Flere av Vy Buss sine ekspressruter, deriblant linjen mellom Notodden og Oslo via Kongsberg blir innstilt fra og med mandag 16. november opplyser selskapet på siden nettsider.

Timekspressen ble til VY1

VY1 Oslo-Notodden er bussruten som ble etablert som en døgnkontinuerlig rute av Øst-Telemark Automobilselskap i 1997, og som mange kjenner som den opprinnelige Timekspressen. Bussruten ble siden kjøpt opp av NSB Biltrafikk, som med tiden byttet navn. Først til Nettbuss og siden til Vy Buss, som det heter i dag.

Timekspressens opprinnelige dekor fra 1997.
Foto: ØYVIND BERG

Endrede rutemønstre og smitteventiltak

Vy forteller på sine nettsider at endrede reisemønstre som følge av korona og viktige smitteverntiltak gjør at det er langt færre som tar buss med Vy. Dette gjør at selskapet i en periode dessverre må innstille enkelte linjer fra 16. november. Noe som blant annet medfører følgende endringer:

  • VY1 (Oslo–Notodden) innstilles.
  • VY3 (Oslo–Sarpsborg) kjører kun fylkesinternt mellom Sarpsborg og Moss.
  • VY6 (Oslo–Hvaler) kjører kun fylkesinternt mellom Hvaler og Fredrikstad.
  • VY123 (Elverum–Oslo) innstilles mandag-torsdag og lørdag. Det kjøres en avgang hver vei fredag og søndag.
  • VY146 (Måløy–Oslo) innstilles mellom Måløy og Nordfjordeid.
  • VY450 (Voss–Sogndal) innstilles.
  • VY710 (Oslo–Trondheim) innstilles mellom Oslo og Lillehammer.
LES OGSÅ:
Streiken i bussbransjen kan bli langvarig
Kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby.
Foto: VY

– 73 prosent færre reisende

I en e-post til Eikerposten, forklarer kommunikasjonssjef i Vygruppen Åge-Christoffer Lundeby om innstillingene av bussavgangene med at det i uke 45 var 73 prosent færre reisende enn i samme uke i fjor.

– Lavt antall reisende gjør at vi ikke kan drive denne kommersielle linjen inntil videre. Videre er det dessverre ikke til å unngå at vi må permittere ansatte. Vi er i dialog med tillitsvalgte og medarbeidere om dette, avslutter han.

VY1 (Notodden-Oslo) har følgende holdeplasser i Eiker: Dunserud (Fiskum), Hokksund (Langebru), Mjøndalen (E134) før Drammen Travbane (rv283).

Brev til statsministeren

Laagendalsposten omtalte saken allerede 11. november, og siden har ordførerne i Kongsberg, Notodden og Hjartdal stått frem i avisa og fortalt at de har rettet en henvendelse per brev til statsminister Erna Solberg om saken.

Brevet, som er underskrevet av ordførerne Kari Anne Sand (Kongsberg), Gry Fuglestveit (Notodden) og Bengt Halvard Odden Hjartdal), kan du lese her.

Mange står uten alternativ til buss

Brevet er ført i pennen av Fuglestveit, og hun skriver blant annet:

LES OGSÅ:
Fare for togstreik fra midnatt

«Vi kan ikke sitte stille å se på at dette kollektive tilbudet og alternativ til bil, nå blir borte. Vi er et knutepunkt i vår region i Notodden og i Kongsberg.

Vi har innbyggere i form av pendlere, elever, studenter, mennesker som ikke har førerkort som har buss som eneste alternativ.

Fra mandag har de ingen alternativer! Ekspressbuss fra Vestlandet kan ikke anvendes som argument da denne bussen også har vært innstilt i pandemien. Videre har den begrenset med avganger og færre stoppunkt.»