– Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om Astrid Nøklebye Heibergs bortgang, sier Sven Mollekleiv, som var generalsekretær i Norges Røde Kors fra 1991 til 2001 og president fra 2008 til 2017.

Heiberg var professor i Psykiatri, og hadde mange sentrale verv i Høyre, hvor hun 1980- og 190-årene satt som leder i Høyrekvinners Landsforbund.

President i Norges Røde Kors

Heiberg var selv president i Norges Røde Kors fra 1993 til 1999. Hun fikk siden status som ærespresident i organisasjonen. Hun ble i 2011 tildelt den internasjonale Røde Kors-bevegelsens høyeste utmerkelse, Henry Dunant-medaljen, for sin innsats. En medalje som tidligere har blitt tildelt krigsveteran, generalmajor, FN-offiser og president i Norges Røde Kors, Bjørn Egge (1918-2007).

President i Det internasjonale Røde Kors-forbundet

Heiberg satt som president i Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger 1997–2001. I begge verv var hun den første kvinnen.

Professor i psykiatri

Heiberg var reservelege, assisterende overlege, universitetslektor og dosent ved Psykiatrisk institutt ved Universitetet i Oslo 1969–1981. Hun ble spesialist i psykiatri i 1969. Som landets første kvinnelige psykiater tok hun doktorgraden i 1980 med avhandlingen Funksjonelle kjeveplager. Hun var professor ved universitetet 1985–2006, og var professor emeritus siden 2006. Som psykiater forsket hun særlig på psykosomatikk.

LES OGSÅ:
Stjålet: Har du sett Øvre Eiker Røde Kors´ Toyota Hiace eller ATV?

Heiberg var feminist fra ungdommen av. Ved Psykiatrisk Institutt ble hun kjent med professor Leo Eitinger, og støttet aktivt hans engasjement for humanisme og antirasisme.

Forkjemper for de homofile

Med sine mange tillitsverv i Norsk psykiatrisk forening arbeidet hun for å avskaffe homofili som sykdomsdiagnose, hvilket ble oppnådd i 1978. Hun var også støttespiller for Det norske forbundet av 1948, og meldte seg ut av Den norske kirke i protest mot fremtredende representanters holdninger til homofili.

Astrid Nøkleby Heiberg var kjent for sitt lune smil og vinnende vesen. Her avbildet kort før hun får en klem av tidligere rektor ved Buskerud Folkehøgskole, Arild Mikkelsen, under et besøk ved skolen i 2008.

Stortingsrepresentant Sylvi Listhaug skriver følgende på sin Facebookprofil:

«Astrid Nøklebye Heiberg var en hedersdame som jeg har stor respekt for. Alltid hyggelig å være sammen med. Mine tanker går til familien. Kondolerer. I politikken vil hun bli savnet med sin kjappe replikk og lune smil. Hvil i fred.»

Norges eldste Stortingsrepresentant

Heiberg ble Norges eldste statssekretær da hun satt i Helsedepartementet frem til april 2016, og senere Stortingets eldste representant. Hun møtte senest fast for Nikolai Astrup på Stortinget fra 2018 og frem til hun døde.

LES OGSÅ:
Røde Kors ber politiet og skolene se etter familievold under nedstengning

«Etter lengre tid med sykdom døde Astrid i natt hjemme i egen seng, stille og pent», skriver familien på Facebook.