I fjor kom det inn 464 skademeldinger til forsikringsselskapene etter branner eller branntilløp som skyldtes selvantenning, viser bransjetall fra Finans Norge.

Pussegarn, tørkepapir, kluter eller sagspon fuktet med oljer kan begynne å brenne av seg selv. Årlig blir det meldt inn rundt 500 såkalte skadetilfeller til forsikringsselskapene etter selvantenning, forteller forsikringsselskapet i en pressemelding.

Filler med ulike treoljerester står for en stor andel av brannene og branntilløpene, ifølge forsikringsselskapet If.

– Linolje og teakolje er skumle

– Særlig linolje og teakolje er skumle. Pussegarn, tørkepapir, kluter eller sagspon fuktet med slike oljer kan begynne å brenne av seg selv etter noen timer, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Kluter med teak- eller linolje bør brennes opp, påpeker forsikringsselskapet If. Foto: IF

– Eller de kan være som tidsinnstilte bomber og antenne mye senere, i opptil flere uker etterpå, legger han til.

129 brannskader i første kvartal

Det er kjemiske prosesser som skjer inni de oljefuktede klutene som gjør at det kan utvikle seg varme på opptil 300 grader celsius.

LES OGSÅ:
FISKUM:
Branntilløp i vaskemaskin i Kongsbergveien

I første kvartal i år har det kommet inn 129 skademeldinger til forsikringsselskapene etter selvantenning.

– Alle kluter eller pussegarn med olje er potensielle brannkilder, og bør håndteres riktig. Det beste er å brenne dem etter bruk på en trygg måte. Tenn på klutene eller pussegarnet i et rengjort og tomt malingspann. Aluminiumsemballasjen til laksefiléter fungerer også utmerket. Dynk og etterslukk de forkullede restene med vann, sier Sigmund Clementz i If.

En annen metode er å ta fillene med oljerester ut i friluft og la dem tørke godt. Deretter gjennomvætes de med vann og kastes i en brannsikker og lufttett beholder.

Filler med miljøskadelig olje er definert som farlig avfall og må leveres til godkjent mottak.

Pass på sagflis med olje

Det er også verdt å tenke på at for eksempel sagspon eller flis som er fuktet med olje, lakk og maling som tørker ved oksidasjon bør brennes opp. Slipestøv fra lakkerte gulv bør fjernes fra posene straks etter bruk, selv om selvantenning i lakkrester skjer relativt sjeldent på grunn av mindre bruk av tørrede oljer nå enn tidligere.

LES OGSÅ:
HOKKSUND:
Nødetatene rykket ut til mulig bygningsbrann i Bråtebakken

Treoljeprodukter som er tilsatt tørrede oljer kan selvantenne ved såkalt oksidasjon. Det vil si at oljen tørker ved at den tar opp oksygen fra luften og varme utvikler seg. Oksidasjon er den vanligste kjemiske prosessen som fører til selvantenning: Hvis varmen ikke ledes bort, men bygger seg opp, kan temperaturen til slutt bli kritisk høy.