoratet, siden hun også valgte å bosatte seg i Oslo.

Turene hjem fra butikken

Som pensjonist tilbrakte hun mer av sin tid på Dunserud, som faktisk også var hennes fødested, og mange av bygdas kvinner og menn har nok kjørt henne hjem fra butikken med fisk til kattene, frukt og grønt til rådyra og andre godsaker til dyr og fugler hun omga seg med.

LES OGSÅ:
I høst blir 106 unge konfirmert i Øvre Eikers fire kirker - se oversikten her

– Dyr, fugler og planter var gjenstand for hennes omtanke, og som nabo har også jeg hatt mange samtaler med Margit når jeg kjørte henne hjem fra butikken, kunne Svein Ludvig fortelle.

Ga presten «så hatten passet»

Han forteller videre om ei dame som ikke var skåren for tungebåndene, og som ikke gikk av veien for å gi selv presten «så hatten passet» når hun var uenig om ting som gjaldt lokalpolitikk og måten kommunestyret håndterte mange saker.

Etter et slagtilfelle og ellers sviktende helse mens hun bodde i sin leilighet i Oslo, ble hun innlagt på sykehus hvor det ble konstatert magekreft, og under en samtale med Solveig fortalte hun at hun var sliten og ikke orket mer, og at hun var forsonet med døden.

– Og etter en god avskjed med Solveig, døde Margit stille 9. februar. Vi lyser fred over hennes minne, avsluttet prest Svein Ludvig Larsen.

En av de mange fremmøtte veksler noen ord med Margits søster, Ragnhild, før kisten kjøres bort.
Foto: BJØRN ERIK NEBELL

Meldinger på Facebook

Meldingene var mange da meldingen om Margits bortgang ble lagt ut på Facebooksiden til Fiskum.

LES OGSÅ:
Kjørte i fjellveggen i jernbaneundergangen på Fiskumsletta

Blant kondolansene, mange med blomster og hjerter, kan vi blant annet lese følgende:

– Takk for samtaler langs veien. Dine historiske minner var vært å høre på. Din hukommelse var sterk. Din enkle måte å leve på var jordnær og rolig, i kontrast til dagens samfunn. Fred over Margits minne.

– Varme tankar til alle i familien. Margit var ei nydeleg dama. Signe minnet til Margit.

EP2022-02013