Finvær på Sør-, Vest- og Østlandet har ført til en eksplosjon i allergimedisinsalget. Men sjefen i Norges største nettapotek tror ikke sommervarmen alene er grunnen. – Covid-19 har nok gjort folk flest mer påpasselige med medisinene.

Denne uken kom godværet for fullt i store deler av det sørlige Norge. Med det blomstret også allergisesongen for fullt. På bare én uke økte Zyrtec-salget til Norges største nettapotek, Farmasiet, med 70 prosent forteller selskapet i en pressemelding.

I tillegg til Zyrtec har Farmasiet også opplevd en enorm økning på andre allergimedisiner den siste uken. Cetirizin sandoz har økt med 52 prosent, Telfast med 30 prosent og Lomudal øyedråper med 72 prosent. På tross av finværet mener Farmasiet-sjefen at det er enda en grunn til oppsvinget i salget.

– Mer påpasselige med medisinene

– Gjennom hele koronakrisen har vi merket at nordmenn generelt er blitt mer påpasselige med medisinene sine. Jeg mener at dette, sammen med sommervarmen, har vært utløsende faktorer for det skyhøye salget av allergimedisiner den siste uken, sier daglig leder i Farmasiet, Hans Kristian Furuseth og legger til:

– Jeg tror koronakrisen gjør oss mer bevisste på og bekymret for helsa vår. Vi oppfordrer ikke folk til å hamstre, folk vil få den medisinen de trenger i uoverskuelig framtid. Men det er bra at folk tar alvorlig de behov de har for ulike medisiner.

Viktig å starte medisineringen sin tidlig

Pollenvarselet for fredag 24. april viser at store deler av det sørlige Norge er utsatt for beskjeden eller moderat spredning av Salix-pollen, mens spredningen av bjørk er kraftig i Viken og Oslo, og beskjeden eller moderat i Agder og Rogaland. Furuseth meddeler at det anbefales å starte med medisineringen tidlig.

– For å få full effekt av allergimedisinene anbefales det å starte med medisineringen et par uker før spredningen blomstrer for fullt. Med det varme været på Sør, Vest- og Østlandet er dette spesielt viktig for pollenallergikere i disse regionene, men også lenger nord hvor pollensesongen er rett rundt hjørnet, opplyser Farmasiet-sjefen og legger til:

– Vi har fulgt nøye med på pollenvarslingen og prognosene på værvarselet, så vi har vært godt forberedt.

Gode råd ved pollenallergi

Ettersom 40 prosent av befolkningen får allergiske reaksjoner én eller flere ganger i løpet av livet, har Farmasiet noen gode råd for en litt bedre hverdag gjennom årets pollensesong:

  1. Ta medisin etter legens anvisninger. Start i tide før symptomene blir for sterke, dvs. et par uker før forventet pollenspredning.
  2. Ta hensyn til egen allmenntilstand, særlig ved fysiske kraftanstrengelser. Vær forsiktig med hardtrening ute når spredningen er på sitt sterkeste.
  3. Vask ansikt og hender når du har vært ute. Dusj og vask håret før du legger deg for å vaske bort pollen.
  4. Pollenutslippet er størst om morgenen og litt utover dagen, så det lønner seg å lufte huset, henge klær til tørk og lignende om kvelden.
  5. Pollennett/filter kan plasseres over vinduer og dører og slipper inn mindre pollen i boligen.
  6. Utendørs bør øynene beskyttes med solbriller når det er mye pollen i lufta og sterk vind.
  7. Pollen fester seg i pelsen til hunder, katter og andre kjæledyr. Sørg for at de blir børstet eller skylt når de har vært ute.