Sist fredag ble en spesialtransport av litauisk opprinnelse stanset av Statens vegvesen på E6 på Støkken trafikkstasjon mellom Ås og Vestby, hvor etaten hadde kontroll med fokus på tunge kjøretøy.

Saken er tidligere omtalt i Østlandets Blad i Ski (krever abonnement).

Dumper på svanehalshenger

Spesialtransporten endte med et solid underskudd for transportøren, som transporterte en stor dumper på en svanehalshenger.

Dispensasjon ikke på plass

– En slik transport krever dispensasjon for å kunne kjøre med bredere og tyngre last. Firmaet for denne transporten hadde kun søkt om dispensasjon for bredde, men ikke for tyngre last, skriver inspektør i Statens Vegvesen, Daniel Alexander Hals, i en e-post til Østlandets Blad.

Her var det imidlertid mye som ikke stemte for å oppfylle kravene til å kjøre med en slik ekvipasje på norske veier.

Overlastgebyr

For hengeren var overlastet med 13 500 kilo. Noe som gir et overlastgebyr på 77 000 kroner.

Manglet påbudt bombrikke

– Bilen var heller ikke utstyrt med bombrikke, noe som medfører 8.000 kroner i gebyr til bedriften, forteller inspektøren videre

LES OGSÅ:
Statens vegvesen: Slik påvirket pandemien veitrafikken i 2020

Summa summarum måtte eier av trekkvogna ut med hele 85.000 kroner før det var aktuelt å kjøre videre.

Dette vogntoget var både for langt og for tungt

Det norskregistrerte vogntoget som står bak bilen til Statens vegvesen var både for langt og for tungt.
Foto: STATENS VEGVESEN

I Åsveien, som går parallelt med E6 mot Oslo Fashion Outlet i Vestby, stanset Statens vegvesen i tillegg et norskregistrert vogntog som var både for langt og tungt for sitt eget – og bileiers – beste.

Den aktuelle veistrekningen har en vektbegrensning på 40 tonn for vogntog, i tillegg til at ingen ekvipasjer over 12,4 meter har lov til å kjøre der.

Overvekt

Det aktuelle vogntoget veide imidlertid nesten 54 tonn, og var i tillegg hele 19,5 meter langt. Med andre ord nær 14 tonn over lovlig vekt og 7,1 meter over lovlig lengde.

Sjåføren blir anmeldt

– 13,7 tonn overlast gir et gebyr på 58 900 kroner, og når vogntoget er så mye som 7,1 meter lenger enn det tillate betyr det anmeldelse av sjåføren, oppsummerer inspektør Hals i sin E-post.

LES OGSÅ:
KRONIKK:
Vi tåler mye, men ikke alt
Skråfoto: GOOGLE EARTH

2021-09011