I nattens mulm og mørke ble kunstverket «Liggende Møbius» fraktet fra Hokksund til Kongsberg og Sellikdalen tirsdag kveld, forteller Statens vegvesen på sine nettsider.
Nå er den over ti meter brede, fire meter høye og åtte tonn tunge installasjonen på plass i rundkjøringen ved renseanlegget i Sellikdalen.
Kjøreturen fra Eiker Næringspark via Langebru i Hokksund til Kongsberg tok bare litt over en time. Det til tross for den særdeles brede og tunge lasten på to trailere.
Måtte bruke sideveier på grunn av bredden
Men det måtte en snirklete omvei til for å få kunstverket trygt fra A til Å tirsdag kveld. Fra Langebru gikk transporten gamlevegen mot Vestfossen over Sem, derfra rv. 35 gjennom Vestfossen sentrum mot Eikeren.
Så fulgte en etappe forbi Sundhaugen og over Fiskum, før følget med solid eskorte tok seg opp Råenvegen over til Tveiten og videre til Skollenborg. Fra Skollenborg gikk det Gomsrudveien fram til Gomsrud terrasse og siste etappe over Kongsberg bru til bestemmelsesstedet.
Om Åssideveien på Fiskum
Over Fiskum gikk transporten via Åssideveien mot Skollenborg, ikke langt fra stedet hvor den store skulpturen i sin tid ble påbegynt, nemlig hos Fiskum Plate- og Sveiseverksted.

Viel Bjerkeset Andersen
Kunstneren Viel Bjerkeset Andersen som står bak kunstverket, står også bak en rekke andre utsmykninger av norske veg- og samferdselsanlegg. Blant dem «Sfæren» ved Hamborgstrømtunnelen i Drammen, som trolig de fleste i distriktet er kjent med.
Liggende- og stående Møbius
I forbindelse med utbyggingen av E134 står hun bak to kunstinstallasjoner som har fått samletittelen «Møbiusvariasjoner». Den største, «Liggende Møbius» på åtte tonn som nå er på plass i en rundkjøring i Sellikdalen i Kongsberg, er som nevnt produsert av Fiskum Plate- og Sveiseverksted.
Fiskum Plate- og Sveiseverksted og OTB Service
Dimensjonene på «Stående Møbius» er så stor, at selve monteringen måtte gjøres i en større industrihall i Hokksund. Når utsmykningen siden skulle fraktes til Kongsberg og Sellikdalen måtte den deles i to for å få den plassert trygt på lastebiler.
Den noe mindre «Stående Møbius» er produsert av OTB Service i Hokksund, og skal etter planen på plass i rundkjøringa ved Teknologiparken om kort tid.

Fenomenet ble oppdaget av de tyske matematikerne August Ferdinand Möbius (1790–1868) og Johann Benedict Listing (1808–1882) i 1858, uavhengig av hverandre.
Flaten har mange spesielle egenskaper. Hvis man lager et snitt midt på Möbiusflaten, får man ikke to atskilte flater, men en sammehengende flate med to dreininger på (som dermed ikke er en Möbiusflate). Skjærer man denne flaten igjen i to, får man to flater som går gjennom hverandre, hver av disse med to dreininger på.
Lager man derimot et snitt i den opprinnelige Möbiusflaten som ligger omtrent 2/3 fra kanten, får man to objekter: et objekt som er en tynnere utgave av den opprinnelige Möbiusflaten, og en lang flate med to dreininger på.
Kilde: Wikipedia