Oslofjordtunnelen på E134 stenger fire netter i mars i forbindelse med beredskapsøvelser. Nødetatene skal bli bedre rustet til å håndtere hendelser i tunnelen.

Fire separate netter

I forbindelse med øvelsene blir tunnelen stengt fra kl. 20.00 mandag 1. mars, onsdag 10. mars, tirsdag 16. mars og torsdag 18. mars til kl. 05.30 neste morgen.

Grunnen til at tunnelen stenges fire netter er for å sikre trening av flere mannskaper og at alle vaktlagene til brannvesenene i området og Vegvesenets vegtrafikksentraler får deltatt.

– Vi beklager ulempene dette medfører for trafikantene, men resultatet er at nødetatene blir bedre rustet til å håndtere en hendelse i Oslofjordtunnelen, sier Anine Kalmo Larsen, praktisk tunnelforvalter og brannvernleder i Statens vegvesen.

Fullskalaøvelse

I Oslofjordtunnelen skal nødetatene gjennomføre en såkalt fullskalaøvelse. Det betyr at øvelsen foregår inne i tunnelen der det spilles ut et planlagt scenario for å øve fastsatt øvingsmål. Fullskalaøvelser har som mål og være så realistiske som mulig og gjennomføres i reel tid.

LES OGSÅ:
KONGSBERG:
Fartskontroll i Kongsbergtunnelen - 20 forelegg og et førerkortbeslag

I scenariet som skal utspille seg i Oslofjordtunnelen, er det brann i et kjøretøy, der andre kjøretøyer og personer som befinner seg i tunnelen, blir fanget i røyk.

«Øvelse gjør mester»

Det er krav om, og hensiktsmessig, å holde jevnlige øvelser i vegtunneler. Hovedformålet med øvelser er å holde nødetatene oppdatert på den aktuelle tunnelen og sikkerhetsutstyret i den, trene samhandling og kommunikasjon, og øve ferdigheter og innsats.

– Det ligger noe i ordtaket «øvelse gjør mester», og ved øvelse blir nødetatene bedre rustet til å håndtere en reell hendelse i en tunnel på en effektiv og trygg måte, sier Kalmo Larsen i Vegvesenet.

Deltakerne

Statens vegvesen arrangerer beredskapsøvelsene i Oslofjordtunnelen sammen med disse deltakerne:

– Follo brannvesen IKS
– Asker og Bærum brann og redning IKS
– Øst 110 AS
– Øst politidistrikt
– Oslo politidistrikt
– Operasjonssentralen Øst
– Operasjonssentralen Oslo
– Ambulansetjenesten UIO
– Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral Oslo
– Røde Kors
– Vegtrafikksentralen Øst
– Vegtrafikksentralen Sør

2021-02079


 

LES OGSÅ:
Fiskum: Vogntog nær ved å velte på E134 da dekk eksploderte